Mefistox 27.11.2023 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Koledzy i koleżanki, mam następujący problem. Po ciężkich bojach udało się zrobić ścianę fundamentową, zaizolować pionowo. Chwilę temu budowlańcy zaczęli obsypywać ziemią z wykopu od zewnątrz. To się udało prawie zrobić. Zostało ok 1/4 ściany, gdzie zakopali ok 30 cm, jeszcze 30 cm by się przydało dosypać, ale zaczęło bardzo padać i koparka grzęzła. Do tej chwili było tam grząsko, teraz zaczyna ścinać mróz i można ponownie wjechać koparką. W środku zdążyli zasypać 3 z 5 pomieszczeń, do 1/3 wysokości ściany fundamentowej (ok 40 cm). 2 pomieszczenia zostały nie zasypane. Czy zasypywać to w mróz? Prognozy są iście zimowe! do piątku jeszcze jako tako, ale od soboty to już dramat, po -12 w nocy jak nie zimniej. Nie chciałbym, żeby mi to wysadziło fundamenty :/ Mam jeszcze 3 wywrotki/górki piasku na działce, zostały z próby zasypania, trochę to namokło od deszczy, teraz pewnie już przymarza od wierzchu. grunt przy samej ławie też już przymarza. w nocy jest -5 a zaraz -8, w dzień na szczęście łaskawie nadają -1 do -2. Zasypywać zmarzniętym piaskiem i próbować zagęszczać? zebrać wierzchnią warstwę piasku przemazniętą i brać ten spod spodu i nim zasypywać i zagęszczać?a ten zmarznięty rozsypać sobie koło domu, tam gdzie brakuje mi obsypania? nie wiadomo ile ten mróz potrwa, może lepiej więc zasypać połowę teraz, tak awaryjnie do ochrony przed przemarznięciem, w dwóch cienszych warstwach, próbować zagęszczać, a dokończyć jak przyjdzie coś na plus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.11.2023 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Nie zasypuje się "jednostronnie" ścian fundamtowych. To należy wykonywać sukcesywnie po obu stronach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefistox 27.11.2023 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Niestety zasypali w ten sposób i to stoi tak już ponad 15 dni... Narazie się nie zawalio, może się nie zawali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.11.2023 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Niestety zasypali w ten sposób i to stoi tak już ponad 15 dni... Narazie się nie zawalio, może się nie zawali? Zawalenie to byłby ekstremalny przypadek. Najczęsciej następuje "wybrzuszenie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 27.11.2023 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Czy zasypywać to w mróz? Jeśli zasypiesz piaskiem, to pół biedy ,ale jak będziesz miał ochotę sypać ziemię, to odradzam. Tak czy tak, zagęszczanie warstwowe jest koniecznością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefistox 27.11.2023 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Co to znaczy "wybrzuszenie"? jakoś obrazowo możesz to opisać? sprawdzę, czy nie ma objawów u mnie na budowie. Może jeszcze nic się nie pokrzywiło, na oko nie widać, ale wezmę poziomicę i posprawdzam, tylko muszę wiedzieć co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefistox 27.11.2023 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 Jeśli zasypiesz piaskiem, to pół biedy ,ale jak będziesz miał ochotę sypać ziemię, to odradzam. Tak czy tak, zagęszczanie warstwowe jest koniecznością. Piaskiem będzie zasypywane. Ziemią w żadnym wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefistox 28.11.2023 00:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Piaskiem będzie zasypywane. Ziemią w żadnym wypadku. Tylko czy można zagęścić zmrożony piasek? ktoś może się w tym temacie wypowiedzieć? Pogoda niestety iście zimowa, za dnia -3, w nocy -8. źle to widzę :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.11.2023 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Co to znaczy "wybrzuszenie"? jakoś obrazowo możesz to opisać? sprawdzę, czy nie ma objawów u mnie na budowie. Może jeszcze nic się nie pokrzywiło, na oko nie widać, ale wezmę poziomicę i posprawdzam, tylko muszę wiedzieć co. Nie wiem jak bardziej obrazowo to nazwać. Ściana pod wpływm parcia gruntu krzywi się. Od tego jak jest wykonana, od obciązenia może nastąpic odchyłka od pionu lub w poziomie. Tylko czy można zagęścić zmrożony piasek? ktoś może się w tym temacie wypowiedzieć? Pogoda niestety iście zimowa, za dnia -3, w nocy -8. źle to widzę :/ Jak masz piasek zmarzniety to czekaj na wiosne. Swoja droga dziwne ze już teraz masz tak zamrożony piach. Gdzie sie budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefistox 28.11.2023 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Nie wiem jak bardziej obrazowo to nazwać. Ściana pod wpływm parcia gruntu krzywi się. Od tego jak jest wykonana, od obciązenia może nastąpic odchyłka od pionu lub w poziomie. Posprawdzam z poziomicą, u mnie dom jest na planie kwadratu, z dodatkowymi ściankami w środku wmurowanymi, jest wieniec i słupy żelbetowe, powinno trochę wzmacniać tę konstrukcję. Może nic się nie stanie. Jak masz piasek zmarzniety to czekaj na wiosne. Swoja droga dziwne ze już teraz masz tak zamrożony piach. Gdzie sie budujesz? Na dziś to on tylko z wierzchu jest troszkę złapany. Ale w piątek będę mógł pracować dopiero nad tym. I antycypuję sytuację na piątek, może nie będzie tak źle, najwyżej z hałd zdejmę po 10 cm zmrożonego, pod spodem powinien być ok. Niestety dośc mocno dziś śnieg pada i to nie stopnieje. Trzeba go będzie wybrać prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefistox 28.11.2023 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Posprawdzam z poziomicą, u mnie dom jest na planie kwadratu, z dodatkowymi ściankami w środku wmurowanymi, jest wieniec i słupy żelbetowe, powinno trochę wzmacniać tę konstrukcję. Może nic się nie stanie. Na dziś to on tylko z wierzchu jest troszkę złapany. Ale w piątek będę mógł pracować dopiero nad tym. I antycypuję sytuację na piątek, może nie będzie tak źle, najwyżej z hałd zdejmę po 10 cm zmrożonego, pod spodem powinien być ok. Niestety dośc mocno dziś śnieg pada i to nie stopnieje. Trzeba go będzie wybrać prawda? Pięknie, cały dzień śnieg pada, jutro to w wykopie bęzdie z pól metra śniegu... nie wiem co robić. Chyba poczekać na dodatnią temperaturę? śnieg chroni grunt przed przemarzaniem. także nie powinno marznąc, ale żeby zagęszczać, to trzeba by to wykopać, przecież nie będę sypał na śnieg. ani ze śniegiem mieszał. i pytanie, czy to wytrzyma z tym naporem ścian od zewnątrz... może odkopać i tak doczekać do połowy grudnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefistox 28.11.2023 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Pięknie, cały dzień śnieg pada, jutro to w wykopie bęzdie z pól metra śniegu... nie wiem co robić. Chyba poczekać na dodatnią temperaturę? śnieg chroni grunt przed przemarzaniem. także nie powinno marznąc, ale żeby zagęszczać, to trzeba by to wykopać, przecież nie będę sypał na śnieg. ani ze śniegiem mieszał. i pytanie, czy to wytrzyma z tym naporem ścian od zewnątrz... może odkopać i tak doczekać do połowy grudnia? ewentualnie inny pomysł, zasypać teraz,żeby nie było wybrzuszenia i przemarzania. po czym jak będzie ciepło, odkopać i zasypać ponownie, prawidłowo zagęszczając? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.11.2023 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Zostało ok 1/4 ściany, gdzie zakopali ok 30 cm, jeszcze 30 cm by się przydało dosypać, 60 cm to niewiele więc możesz zasypać całość bez zagęszczania i czekać do wiosny. Wiosną deszcze zagęszczą Tobie wstępnie całość więc odkopiesz te 30cm i zagęścisz na 2 razy. Ponadto prawdopodobnie jeszcze nie masz kanalizacji więc ziemia będzie jeszcze ruszana. Jeśli będziesz zagęszczał to fundament musi być od zewnątrz zasypany gdyż parcie gruntu podczas zagęszczania może wybrzuszyć ścianę lub spowodować pęknięcie. Podczas zagęszczania nie dojeżdżać do samej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefistox 28.11.2023 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 60 cm to niewiele więc możesz zasypać całość bez zagęszczania i czekać do wiosny. Wiosną deszcze zagęszczą Tobie wstępnie całość więc odkopiesz te 30cm i zagęścisz na 2 razy. Ponadto prawdopodobnie jeszcze nie masz kanalizacji więc ziemia będzie jeszcze ruszana. Jeśli będziesz zagęszczał to fundament musi być od zewnątrz zasypany gdyż parcie gruntu podczas zagęszczania może wybrzuszyć ścianę lub spowodować pęknięcie. Podczas zagęszczania nie dojeżdżać do samej ściany. Tu się trochę nieprecyzyjnie wyraziłem. 1/4 budynku jest obsypana dookoła do wysokości połowy ściany fundamentowej, powiedzmy do 70 cm ze 125. pozostała część budynku jest cała obsypana do 110 cm. w środku mam 3 mniejsze pomieszczenia (połowa powierzchni) wysypane na 40-50 cm (czyli do góry zostało 85-95 cm). Także obsypane dookoła, ale nie w środku, grunt napiera, ale od zewnątrz do środka (nie był zagęszczany, po prostu położony). Czy może wbrzuszyć? spękać ścianę w takim układzie? Rozmawiałem teraz z innym murarzem i sugerował, żeby dosypać dwa brakujące pomieszczenia powiedzmy do podobnej wysokości, 40-50 cm i zagęścić (jeśli się da), zostawić na tym mrozie. A jak przyjdzie ciepło to dosypać resztę warstw i zagęszczać na bieżąco. I jeszcz sprecyzyję o co chodzi z tą wysokością 40-50 cm. Ławy miałem lane w gruncie. szerokie, ok 80 cm. na środku są ściany fundamentowe z bloczka - murowane, mam cdodatkowo 12 rdzeni w górę puszczonych, do tego wieniec żelbetowy. w środku wykopów, zostawała delikatna warstwa ok 25-30 cm gruntu rodzimego, nieruszanego koparką (takie jakby wysepki), po rogach, międzu gruntem rodzimym a ścianą fundamentowa jest jakby rów na te 25-30 cm, wsypując więc piasek, wsypuję do poziomu gruntu rodzimego +10/20 cm i to zagęszczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.11.2023 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 (edytowane) Tu się trochę nieprecyzyjnie wyraziłem. 1/4 budynku jest obsypana dookoła do wysokości połowy ściany fundamentowej, powiedzmy do 70 cm ze 125. pozostała część budynku jest cała obsypana do 110 cm. Rozumiem że na zewnątrz jest hydroizolacja i ocieplenie? Zasyp brakujące pomieszczenia do wysokości 50 cm. Jeśli chcesz możesz to zagęścić a jeżeli nie to samo zagęści się do wiosny. Edytowane 28 Listopada 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefistox 28.11.2023 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Rozumiem że na zewnątrz jest hydroizolacja i ocieplenie? Zasyp brakujące pomieszczenia do wysokości 50 cm. Jeśli chcesz możesz to zagęścić a jeżeli nie to samo zagęści się do wiosny. tak, z zewnątrz hydroizolacja przeciwwodna i styrodur 15ka. na grubo. Śnieg przed zasypaniem łopatami wykopać? chyba lepiej tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.11.2023 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Ile masz tam tego śniegu ?.....co to za rejon? ............ jeśli więcej niż 10 cm to wywal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefistox 28.11.2023 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Ile masz tam tego śniegu ?.....co to za rejon? ............ jeśli więcej niż 10 cm to wywal Podkarpacie, na teraz ok 20cm+ na samochodzie i dopaduje. Wywalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefistox 30.11.2023 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 Śnieg wyciągniety, jutro wsypuję piasek, tak ok 40 - 50 cm, mam na pryzmie kilkadziesiąt ton, pryzma pokryta śniegiem, to jutro odśnieżę i zdejmę z 10 cm zimnego piasku spod śniegu, pod spodem powinien być sypki i na plusie jeszcze (wczoraj było -12 ale leżał pod śniegiem). Będzie w ciągu dnia -1 może -2, to zasypiemy i spróbujemy zagęścić. może coś się więcej uda nadsypać jeszcze, bo niestety, ale poniedziałek, wtorek, środa po -15 w nocy, nie będę ryzykował, że to przemarznie. A nawet jeśli piach na teraz ma około zera, minus 1, to będzie stanowił barierę dla tego mrozu (dobrze myślę?). Lepiej -1 przez tydzien niż -15 przez 3 noce wg mnie. a jak się ociepli w połowie miesiąca, to dosypię resztę i zagęszczę. Myslicie, że będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts