Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stabilzacja stropu/izolacja akustyczna w 100letnim drewnianym domu

Majsterkowicz112

Recommended Posts

Witam,

Jest to mój pierwszy wątek na tym forum więc jeśli zadałem pytanie w złym dzialy to z góry przepraszam :)

Do rzeczy, jestem w trakcie remontu ponad 100 letniego drewnianego domu i chciałbym wykonać następuące czynnosci - zerwać stare deski ponieważ są nie równe, przestrzeń miedzy legarami chciałbym wypełnić wełna akustyczna ponieważ miedzy nimi mam 22cm pustej przestrzeń i dźwięki dochodzące z parteru są mocno słyszalne. Chciałbym również zagęścic ilość legarów ponieważ aktualnie ich rozstaw to 90-105 cm mierząc od środka dwóch legarów i przez tą podłoga jest dośc niestabilna.

W związku z tym mam następujące pytania:

1) Czy zagęszczenie legarów pomoże ustabilizować podłoge? Aktualnie podłoga jest dość niestabilna i każdy krok powoduje wibracje w pomieszczeniu. (załączam filmik)

2)Czy jesli wrzuce izolacje wełna 15cm (aku -płyta Isolver) to będzie to wystarczające? I czy 7cm wolnej przestrzeni ( mam 22cm wolnej przestrzeni pomiedzy w stropie) będzie miało wpływ na całość konstrukcji? Dodam ze zależy mi głownie na izolacji akustycznej nie termicznej.

3) Czy jeśli ułoże nową podłoge na tych legarów z płyty OSB 25mm to będzie to wystarczająca grubość podłogi do użytku codziennego?

Załaczam kilka zdjęć pomieszczenia.

Z góry dziekuje za pomoc

Pozdrawiam![ATTACH=CONFIG]467086[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467087[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467088[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467089[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467090[/ATTACH]

Bartek

Zagęszczenie legarów może ale nie musi pomóc. Z filmiku nie widać czy ugina się podloga i legary czy również belka. Ja mam wrażenie że ugina się również belka stropowa -wtedy zagęszczenie legarow NIC nie pomorze.

Jeżeli to co pokazujesz to "tylko" praca legaró i desek to zagęszczenie legarów ma sens.

Co do akustyki -jeżeli wrzucisz welne to nic nie da. Wełna musi być szczelnie ulożona aby coś dała. Ale to działanie na dzwięki z dolu do góry lub dzwięki rozmów. Brak izlocji konstrukcji to przenoszenie dzwięków od chodzenia.

Pisząc legary miałem na mysli belki stropowe które są częsciowo widoczne na zdjeciach w miesjcu gdzie nie ma desek. Czy w taim razie pomogło by stabilizacji podłogi jeśli zagęscil bym te belki stropowe?

Odnośnie wełny, najbardziej mi własnie zalezy na odizolowanie sie od dzwiekow przychodzacych z dolnej kondygnacji i tez rozmów niż samo przenoszenie dzwiekow uderzeniowych. Czyli dobrze rozumiem ze jesli mam możliwosc wypełnienia 22cm a wypelnie z tego tylko 15cm to izolacja będzie znacznie gorsza bo zostawie 7cm szczeline pomiedzy koncem izolacji welnianej a początkiem podłogi drewnianej? Wyłna w poziomie będzie szczelnie ułozona tyle ze nie do samej góry.

Pisząc legary miałem na mysli belki stropowe które są częsciowo widoczne na zdjeciach w miesjcu gdzie nie ma desek. Czy w taim razie pomogło by stabilizacji podłogi jeśli zagęscil bym te belki stropowe?

.

Legary to legary (prostopadłe do belek stropowych.

Dodatkowe belki troszkę pomogą, ale na cud nie licz, bo przeciez jak podskakujesz to też obciążasz jedna a nie kilka. Przekrój belki sie liczy.

Odnośnie wełny, najbardziej mi własnie zalezy na odizolowanie sie od dzwiekow przychodzacych z dolnej kondygnacji i tez rozmów niż samo przenoszenie dzwiekow uderzeniowych. Czyli dobrze rozumiem ze jesli mam możliwosc wypełnienia 22cm a wypelnie z tego tylko 15cm to izolacja będzie znacznie gorsza bo zostawie 7cm szczeline pomiedzy koncem izolacji welnianej a początkiem podłogi drewnianej? Wyłna w poziomie będzie szczelnie ułozona tyle ze nie do samej góry.

Materialy izolacyjne mają karty techniczne z nich wynika ile jakich dżwieków sa w stanie wyciszyć. U ciebie nie do końca to tak zadziala bo masz konstrukcje czyli izlocje przerwiesz, Da ci to obraz jak na to wpłynie grubośc izlocji.

Do rzeczy, jestem w trakcie remontu ponad 100 letniego drewnianego domu i chciałbym wykonać następuące czynnosci - zerwać stare deski ponieważ są nie równe, przestrzeń miedzy legarami chciałbym wypełnić wełna akustyczna ponieważ miedzy nimi mam 22cm pustej przestrzeń i dźwięki dochodzące z parteru są mocno słyszalne. Chciałbym również zagęścic ilość legarów ponieważ aktualnie ich rozstaw to 90-105 cm mierząc od środka dwóch legarów i przez tą podłoga jest dośc niestabilna.

W związku z tym mam następujące pytania:

1) Czy zagęszczenie legarów pomoże ustabilizować podłoge? Aktualnie podłoga jest dość niestabilna i każdy krok powoduje wibracje w pomieszczeniu. (załączam filmik)

2)Czy jesli wrzuce izolacje wełna 15cm (aku -płyta Isolver) to będzie to wystarczające? I czy 7cm wolnej przestrzeni ( mam 22cm wolnej przestrzeni pomiedzy w stropie) będzie miało wpływ na całość konstrukcji? Dodam ze zależy mi głownie na izolacji akustycznej nie termicznej.

3) Czy jeśli ułoże nową podłoge na tych legarów z płyty OSB 25mm to będzie to wystarczająca grubość podłogi do użytku codziennego?

ad.1 - pomoże

ad.2 - wełnę najlepiej upchać. Materiał im bardziej gęsty tym bardziej dźwiękoszczelny.

ad.3 - może być za mało.

Edytowane przez dbx

Możesz wzmocnić istniejące belki dodając po ich bokach w pionie wycięte z osb płaty wysokości tych belek, trzeba tylko dość gęsto je pokręcić. Rozumiem że wysokość tych belek to 20cm? A jaka jet ich rozpiętość? Jeśli masz miejsce na dodanie 5cm to dał bym pływające legary na filcu w poprzek tych belek z odstępem 40cm i na to osb. Stelaż nie podniesie specjalnie ciężaru stropu a przekładka z filcu między belkami a legarami znacznie wyciszy podłogę. W ostatecznośći mniej pracy było by z dodaniem tragarza pod spodem, pytanie czy jest na to miejsce.