Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie samym kominkiem

Recommended Posts

Czołem,

niedawno wybudowaliśmy sie. jeszcze nie wszystko jest zrobione (pokoje) dlatego śpimy w salonie.

Obecnie grzejemy kominkiem (bez płaszcza wodnego i żadnego rozprowadzenia). W domu mamy jak dla nas naprawdę ciepło jakieś 22-23 stopnie.

Czy jezeli w domu mam ciepło musze uruchamiac ogrzewanie podlogowe skoro nie mam ujemych temperatur? bez obawy o to ze woda w podłogówce zamarznie? w calym domu jest dodatnia teperatura a fundamet zaizolowany . z gory dzieki za odp

• Like 1

w ile czasu mogloby spasc do zera ? np dwutygodniowy wyjazd w ferie ?

O to zalezy od kilku rzeczy, szczelności budynku na wiatry, temperatury na zewnątrz, izolacji ścian dachu. Nigdy nie testowalem w ten sposób żadnego budynku ale sądzę że po 2 tygodniach to mróz by w środku był.

w ile czasu mogloby spasc do zera ? np dwutygodniowy wyjazd w ferie ?

W nowoczesnym domu temperatura nie spadnie do zera w 2 tygodnie.

Miałem dom weekendowo rekreacyjny, drewniany, około 100 letni na Podlasiu, słabo ocieplony (trociny i wapno na strychu to jedyne ocieplenie od góry). Przez 6 dni (grzane przez weekend, ostatnie grzanie w niedziele w dzień, wyjazd i przyjazd dopiero w kolejną sobotę) największych mrozów temperatura w środku spadała do 10-12 stopni.

Zostawiony bez ogrzewania na 2 tygodnie temperatura spadała do 5-7 stopni.

Czy jezeli w domu mam ciepło musze uruchamiac ogrzewanie podlogowe skoro nie mam ujemych temperatur? bez obawy o to ze woda w podłogówce zamarznie? w calym domu jest dodatnia teperatura a fundamet zaizolowany . z gory dzieki za odp

Jak dom w całości ocieplony, z wysokiej sprawności rekuperacją chodząca na niskich obrotach, to temperatura będzie spadała coraz wolniej (bo coraz mniejsza różnica temperatur).

Tak wyglądało to u mnie, jak wyjechałem na ferie.

attachment.php?attachmentid=464469

Na początku wykresu 22,1 na końcu 21,1 czas 36 godzin. Zero grzania (wyłączone CO, CWU i klima) i znikome zyski bytowe, bo nikogo nie było w domu.

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132586

Przy czym powyższy wpis jest w sytuacji, gdy normalnie się mieszka - czyli przy normalnych zyskach bytowych. Więc gdy nikogo nie ma w domu to ze 2* bym dane przesunął. Ale trzeba pamiętać, że tak wyznaczymy temperaturę graniczną do której opuszczony dom będzie zmierzał coraz wolniej.