Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotłownia na paliwo stałe.

Grzegorz 123

Recommended Posts

Witam potrzebuję porady dotyczącej kotłowni na paliwo stałe.

Dom w cieszyniankach 7 wszędzie podłogówka plus 1 grzejnik w łazience. Ocieplenie posadzka 15 cm strop 20 cm ściany 20 cm. Powierzchnia 140m2.

Ze względu na brak gazu chciałbym mieć kocioł na paliwo stałe węgiel drzewo z buforem . Mógłby ktoś doradzić ile kw pięć i w jakiej konfiguracji ta kotłownia.

Pozdrawiam

Edytowane przez Grzegorz 123
  • Like 1

Ze względu na brak gazu chciałbym mieć kocioł na paliwo stałe węgiel drzewo z buforem . Mógłby ktoś doradzić ile kw pięć i w jakiej konfiguracji ta kotłownia.

Bufor to klamot zajmujący miejsce, koszt i zbędny wydatek, gdy masz co najmniej kilkanaście ton wylewki do akumulacji.

Tak czy inaczej zaprojektuj podłogówkę pod PC bo pewnie wcześniej czy później na nią się przesiądziesz.

Pamiętaj, że gaz możesz mieć też w butli. Magazynowanie wygodniejsze niż paliwa stałego ale przede wszystkim nie musisz go przerzucać, jak złamiesz rękę czy będziesz bezsilny przez jakąś chorobę. Jednak paliwa kopalne (w tym gaz) to ślepa uliczka. Ale może zdąży na siebie zarobić (a w tym czasie PC stanieją).

Moc zależna od zapotrzebowania domu na ciepło i instalacji. Jednak przy WT 2021 będzie raczej pytanie, czy najsłabszy nie za mocny przy braku bufora i wybierać należy o takim, co potrafi schodzić najbardziej z mocą. A jak jednak uprzesz się na bufor, to moc nie będzie problemem.

Na pompe mnie nie stać na co do gazu z butli to jakoś nie przekonuje mnie to nie wiem czy jest to opłacalne najlepiej kupić zbiornik np.2700 litrów,z tego co wiem napełnienie około 5,6 tyś plus za zbiornik około 10 z montażem itp wychodzi niecałe 20tyś plus kotłownia. Dlatego wolę pięć na węgiel drzewo myślałem nad 15 kw do tego bufor 800 litrów...

Na pompe mnie nie stać na co do gazu z butli to jakoś nie przekonuje mnie to nie wiem czy jest to opłacalne najlepiej kupić zbiornik np.2700 litrów,z tego co wiem napełnienie około 5,6 tyś plus za zbiornik około 10 z montażem itp wychodzi niecałe 20tyś plus kotłownia. Dlatego wolę pięć na węgiel drzewo myślałem nad 15 kw do tego bufor 800 litrów...

Ale że co ? jak na pompę cię nie stać ? ty chyba raczysz z nas idiotów robić co ? pompa ciepła monoblok kosztuje mniej niż w marę sensowny piec na ekogroszek a już na bank tańsza niż piec plus bufor policz ,piec to co najmniej 9 tys bufor 1000 litrów używany to ok 4 tys zł a pompa ciepła haier 5kw bo więcej do tego domu bym nie pakował bo będą problemy to koszt ok 9-10 tys zł i tyle podłączasz dwie rurki co idą do rozdzielacza i sam to możesz zrobić podłączasz kabelek i jedziesz , nie kieruj się firmami bo monobloka każdy fajtłapa podłączy nawet największy a jak masz problem to ci pomożemy w tym żaden problem.

Mam wycenę pompa plus kotłownia 50 tyś. Do tego przydało by się panele zrobić. Zwykły pięć plus bufor 30-35 tyś na tyle mam wycenione. Ja nie znam się na tych rzeczach dlatego piszę tutaj i szukam porady. Nie robię z nikogo idiotów. Wydaje mi się że pompa bez paneli to nie opłacalna inwestycja obawiam się rachunków.

Mam wycenę pompa plus kotłownia 50 tyś. Do tego przydało by się panele zrobić. Zwykły pięć plus bufor 30-35 tyś na tyle mam wycenione. Ja nie znam się na tych rzeczach dlatego piszę tutaj i szukam porady. Nie robię z nikogo idiotów. Wydaje mi się że pompa bez paneli to nie opłacalna inwestycja obawiam się rachunków.

Jebnij tą wyceną w kosz i tyle , zamawiaj pompę ciepła monoblok haier 5kw i po problemie oraz montuj sam tymi ręcoma to nic trudnego byle cymbał da radę to podłączyć już ci tłumaczyłem.

Poczytaj inne posty swojego interlokutora, wyciągnij wnioski, rób jak rozsądek nakazuje...

Zakładając że będziesz miał wszędzie podłogówkę, dom ocieplony tak jak opisałeś to pompa ciepła weźmie na to rocznie jakieś 2,5 -3,0 tyś kWh. Podstaw to do cen prądu jakie płacisz i masz wynik czy Cię na to stać.Jeżeli nie masz własnego drzewa którego nie musisz kupować to nie znajdziesz bardziej ekonomicznego źródła ogrzewania. Za to masz całkowicie bezobsługowy system grzewczy i cały czas ciepłą wodę w kranie.Dodatkowo zamiast wiecznie zasyfionej kotłowni masz czyste pomieszczenie techniczne w którym np. możesz sobie zrobić pralnie. Chcąc zamontować pompę ciepła nie musisz skłaniać się ku najtańszemu Haierowi .Obecnie pomp jest na rynku multum i jesteś w stanie na dobrych podzespołach zrobić kotłownie z pompą ciepła za 30-40 kzł.

Ogrzewanie podłogowe mam na całej powierzchni zostało mi ocieplenie zrobić tylko. Dostęp do drzewa mam dlatego się zastanawiam nad taką opcją.

Porzuć tę opcję , kup sobie tę pompę monobloka sam zamontuj a drewno ewentualnie w kominku pal choć wiem z doświadczenia znajomych że i kominkiem po czasie im się nie chce palić ,

Tu masz szacunki zbliżone do realiów na TU I TERAZ (02.11.2023r).

http://www.cena-pradu.pl/ogrzewanie.html

Co będzie jutro, za rok czy za trzy - nie wiadomo.

Adam M.

adam te tabelki strasznie naciągane ,one zawsze wychodzą tak zależnie kto co promuje, węgiel aż tyle nie kosztuje na bank zwłaszcza jak ktoś kupuje w promocji obecnie orzech po 900 zł/tona w pgg leci , prąd do pompy też jakoś dziwnie wychodzi , ja mam pompę z dobrej klimy zrobioną i nawet połowy z tego co oni podają nie ma szans spalić.

adam te tabelki strasznie naciągane ,one zawsze wychodzą tak zależnie kto co promuje, węgiel aż tyle nie kosztuje na bank zwłaszcza jak ktoś kupuje w promocji obecnie orzech po 900 zł/tona w pgg leci , prąd do pompy też jakoś dziwnie wychodzi , ja mam pompę z dobrej klimy zrobioną i nawet połowy z tego co oni podają nie ma szans spalić.

Można wprowadzić dane które pasują

Oblicz koszt roczny ogrzewania domu [plik .xls]

http://cena-pradu.pl/ogrzewanie-kalkulator.html

i nie truć duszy. :)

Prąd lub gaz też kupisz w promocji?

Jak by nie patrzeć drewno wychodzi najtaniej ale tez wymaga nakładu pracy. Dodatkowy minus że kocioł potrafi zasmrodzić kotłownię a nawet mieszkanie więc warto o tym pomyśleć. Najtańsza opcja to byłby jakiś używany kocioł z klasą na którą pozwala ustawa na parę lat do przodu buforem może być również używany zbiornik po oleju napędowym odpowiednio wzmocniony paroma szpilkami.Daje się to kupić poniżej tysiąca na OLX. Reszta to perfuma. A jak jest podłogówka to za jakiś czas da się dokupić PC czy to Haier czy inny wynalazek i cieszyć się z bezobsługowego ogrzewania. Na starcie jak finanse sa słabe pewno nie da się od razu zrobić takiej hybrydy ale warto projektując kotłownię przewidzieć jak będzie podłączone drugie źródło. Nawet jak jest podłogówka bufor ma sens gdyż kocioł może iść pełną parą a rozpalanie można zawsze odłożyć na wygodny dla siebie moment. utrzymanie kotła zasypowego w ryzach przy podłogówce bez bufora jest bardzo trudne bo one słabo się modulują i wystepują w mocach sporo wyższych od zapotrzebowania współczesnych domów. Jak nie ma gazu moim kierunkiem byłby bufor drewno i docelowo PC która większą część roku opędzi po kosztach zblizonych do drewna choć z darmowym opałem raczej nie wygra. Edytowane przez Chris Zielonka