turalyon 26.11.2023 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2023 (edytowane) Witam. Mam problem z nowym sąsiadem. Kiedyś Działka fioletowa i zielona należała do babci, potem po jej śmierci podzieliliśmy ją na zieloną (moją) i fioletową (brata). Granicą obu działek została rzeczka - należąca do państwa. Płot został postawiony na granicy rzeczki i działki zielonej. Jest w nim bramka (czerwona) którą wykorzystuję żeby dostać się do parku miejskiego, używając czerwonej ścieżki. Nie było problemu żeby korzystać z bramki dopóki właścicielem działki fioletowej był brat. Wykorzystywałem teren tej ścieżki żeby dostać się do parku, dbać o ścianę budynku (przedwojjenego) postawionego w granicy. Odkąd brat sprzedał działkę mam problem z sąsiadem. Uważa on teren fioletowej działki oraz teren rzeki za swój - czyli że niby działka sięga do płotu Czy nadal jest tak jak było kiedyś że teren między działką fioletową a zieloną - rzeczka - jest terenem ogólno destępnym, i nie ma on prawa mnie tam nie wpuścić, oraz nie ma prawa postawienia płotu na terenie rzeki, między swoją działką a parkiem? Edytowane 26 Listopada 2023 przez turalyon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.11.2023 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2023 Jedną prawdą są słupki geodezyjne podziału działek a nie twoje czy sąsiada pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 26.11.2023 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2023 Jakie pomysły moje i sąsiada? Przecież widać na mapce. Działka 799/2 - rzeka i tereny wokół niej to tereny skarbu państwa. Wg prawa 232 ust. 1 ww. ustawy, zakazuje się grodzenia nieruchomości przyległych do publicznych śródlądowych wód powierzchniowych oraz do brzegu wód morskich i morza terytorialnego w odległości mniejszej niż 1,5 m od linii brzegu, a także zakazywania lub uniemożliwiania przechodzenia przez ten obszar.30 lip 2021. Wody śródlądowe należą do Skarbu Państwa, a więc są to wody publiczne. – Zasady korzystania z publicznych śródlądowych wód powierzchniowych reguluje ustawa Prawo wodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.11.2023 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2023 Jakie pomysły moje i sąsiada? Przecież widać na mapce. Działka 799/2 - rzeka i tereny wokół niej to tereny skarbu państwa. Wg prawa 232 ust. 1 ww. ustawy, zakazuje się grodzenia nieruchomości przyległych do publicznych śródlądowych wód powierzchniowych oraz do brzegu wód morskich i morza terytorialnego w odległości mniejszej niż 1,5 m od linii brzegu, a także zakazywania lub uniemożliwiania przechodzenia przez ten obszar.30 lip 2021. Wody śródlądowe należą do Skarbu Państwa, a więc są to wody publiczne. – Zasady korzystania z publicznych śródlądowych wód powierzchniowych reguluje ustawa Prawo wodne. czyli sobie odpowiedziałeś, to co się przejmujesz sąsiadem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts