Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zrobić stelaż pod jętkami

Recommended Posts

Fotka 3 mnie martwi. Jeśli profil sufitowy jest prostopadle do jętki i równolegle do płatwi to czemu profil na skosie ma nie równy odstęp.

One najlepiej aby się stykały.

Ze względu na to że na wieszakach cały sufit jest ruchomy profile górne sufitu te idące prostopadle do skosów skręć z profilem skosu.

To trochę go unieruchomi.

Połączenie o którym mówisz skręć pchełkami.

Poskręcaj także wszystkie łączenia szyn te na łącznikach wzdłużnych

Edytowane przez Mareks77

Próbowałem dzisiaj przykręcić jedną pchełkę... ja dziękuję.... :bash: Musi być na to jakiś patent, bo jeśli mam mieć cierpliwość na WSZYSTKIE łączenia to prędzej się wyprowadzę :D

@Mareks77, jeśli chodziło o ten profil krótki to po prostu się przekrzywił. Poniżej wstawiam jeszcze kilka zdjęć z już dobrze włożonym profilem prostopadłym. Styka się z tym ze skosu. I te dwa profile (czyli dolny ze stelaża krzyżowego z tym ostatnim na skosie) mógłbym jakoś połączyć, natomiast ten górny z tym ze skosem raczej nie ma szans. Pytanie czy jest to konieczne....? Ponieważ na samym końcu tej pierwszej warstwy profili po obu stronach jest wieszak grzybkowy i on bardzo usztywnił konstrukcję. Jeśli dodam jeszcze wszystkie profile dolne to na pewno będzie mocno sztywna.

[ATTACH=CONFIG]467274[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]467275[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]467276[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]467277[/ATTACH]

Natomiast dzisiaj potrzebuję odpowiedzi na poniższy problem. Otóż spieszę się z tą robotą bo chcę jak najszybciej zrobić choć jedną warstwę wełny. No i raczej jestem na tym etapie, że jutro będę kładł pomiędzy jętki. Ale robiąc w tym pośpiechu zaniedbałem jedną rzecz. Krokwie mają ~14 cm, położyłem na skosy wełnę 10 cm. Niestety, krokwie jakby wchodzą w płatew. Więc płatew wystaje w stronę dachu. W tym miejscu wełna dotyka membrany a co za tym idzie nie ma szczeliny wentylacyjnej pomiędzy wełną a membraną.

Znalazłem dwa szybkie, "super" rozwiązania które mi mój chłopski rozum podpowiada:

1. po środku wełny nad płatwą wyrywam jakiś jej fragment i w tym miejscu będzie taka mała szczelina - taka, ile urwę tej wełny

2. wciskam pomiędzy wełnę a membranę w miejscu płatwy jakiś pasek styropianu, np. gr. 5 cm jak na poniższych zdjęciach - można tak zrobić....?

Edytowane przez bartolomeooo

Pchełki są samowiercące więc nie powinno być z tym aż takiego problemu. Jeśli stelaż jest ustabilizowany to OK.

Na membranie pojawia się od strony wewnętrznej wilgoć tylko w pewnych okolicznościach, poza tym jest jej tyle ile jest nieszczelności na pokryciu dachowym.

Poza tym membrana transportuje wilgoć z wełny na zewnątrz a także tą która wniknie razem z opływającym szczelinę powietrzem i napotka na chłodną membranę. Z wewnątrz domu przy dobrze położonej folii paroszczelnej wilgoci także jest jak na lekarstwo.

Wełna jest higroskopijna więc krople na niej pozostają kroplami nie wsiąkając jak w szmatę lub gąbkę co sam możesz sprawdzić.

Dlatego jeśli dom nie jest na mokradłach gdzie wilgotność powietrza jest ponadprzeciętna i szpara istnieje normalnie na środku płatwi pomiędzy krokwiami dla wentylacji to lekki styk wełny z membraną tylko przy krokwiach nie wniesie niczego negatywnego.

Edytowane przez Mareks77

Dziękuję za wyjaśnienie. Planowałem na początku dać 15 cm wełny między krokwie wysokości 14 cm, ale wszyscy (i tu na forum, i kierownik budowy, znajomi) mówią o tej szczelinie więc niech ona będzie... sprawna.

Budowa domu to niekończące się pasmo nieprzewidzianych problemów. Ponad tydzień poziomowałem stelaż na tych prętach i wieszakach obrotowych na długości 14,5 x 4,5 metra. Dzisiaj chodząc po jętkach zauważyłem, że uginają się pod ciężarem człowieka jak deski, pracują w zakresie 2-4 cm. Jętka ma 4,5 metra, ~15 cm wys. i 7 cm gr., a zachowuje się jak deska calówka. Co prawda - jeszcze nie ma na niej podłogi (będzie z OSB) ale to nic nie zmieni. Muszę więc ten problem wpierw rozwiązać (nie mam pojęcia jak...) i zapewne potem poziomować stelaż od nowa.. albo nigdy nie wchodzić na strych.... dramat, jak one pracują.

Jeśli jętka jest kręcona z boku krokwii to dodaj drugą z drugiej strony tak aby obejmowały krokiew. Poza tym pamietaj że chodząc obecnie obciążasz punktowo tylko jedną z nich natomiast gdy będzie podłoga z osb to ciężar rozłoży się na całą powierzchnię 3 okolicznych jętek.

Dlatego podejrzewam że nie jest aż tak źle.

Zamontuj deski 4 - 5 cm grube 12 - 15cm wysokie jako dodatkowe jętki z drugiej strony tak aby obejmowały krokiew......tworząc tzw. kleszcze.

Edytowane przez Mareks77

Dziękuję za wyjaśnienie. Planowałem na początku dać 15 cm wełny między krokwie wysokości 14 cm, ale wszyscy (i tu na forum, i kierownik budowy, znajomi) mówią o tej szczelinie więc niech ona będzie... sprawna.

Budowa domu to niekończące się pasmo nieprzewidzianych problemów. Ponad tydzień poziomowałem stelaż na tych prętach i wieszakach obrotowych na długości 14,5 x 4,5 metra. Dzisiaj chodząc po jętkach zauważyłem, że uginają się pod ciężarem człowieka jak deski, pracują w zakresie 2-4 cm. Jętka ma 4,5 metra, ~15 cm wys. i 7 cm gr., a zachowuje się jak deska calówka. Co prawda - jeszcze nie ma na niej podłogi (będzie z OSB) ale to nic nie zmieni. Muszę więc ten problem wpierw rozwiązać (nie mam pojęcia jak...) i zapewne potem poziomować stelaż od nowa.. albo nigdy nie wchodzić na strych.... dramat, jak one pracują.

https://receptynadom.pl/podwojne-jetki-sa-lepsze-pojedynczych/

Co do jętek... nie spodziewałbym się ile na ich temat nie wiem :D Poniżej na filmiku widać jak one pracują przy chodzeniu (i po samych jętkach ale też na płycie OSB 22mm - właśnie ten ciężar się nie specjalnie rozkłada póki co.

Przy ocieplaniu wełną dokręciłem śruby przy łączeniu jętek z krokwiami - czytając powyższy link od @dbx to nie wiem czy dobrze w takim razie...

Na razie ociepliłem wełną jętki ale jeśli nie będzie innego rozwiązania to rzeczywiście zamontuję te deski robiąc te kleszcze (nie chciałbym tam dawać mokrego drewna) :/

Pomyślałem dzisiaj, że robiąc ścianki szkieletowe działowe na poddaszu, mógłbym w ich środku schować drewniane słupki podpierające jętki, np. co drugą jętkę - chyba by to rozwiązało problem zgadza się? Jętka jest długa na 4 metry, mogłaby być w środku w odległości 120 cm - chyba tyle ma mieć korytarz - podparta dwoma słupkami - czyli w miejscu gdzie będzie się stawiało kroki na strychu.

[ATTACH=CONFIG]467364[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]467365[/ATTACH]

Dzisiaj skończyłem ocieplenie (pierwszą warstwą) całego poddasza. Poszło zaskakująco szybko. Uważam, że większość rzeczy zrobiłem dobrze. Niestety nad samym murem już nad jętkami są pustaki do samej membrany, natomiast poniżej tylko jeden skos próbowałem trochę zburzyć, ale nie ma dostępu. Musi tak zostać. Pozostałe 3 skosy do płatwi są dobrze zrobione.

[ATTACH=CONFIG]467361[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]467362[/ATTACH]

Natomiast ocieplenie, cały stelaż i różne niuanse zostały (raczej) dobrze zrobione dzięki pomocy tu na forum, teraz szczególnie dzięki tobie @Mareks77, także BARDZO, bardzo dziękuję.

[ATTACH=CONFIG]467363[/ATTACH]

Wcale nie bliżej końca :D Teraz chyba druga warstwa wełny wszędzie, potem ścianki działowe (jeśli będą te słupki pod jętkami) to dopiero po nich OSB na poddasze...

To może sobie pozwolę zapytać od razu, bo w sumie trzeba coś działać. Zgłębiając temat mam (na szczęście) dużo opcji wzmocnienia jętek a muszę to zrobić przed położeniem drugiej warstwy wełny. Może ktoś by mi podpowiedział, która będzie najlepsza w obecnej sytuacji.

1. Zrobienie wieszaków z desek na strychu - mocuję pionowo deskę do jętek i krokwie - to rozwiązanie wydaje się najprostsze, stosunkowo tanie, proste do wykonania. Deski mam o gr. 4 cm (suche).

2. Postawienie drewnianych słupków pod jętkami do samego stropu, słupki byłyby schowane w ściankach szkieletowych - rozwiązanie też chyba proste, ale materiału zdecydowanie więcej no i musiałbym czekać aż wyschną zanim to bym mógł zrobić.

3. Dołożenie jętek tak żeby były podwójne, połączone klockiem - rozwiązanie trudniejsze w wykonaniu, dużo materiału, również drewno byłoby świeże.

4. Dołożenie desek o wysokości jętki po środku odległości między jętkami (deski wtedy kładę na płatwie pionowo tylko do lepszego podparcia OSB.

5. Właściwie to mógłbym dołożyć wielką belę (jak płatew) od spodu po środku długości jętek, czyli coś jak trzecia płatew. Ale poziom komplikacji dość duży.

6. Dać podwójne OSB, ciężar chodzenia po strychu wtedy na pewno się lepiej rozłoży - dużo materiału, OSB drogie...

Skłaniam się do rozwiązania pierwszego, chociaż zastanawiam się czy to nie wpłynie negatywnie na dach, no bo właściwie niektóre jętki (pod wpływem schnięcia i pewnie innych czynników, których nie znam) powyginały się, a niektóre podniosły na tyle, że w ogóle nie dotykają płatwy.

Te wieszaki z desek to mniej więcej jak na poniższym obrazku. Z tymże u góry byłyby przymocowane do krokwi, ale trochę niżej niż przy samej kalenicy - tak, żeby dało się chodzić po strychu. Spróbuję jutro tak przy jednej jętce zrobić, przekonam się czy coś pomogło, natomiast właśnie nie wiem czy nie wpłynie to jakoś negatywnie na krokwie.

[ATTACH=CONFIG]467407[/ATTACH]

Przykręciłem w 1/3 i w 2/3 długości jętki deskę (cienką, szalunkową) pionowo do krokwi na próbę - akurat na jednej z najbardziej pracujących jętek. Efekt 100%. Nawet "skacząc" teraz na tej jętce praktycznie w ogóle nie pracuje. Dodatkowo ładnie mi wychodzi podział na OSB - między tymi "wieszakami" zrobię 130 cm - wejdzie jedna OSB (22mm), i po dwóch bokach też po jednej OSB (18mm), więc nawet bardzo te wieszaki nie utrudnią roboty podłogi.

Mam więc pytanie czy to rozwiązanie nie szkodzi dachowi lub krokwiom? I drugie pytanie - czy wystarczą cienkie deski szalunkowe (akurat mam na całość suche deski....). Miałbym też, ale tylko na połowę, suchych desek grubości 4 cm.

Filmik nie oddaje jak mocno ta pierwsza chodzi ale pokazuje wyraźną różnicę.

[ATTACH=CONFIG]467425[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]467426[/ATTACH]

Podwieszenie nie wniesie niczego negatywnego do więźby. Deski będą pracowały na rozciąganie tylko podczas obciążania stryszku przy wchodzeniu czy składowaniu tam gratów.

Same jętki spinają dwie połacie tak aby nacisk śniegu lub wiatru oddziaływał zarówno na jedną jak i drugą połać dachu a ponadto ogranicza rozjeżdżanie się dachu na murłatach.

Udało mi się dzisiaj skończyć... położyłem wszędzie OSB grubości 22 mm. Jako "wieszaki" (na szczęście) użyłem desek gr 4 cm, na jednym końcu gdzie mi brakło użyłem tych szalunkowych i one to tak ledwo, ledwo... Generalnie strasznie ciężka robota, ale teraz jętki nie pracują w ogóle. Dziękuję bardzo @Mareks77 za pomoc!

[ATTACH=CONFIG]467500[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]467501[/ATTACH]

Wyszedł ładny korytarzyk. Chyba ponad 10mb.

Sam stryszek ogromny......Wejdzie dużo dobra :)

Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku

Jak zostało wełny to wsadź między krokwie i zakryj folią. Zawsze będzie cieplej bo temperatura w plusie bliżej połowy różnicy pomiędzy wnętrzem a zewnętrzną i ciszej bo wiatr nie trzepie membraną

Edytowane przez Mareks77