Patrykj70 28.11.2023 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Witam. Posiadam rekuperator komfovent domekt r450h (chyba ten model - piszę z pamięci).Do tej pory miałem ustawiony tryb normalny z grzałką i temp nawiewu na 19.5 stopnia. Ostatnio jednak zauważyłem, że przez miesiąc rekuperator pobrał prawie 200kwh (czyli 2/3 tego co pompa ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volvo132 28.11.2023 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 (edytowane) tez mam domekta - R400 V sorpcyjny. Pytanie zasadnicze, dlaczego dogrzewasz nawiew do 19.5? anemostaty nawiewne dzialaja na podstawie efektu coandy czyli powietrze, ktore z nich wylatuje przykleja sie do sufitu jesli nie ma po drodze przeszkod w postaci scian i oswietlenia, to stopniowo opada w tym czasie ogrzewajac sie. Ja obecnie mam ustawiony bilans na 150 nawiew i 170 wywiew ale dlatego, ze mam sam wywiew w garazu podlaczony do wyjscia okapowego i z niego leci jakies 26m3 czyli mam lekkie nadcisnienie. Przy temperaturze czerpni -6 stopania w tej chwili - wywiew mam 17.8, nawiew 11 i nie czuc jakiegos chlodu a siedze pod anemostatem. Temperatura w domu 21-22 stopnie zalezy od pomieszczenia. Instalacja jest na nieogrzewanym poddaszu ale docieplona welna 4cm+15/20. Centralka w garazu ogrzewanym obecnie do 12-13 stopni. Jak zwieksze przeplywy do projektowej to bede miec z 19 wywiewu i pewnie 13-15 nawiewu nadal bez grzalki. W domektach grzalka moduluje od bardzo niskich wartosci ale jej moc maksymalna to chyba 2000W. Taniej wyjdzie podniesienie temperatury w pomieszczeniu niz dogrzewanie grzalka na reku. Jesli chcesz koniecznie grzalka to minimalnie o 1/2 stopnie inaczej pojdziesz z torbami. Instalacje ocieplalem w zeszly weekend. Gdyby nie to to pewnie obecnie mialbym wywiew w granicach 13 a nawiew grubo ponizej 10 i to przy reku czyli na anemostatach pewnie w okolicach 5 stopni? Edytowane 28 Listopada 2023 przez volvo132 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrykj70 28.11.2023 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź. Ustawiłem temperaturę nawiewu na 19.5 bo myślałem na logikę, że jak nawiew będzie tak jak teraz w okolicy 13-14 stopni to mi po prostu będzie wychładzać dom. Wyłączyłem grzałkę i teraz mam nadzieję na niższy rachunek w grudniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.11.2023 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 Ustawiłem temperaturę nawiewu na 19.5 bo myślałem na logikę, że jak nawiew będzie tak jak teraz w okolicy 13-14 stopni to mi po prostu będzie wychładzać dom. To logiczne. I jakbyś nie miał systemu grzewczego, to włączenie grzałki miałoby sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 29.11.2023 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 Grzałki wtórne totalnie nie mają sensu. Nawet jak z nawiewu leci 13 stopni to nie wychłodzi to domu. System grzewczy sobie poradzi ze sprawnością 3-4 razy wyższą niż grzałka elektryczna. Chyba, że masz skpopane nawiewy i dmucha Ci po plecach jak siedzisz przed TV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 29.11.2023 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 Mam zwykły krzyżowy i właśnie dmucha mi taką temperaturą z nawiewu. Mogę potwierdzić to co pisze Owczar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts