Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skropliny na wełnie

MateuszMAZ

Recommended Posts

Dzień dobry.

Poszukuję rozwiązania dotyczącego skropliny na wełnie mineralnej. Patrząc od strony wewnętrznej polać dachowa jest pokryta płyta GK, folia paraizolacyjna, wełna 15cm w poprzek krokwi, welna 15 pomiędzy krokwiami, szcelina wentylacyjna +/-2/3 cm. sznurkowanie (nie ukrywam że welna może dotykać miejscami membrany), membrana, łata/kontrłata i na końcu blacha na rabek.

Problem zauważyłem gdy podczas koncowych prac a dokładnie uzupełnienie izolacji w okolicach okien polaciowych że poniżej i powyżej okna wykradła się woda na membranie i sciaka na wełne tam gdzie jej dotyka troche mnie trochę zaniepokoiło. Pytanie jak sobie z tym poradzić?? Dodam że szcelina wentylacyjna w kalenicy jest a podbitki jeszcze nie ma, dach dwuspadowy, ściany sufity pomalowane, budynek zamieszkały.

Patrząc od strony wewnętrznej polać dachowa jest pokryta płyta GK, folia paraizolacyjna, wełna 15cm w poprzek krokwi, welna 15 pomiędzy krokwiami, szcelina wentylacyjna +/-2/3 cm. sznurkowanie (nie ukrywam że welna może dotykać miejscami membrany), membrana, ł

W nowym domu wilgoci masz masę. Skoro jeszcze nie domknąłeś paroizolacji, to nie ma co się dziwić. Ważna dokładność przy wykonywaniu paroizolacji. I drożność szczeliny wentylacyjnej. Przestrzeń dookoła okien połaciowych nie jest zamknięta przez konstrukcję drewnianą? Wlot i wylot drożny?

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132738

Dziękuję za odpowiedź

Okno jeszcze nie jest zamknięte że tak powiem, nie ma ani wełny ani paraizolacji. Co do szczeliny pomiędzy oknem a krokwiami jest ok. 3 cm z lewej jak i z prawej strony. Zastanawiam się co zrobić jeżeli sprawdzę w innych przestrzeniach między krokwiami (tam gdzie jest już zabudowane) I okaże się że tam również są skropliny co wtedy zrobic, czy wchodzi w grę powiększenie szczeliny z zewnątrz?? Jak tak to w jaki sposób??

Co do szczeliny pomiędzy oknem a krokwiami jest ok. 3 cm z lewej jak i z prawej strony.

Chodzi o to, czy nie masz takich wzmocnień, które zamkną tę szczelinę między membraną a wełną.

attachment.php?attachmentid=467054

Jak te wzmocnienia są na górze równo z krokwiami, to uniemożliwiają ruch powietrza między tymi dwiema krokwiami i ta szczelina nie spełnia wtedy swojej roli (od samego dołu do kalenicy).

attachment.php?attachmentid=467055

Tu masz jeden obrazek, gdzie z lewej strony masz zamkniętą szczelinę, a z prawej jest OK, bo wzmocnienia nie są górą zlicowane z krokwią. Wygląda jakby ktoś w ogóle nie myślał o tej wentylacji a jedynie był zainteresowany stabilnym montażem okna. Niestety, takie wąskie myślenie jest częste u "majstrów" a nawet w instrukcjach.

Jak masz okno na całą szerokość między krokwiami- to wiadomo, że zamykasz tę szczelinę całkowicie i masz problem. Jak masz węższe okno, to coś można zostawić (jak wzmocnienia nie będą do samej góry krokwi).

Zastanawiam się co zrobić jeżeli sprawdzę w innych przestrzeniach między krokwiami (tam gdzie jest już zabudowane) I okaże się że tam również są skropliny co wtedy zrobic, czy wchodzi w grę powiększenie szczeliny z zewnątrz?? Jak tak to w jaki sposób??

Skropliny na membranie nie są niczym niezwykłym. Klikałeś w linka?

Jak domkniesz paroizolację (powtarzam, trzeba ją robić tak szczelnie, jak tylko się da) i szczelina wentylacyjna będzie drożna (artykuł w linku) - to co się skropli, to odparuje.

Tu przykład błędów:

Edytowane przez Kaizen

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź, tak klikałem w link ale zrobię to jeszcze raz w wolnej chwili aby się to zagłębić. Co do wzmocnień do montażu okien to wygląda to trochę jak wymian/wymiany (nie wiem czy to się odmienia, nie jestem Dekarzem czy Cieśla) nie posiadam takich przy oknach, natomiast przez całą długość idzie tzw. płatew (po jednej na stronę) ale tam na siłę wełny nie upychalem bo uznałem że jest zbyt mało miejsca.

W sumie będzie to pierwsza zima (wielki test) mam nadzieję że woda/skropliny która zaczyna się tam gromadzić faktycznie odparuje po zamknięciu paraizolacji. Możliwe też że woda zaczęła się wykraplac na styku ciepłego i zimnego powietrza.