Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Daikin 8kW z wbudowanym zbiornikiem c.w.u. 230l - szybki spadek temp. c.w.u.

Maciej Loret

Recommended Posts

21 godzin temu, CinekPrzecinek napisał:

Siemanko,

Posiadam Daikina już od 5 lat - 8kW + zintegrowany zbiornik 230 l. ...

Ja mam ustawione to tak:

1. Grzanie Komfort CWU (45 stopni) o 5:20 + pompa cyrkulacyjna w trakcie na 10 min (żadnego dziwnego zatrzymaj nie mam)

...

3. Grzanie Komfort CWU (45 stopni) o 12:00 + pompa cyrkulacyjna w trakcie na 10 min (żadnego dziwnego zatrzymaj nie mam)

...

5. Grzanie Komfort CWU (45 stopni) o 18:00 + pompa cyrkulacyjna w trakcie na 10 min (żadnego dziwnego zatrzymaj nie mam)

...

Po pierwsze mimo owych 5 lat używania Daikina nie mam pojęcia po co używacie tej funkcji Zatrzymaj i po kiego grzyba w ogóle ona jest? Czy ma to działać na zasadzie, że np. odpalam tryb komfort o 20:00 i o 20:30 daję Zatrzymaj po to by jeżeli nie nagrzeje mi wody do tej 20:30 to grzanie CWU się zakończy i wróci do grzania CO? Eeeee nie kumam po co?

...

Przy takiej konfiguracji, jeśli nie ustawiasz "Zatrzymaj" czy temp. Eco pomiędzy tymi grzaniami - to tak naprawdę cały czas aż do 20:30 gdy masz "zatrzymaj" to pompa pilnuje temp. "komfort".

Tym samym mimo, że masz trzykrotnie wywołaną temp. "Komfort" - to działa to jak jeden ciąg. Od 5:20 do 20:30 pompa pilnuje temperatury "Komfort". I tak naprawdę pompa może grzać CWU między tymi ustawionymi godzinami jeśli temp. wody spadnie o zadaną Histerezę.

Gdy wywołujesz temp. Komfort o 5:20 to ta nie kończy działania automatycznie po 1 godzinie (chodzi o system, nie kompresor), tylko działa aż do wywołania innej funkcji - może to być "Zatrzymaj" albo temp. Ekonomiczna.

U siebie mam mniejsze zużycie ciepłej wody, często starcza 1 grzanie na dobę.

Więc by mieć pewność, że woda będzie grzana o 13 godzinie, gdy jest najcieplejsza pora dnia i okienko tańszego prądu przy G12W - to mam Komfort +48°C od 13 i po 14 godz. Ekonomiczną na +43°C a od 22:30 Zatrzymaj.

Przy tym histerezę zmieniłem na 10°C. Te ustawienia razem dają zazwyczaj 1 grzanie na dobę o 13 godz. Sporadycznie raz na 8 dni trafia się większy rozbiór ciepłej wody, to PC dogrzewa wodę do +45°C w okolicy wieczornych pryszniców.

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie zrozumiałeś co napisałem.

System nie rozpoznaje tego jako wywołanie +45°C o 5:20 godz., o 12:00 godz. i o 18:00 godz.

Dla systemu to jest pilnowanie temp. +45°C od 5:20 godz. do 20:30 godz. gdy dopiero masz wywołane "Zatrzymaj".

Jak podasz jedno wywołanie temp. +45°C o 5:20 godz. i o 20:30 godz. "Zatrzymaj" - to uzyskasz ten sam efekt co teraz.