Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niskie ciśnienie wody

Kriss7

Recommended Posts

Czesc, mam problem z cisnieniem wody zarowno zimnej jak i ciepłej w mojej instalacji.

Niestety od kilku tygodni mam problem z cisnieniem wody w kranach/prysznicach.

Na pewno nie jest to problem ciśnienia po stronie wodociągów ponieważ zaraz za licznikiem mam zawrór z kranem i ciśnienie jest takie ze wyrywa wiadro z reki. Dodatkowo sąsiedzi nie maja takiego problemu.

Posiadam bojler 200l oraz naczynie przeponowe/wyrównawcze na którym mam zegar. I teraz tak, zegar ten wskazuje zazwyczaj miedzy 4 a 5 bar ciśnienia. Właczam prysznic i ciśnienie spada do 0,5 bara - co ciekawe nie zawsze, czasami jest ok. Oczywiscie woda z deszczownicy leci jakby nie chciała.

To wyglada tak jakby po odkreceniu kranu, woda z sieci nie była dopuszczana, przez co ciśnienie gwałtownie spada.

Jeśli w takiej sytuacji gdy mam te 0,5 bara, zakrece zawór przed licznikiem i go od razu odkrece woda jest dopuszczana i cisnienie na zegarze naczynia przeponowego wraca do normy.

Nie posiadam żadnych reduktorów ciśnienia, jedyny to zawór antyskażeniowy zaraz za licznikiem - wymieniłem, ale problem nadal jest.

Posiadam zmiekczacz wody - jak puszcze przez bypass czyli z ominieciem tegoż zmiekczacza problem nadal wystepuje. Filtry wymieniam regularnie co 3 miesiace - posiadam dwa przed i za zmiekczaczem.

Byłbym wdzieczny za jakieś rady co tutaj jeszcze sprawdzić. Moze coś z tym naczyniem przeponowym?

To wyglada tak jakby po odkreceniu kranu, woda z sieci nie była dopuszczana, przez co ciśnienie gwałtownie spada.

Jeśli w takiej sytuacji gdy mam te 0,5 bara, zakrece zawór przed licznikiem i go od razu odkrece woda jest dopuszczana i cisnienie na zegarze naczynia przeponowego wraca do normy.

Naczynie przeponowe może poprawić sytuację, nie może pogorszyć (znaczy może w ramach swojej niewielkiej pojemności dorzucić ciśnienia i wody).

Jeżeli w czasie spadku ciśnienia w kranie przy liczniku jest dobre ciśnienie, to problem jest gdzieś pomiędzy tym kranem a manometrem.

Pierwsze, co bym sprawdził, to prawidłowość działania zaworu zwrotnego, jak masz po drodze i sprawdził wszelkie zawory, czy otwarte a maksa..

A jeżeli w czasie spadku ciśnienia w kranie przy liczniku też ciśnienie jest słabe, to problem jest wcześniej - zacząłbym od sprawdzenia zaworu antyskażeniowego.

Cisnienie jest słabe na liczniku przy naczyniu przeponowym zaraz za licznikiem.

Zawór antyskażeniowy jak juz mówilem wymieniłem na nowy, wszystkie zawory sa otwarte, popukałej je młotkiem i pootwierałem/zamykałem kilka razy zeby miec pewność ze wszystko tam jest ok.

Wywaliłem na chwile obydwa filtry ktore mam przed i za zmiekczaczem, zobacze czy coś pomoże,

Czy w naczyniu przeponowym moze na przykład brakować gazu ?