Migdallo 19.11.2023 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 Witam właśnie rozpoczal się drugi sezon grzewczy w nowym domu, powierzchnia użytkowa domu to 90m2 w całości podlogowka, jedynie dwa grzejniki w łazienkach ale też podpięte pod podlogowke także można powiedzieć jeden układ. Bez sprzęgieł przy piecu i innych udziwnieniach.Niech mi ktoś wytłumaczyć jakie temperatur oraz ustawienia wybrać na sterowniku multimatic vrc700 ustawic.W trybie instalatora mam ustawienia takie Temperatura zasilania zadana: 29stKrzywa grzewcza 0.2Temperatura minimalna 28 ( co to konkretnie jest za parametr???!)Temperatura maksymalna 30.W tamtym roku korektę temp pokojowej miałem ustawione na termostat ale w domu przy temp 22stopnke odczuwalny był chłód Teraz zmieniłem na korektę, i sam nie wiem czy dobrze zrobiłem.Temperatura w domu jest niby 22 stopnie a palnik jest nadal włączony ostatnio doszło już nawet do 23 stopnie i znowu przełączyłem na tryb termostatAha jeszcze jedna zagwozdka czy temperatura kondensatu 13.5stopnia to nie jest za mało ??? Przepraszam za takie blachę pytania ale naprawdę jestem zielony w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.11.2023 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 Jeżeli w domu chcesz mieć 22*C to wszystko jest OK.Chłód wyczówalny przy trybie termostat jest czymś normalnym gdyż w tym trybie temperatura pokojowa jednak spada do 21*C a nawet więcej.Powodem tego jest miejsce umieszczenia regulatora ....... gdy jest on umieszczony na ścianie na wysokości np. 140 cm i pokazuje 21*C gdyż taka akurat jest temperatura w tym miejscu bowiem temperaturę trzymają ściana i przedmioty dokoła ale w przerwach grzania i pracy kotła podłoga jest oczywiście chłodniejsza. W trybie korekta jest całkiem inaczej bowiem kocioł ma krótkie przerwy a czasem wogóle ich nie ma gdyż reguluje temperaturę na podstawie swojego algorytmu. Gdy temperatura pokojowa osiągnie zadaną i zacznie ją przekraczać to kocioł nie wyłącza się aby temperatura spadła tylko wprowadza poprawki do wysterowania palnika i temperatur tak aby obniżyć temperaturę i aby była ona cały czas na identycznym zadanym poziomie. KOREKTA to tryb który w przypadku wykrycia różnicy, temperatura ogrzewania jest dostosowywana poprzez tzw. „efektywną zadaną temperaturę pokojową“. Efektywna temperatura pokojowa zadana. = ustawiona temp. pokoj. zadana. + (ustawiona temp. pokoi. zadana. - zmierzona temperatura pokojowa) Zamiast ustawionej temperatury pokojowej zadanej regulacja wykorzystuje efektywną temperaturę pokojową za-daną. Stąd też 22*C + (22 - 24) = 20*CRegurator przy zadanej temperaturze pokojowej 22*C gdy temperatura rzeczywista przekroczy zadaną i jest na poziomie 24*C obniża poziom zadanej tylko w krzywej grzewczej do 20*CChodzi tu o obnizenie temperatury zadanej wody w podłogówce tak aby temperatura pokojowa opadła i wyniosła zadane 22*C. Ten stan korekty trwa bardzo długo a regulator koryguje wszystko do momentu w którym temperatura nie zrówna się z tą zadaną.Zazanaczyć trzeba że temperatury na zewnątrz zmieniają się cały czas więc cały czas także trwa kokekra.Jest ona tym większa i tym dłuższy czas musi trwać im większe jest niedostosowanie krzywej grzewczej do charakterystyki domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Migdallo 19.11.2023 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 Czyli reasumując, raczej do mojego domu i mojej instalacji lepszym rozwiązaniem pod względem komfortu będzie ustawienie na tryb korekty, jednak ciekawe jak będzie sprawa wyglądać z komfortem "ekonomicznym" pod koniec miesiąca płacąc rachunek PGNiG:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.11.2023 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 (edytowane) Reasumując wybierasz sam czy stawiasz na komfort ekonomiczny finansowy czy na komfort cieplny.Zawsze możesz w trybie termostat podnieść temperaturę o 0,5*C tak by chodząc po domu nie stwarzać powiewów chłodnego powietrza.Poza tym dla instalacji 100% podłogowej w kotle ustaw regulację od powrotu.Bodajże jest to (kod D.017) Edytowane 19 Listopada 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 19.11.2023 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 (edytowane) Temperatura w domu jest niby 22 stopnie a palnik jest nadal włączony ostatnio doszło już nawet do 23 stopnie i znowu przełączyłem na tryb termostat te sterowniki zwyżają odczyt temperatur pomieszczenia i zawyżają odczyt temperatur na zewnątrz. Przy ustawieniu na termostat w opcji temperatury zadane ustaw 22,5 oC dzień i noc. Bez obniżania w nocy. Krzywa 0,2 jest dobra. W ustawieniach temp. max ustaw 40 oC w min. 25 oC. To wszystko co powinno interesować. Przy takich nastawach, kocioł powinien uruchamiać się 2 razy na dobę, przy poprawnym ociepleniu domu i braku wietrzenia otwartymi drzwiami/oknami. W temperaturach jakie obecnie są, będzie pracował w zakresie 30 oC do 34 oC na zasilaniu (sam sobie dobiera temp. pracy) i wskazywać 2 ząbki na kotle. Edytowane 19 Listopada 2023 przez dbx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts