krakow2000 25.11.2023 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 WitamPrzymierzamy się z rodziną do sprzedaży domu po zmarłym. Wszystko już zrobione, audyt energetyczny, zapisy w księga, podzielony dom itd. Padło na to aby skorzystać z biura nieruchomości, tylko tutaj właśnie zaczynają się "pytania". Wiem, że z biurem można podpisać umowę na wyłączność (kontaktowałem się z jednym, podpisują na rok) wówczas nie można w innym biurze złożyć ale oni dają ogłoszenia, promują itd. czyli robią wszystko. Ma to swoje plusy ale i minusy bo nie daje gwarancji sprzedaży, można też szukać na własną rękę a oni będą później pośredniczyć w sprzedaży (prowizja taka sama czy oni czy my sprzedamy). Słyszałem też (lecz bardzo nie zagłębiałem się w to jeszcze) od znajomych, że można dać do biura nieruchomości ogłoszenie bez wyłączności, tak że można również do innych biur je wstawić a jednocześnie szukać samemu. Tutaj oczywiście biura raczej mało się taką nieruchomością interesują ale z drugiej strony świadomość, że inni też to mają może coś ich nakłonić (wiadomo, nie zaangażują się finansowo zbytnio... o ile). Czy muszę na coś szczególnie zwrócić uwagę przy takiej umowie?? Bo zakładam, że umowę i tak będzie trzeba spisać, tylko czy biura chętnie takie oferty przyjmują?? Zapewne nie jeden sprzedawał bądź sprzedaje i coś w tej kwestii mógł by doradzić/powiedzieć. Z góry dzięki za wszelkie info... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.11.2023 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?378685-Posrednik-kupno-dzia%C5%82ki&p=8145334&viewfull=1#post8145334 Ja tam szukając nieruchomości odfiltrowywałem oferty pośredników, bo każda była skopiowana wiele razy, co atrakcyjniejsza okazywała się nieaktualnym (o ile aktualnym kiedykolwiek) wabikiem i zajmowanie się tymi ofertami to była czysta strata czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.11.2023 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 Umowa na wyłączność na okres 12 miesięcy jest bez sensu.Nie masz żadnej gwarancji sprzedaży dzięki działaniom pośrednika.Może na okres 6 miesięcy z prawem dla własnej sprzedaży bez pośrednika i bez prowizji.Atrakcyjność oferty to cena i lokalizacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakow2000 25.11.2023 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 Z pośrednikami może to i prawda lecz zadecydowano tak a nie inaczej i chcą wystawić w kilku biurach nieruchomości bez wyłączności... po prostu chciałem wiedzieć jak to wygląda z perspektywy kogoś kto miał z tym styczność. Nawet jeśli miało by to być 3-4% prowizji od całej kwoty to osoby ze spadkiem były gotowe pośrednikowi zapłacić. Ja z ciekawości raczej pytam bo i tak "zdecyduje" większość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 25.11.2023 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 (edytowane) Czy umowa na wyłączność czy nie to interesują sie sprzedażą tak samo bo dostaja taką samą prowizję. Wyłączność ma same wady dla sprzedającego a same plusy dla biura. W sumie nie wiem co ludzi skłania do takich umów. Nawet jak sami przypadkiem znajdą nabywce albo sam się zgłosi (poprzez znajomych czy sąsiadów) to muszą płacić agencji która nie zrobiła nic..... Edytowane 25 Listopada 2023 przez dwiecegly 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.11.2023 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 Przy umowie na wyłączność mają większe zainteresowanie i zaangażowanie w proces przygotowania i prezentacji oferty. Tak mówią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts