Marco36 03.10.2024 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 21 godzin temu, CinekPrzecinek napisał: Siemanko, Posiadam Daikina już od 5 lat - 8kW + zintegrowany zbiornik 230 l. ... Ja mam ustawione to tak: 1. Grzanie Komfort CWU (45 stopni) o 5:20 + pompa cyrkulacyjna w trakcie na 10 min (żadnego dziwnego zatrzymaj nie mam) ... 3. Grzanie Komfort CWU (45 stopni) o 12:00 + pompa cyrkulacyjna w trakcie na 10 min (żadnego dziwnego zatrzymaj nie mam) ... 5. Grzanie Komfort CWU (45 stopni) o 18:00 + pompa cyrkulacyjna w trakcie na 10 min (żadnego dziwnego zatrzymaj nie mam) ... Po pierwsze mimo owych 5 lat używania Daikina nie mam pojęcia po co używacie tej funkcji Zatrzymaj i po kiego grzyba w ogóle ona jest? Czy ma to działać na zasadzie, że np. odpalam tryb komfort o 20:00 i o 20:30 daję Zatrzymaj po to by jeżeli nie nagrzeje mi wody do tej 20:30 to grzanie CWU się zakończy i wróci do grzania CO? Eeeee nie kumam po co? ... Przy takiej konfiguracji, jeśli nie ustawiasz "Zatrzymaj" czy temp. Eco pomiędzy tymi grzaniami - to tak naprawdę cały czas aż do 20:30 gdy masz "zatrzymaj" to pompa pilnuje temp. "komfort". Tym samym mimo, że masz trzykrotnie wywołaną temp. "Komfort" - to działa to jak jeden ciąg. Od 5:20 do 20:30 pompa pilnuje temperatury "Komfort". I tak naprawdę pompa może grzać CWU między tymi ustawionymi godzinami jeśli temp. wody spadnie o zadaną Histerezę. Gdy wywołujesz temp. Komfort o 5:20 to ta nie kończy działania automatycznie po 1 godzinie (chodzi o system, nie kompresor), tylko działa aż do wywołania innej funkcji - może to być "Zatrzymaj" albo temp. Ekonomiczna. U siebie mam mniejsze zużycie ciepłej wody, często starcza 1 grzanie na dobę. Więc by mieć pewność, że woda będzie grzana o 13 godzinie, gdy jest najcieplejsza pora dnia i okienko tańszego prądu przy G12W - to mam Komfort +48°C od 13 i po 14 godz. Ekonomiczną na +43°C a od 22:30 Zatrzymaj. Przy tym histerezę zmieniłem na 10°C. Te ustawienia razem dają zazwyczaj 1 grzanie na dobę o 13 godz. Sporadycznie raz na 8 dni trafia się większy rozbiór ciepłej wody, to PC dogrzewa wodę do +45°C w okolicy wieczornych pryszniców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CinekPrzecinek 04.10.2024 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października Ja tam mam wyłączony ten dogrzew CWU bo mi to potrzebne jak śnieg w lecie. Grzanie mam tylko wg harmonogramu. 3 razy w ciągu dnia do 45 stopni wystarcza. Jakby jednak było wyjątkowo duże zużycie wody to odpalam "siłacza" (domyślnie nie włącza grzałki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 08.10.2024 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października Nie zrozumiałeś co napisałem. System nie rozpoznaje tego jako wywołanie +45°C o 5:20 godz., o 12:00 godz. i o 18:00 godz. Dla systemu to jest pilnowanie temp. +45°C od 5:20 godz. do 20:30 godz. gdy dopiero masz wywołane "Zatrzymaj". Jak podasz jedno wywołanie temp. +45°C o 5:20 godz. i o 20:30 godz. "Zatrzymaj" - to uzyskasz ten sam efekt co teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts