Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki przyłączania jaki kupić w.l.z?

Recommended Posts

Pytanie zasadne ale przyjąłem założenie że takowe uziemienie jest . Jeżeli nie ma to z ochrony przeciw-przepięciowej nici na razie .

Wyskoczyłeś jak filip z konopi

Autor tematu napisał jasno że ma już podział wykonany w ZK rękami firmy montującej ZK.

Autor tematu wrzucił zdjęcie ZK na którym jasno widać że operator udostępnił mu osobno PE i N a nie PEN

To gdzie według Ciebie kolega ma podpiąć PEN idący od WLZ ? Pokaż mi na załączonym wcześniej zdjęciu bo może ja ciemny jestem.

Autora nie piwinno interesować uziemienie PEN w ZK. Przyjmij do wiadomości, że to jest uziemienie robocze na sieci ZE, bo z zasady w TN-C przewód PEN powinien być jak najczęściej uziemiany. ZK jest własnością i elementem sieci ZE (dostawcy energii). W warunkach wyraźnie ma napisane TN-C, a nie TN-C-S. Jeżeli autor ma wątpliwości, to powinien napisać pismo lub email do ZE odnośnie swoich wątpliwości i może uzyska odpowiedź jaki kabel ma podłączyć do ZK.

Edytowane przez 1500-2900

Autor tematu napisał jasno że ma już podział wykonany w ZK rękami firmy montującej ZK.

I co się stanie, jak ZE wezwie wykonawcę do naprawy tego błędu i niezgodności z warunkami?

1500-2900 ma jak najbardziej rację, że ten niebieski przewód należy traktować jako PEN a PE olać bo nie wiadomo, kiedy zniknie a i ochronę daje znikomą..

No niestety, standardy techniczne ENERGA Operator są ... durne : https://energa-operator.pl/dokumenty-i-formularze/instrukcje-i-standardy/standardy-techniczne

A i tak wykonawca będzie musiał uziemić żyłę PE u siebie w budynku. Tylko nie daj Boże awaria żyły N tego nieszczęsnego kabla 5-żyłowego, natomiast awaria żyły PEN kabla zasilającego, przy uziemionej szynie PEN w rozdzielnicy domowej nie jest niebezpieczna.

I co się stanie, jak ZE wezwie wykonawcę do naprawy tego błędu i niezgodności z warunkami?

Ostatni raz napiszę bo nie mam siły już :

Operator pisząc w warunkach iż układ sieci to TNC informuje że sieć niskiego napięcia zasilająca ZK odbiorcy pracuje w układzie TN-C.

Sieć zasilająca kończy się w miejscu wejścia do ZK

Podwykonawca zakładu energetycznego ma pełne prawo wykonać rozdział PEN w ZK.

Złącze kablowe ( bądź też kablowo pomiarowe) jest wykonane poprawnie i nie ma tam żadnego błędu czy niezgodności z warunkami.

Informacją w jakim układzie pracuje się nie powinna interesować odbiorcę i nie zawsze dostawcy podają ją w warunkach ( a w przypadku autora tematu ta informacja prowadzi dodatkowo do zbędnej dyskusji )

1500-2900 ma jak najbardziej rację, że ten niebieski przewód należy traktować jako PEN a PE olać bo nie wiadomo, kiedy zniknie a i ochronę daje znikomą.

elpapiotr słusznie pisze że PE i tak odbiorca będzie musiał uziemić więc nic nie zniknie.

Dodatkowo takie podłączenie (PEN DO N) dzięki głupocie operatora ( czy tez podwykonawcy ) będzie jak by nie patrzeć nie zgodnie z obowiązującymi normami i autor tematu może spotkać się z odmową montażu licznika energii .

I czy ten niebieski przewód musi mieć wymagany dla przewodu PEN przekrój ? - Nie musi . (chociaż zapewne ma )

Elektryk podłączający WLZ musi wystawić do zakładu energetycznego dokument że instalację wykonał zgodnie z normami , przepisami i bierze za to odpowiedzialność. Jak podpisze to jego sprawa.

Ja wyczerpałem temat ze swojej strony

• Like 1

Na szczęście np. TAURON już poprawił te byki, jakie dalej serwuje ENERGA, i informuje w swoich wytycznych,

że uziemienie robocze w złączu kablowym nie może być traktowane jako uziemienie głównej szyny uziemiającej instalacji odbiorczel.

A my dalej nie wiemy, jak wygląda sutuacja z uziemieniem budynku u autora.

Ostatni raz napiszę bo nie mam siły już :

Operator pisząc w warunkach iż układ sieci to TNC informuje że sieć niskiego napięcia zasilająca ZK odbiorcy pracuje w układzie TN-C.

Sieć zasilająca kończy się w miejscu wejścia do ZK

I na co klientowi taka informacja? On potrzebuje informacji, do jakiej sieci ma się podłączyć. Gdzie indziej widzisz w warunkach takową? Czy to niczyja strefa, która nie jest ani siecią (którą rządzi ZE), ani instalacją (którą rządzi klient)?

Podwykonawca zakładu energetycznego ma pełne prawo wykonać rozdział PEN w ZK.

Czy ma prawo to zależy od umowy między nim a ZE. Nie znamy jej i klienta ona nie obchodzi. Klient ma się podpiąć do sieci takiej, jaką mu określił w warunkach ZE.

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie:

§ 183. 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować:

2) oddzielny przewód ochronny i neutralny, w obwodach rozdzielczych i odbiorczych.

Ten sam paragraf:

9) przewody elektryczne z żyłami wykonanymi wyłącznie z miedzi, jeżeli ich przekrój nie przekracza 10 mm2;

Wiesz już dlaczego WLZ może być aluminiowy i/lub mieć PEN?

Edytowane przez Kaizen