oserot 28.11.2023 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 (edytowane) Mam zestaw wc - misa bezkołnierzowa Koło, stelarz Geberit. Myślałem, że jak wezmę coś "markowego" to będzie ok, a jednak zawsze chlapie przy spłukiwaniu, pomimo opuszczania klapy. W innym mieszkaniu mam bezkołnierzową misę i stelarz z Omniresa i nic nie chlapie. To jak to jest - chlapanie jest wynikiem wadliwego produktu, czy montażu? Jeśli produktu, to nie robią testów jakościowych czy co? Ja tego nie montowałem, a majster. Nie wiem, czy wszystko zrobił prawidłowo. Mam tu jeszcze jakąś możliwość podziałania z tym? Czytając internet natknąłem się na 3 rozwiązania: a) Misa ma określone parametry spłukiwanej wody i trzeba wyregulować ciśnienie wody w stelażu. Z tego rozumiem, że mniej wody będzie przelewane do misyb) Trzeba dodać kryzę na wlocie do misy (konieczność demontażu misy)c) Do regulatorów spustowych w gebericie (do koszyczka) włożyć regulator przepływu. Geberit produkuje to do końca 2023, teraz rozwiązaniem na to będzie wymiana całego zaworu Podpowiecie czy któraś z tych opcji ma sens?Zestaw: Zestaw: https://www.leroymerlin.pl/ceramika-lazienkowa/wc/zestawy-podtynkowe/zestaw-podtynkowy-wc-geberit-unifix-modo,p446857,l1646.html [ATTACH=CONFIG]467162[/ATTACH] Edytowane 28 Listopada 2023 przez oserot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 28.11.2023 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Masz trzy rozwiązania, z których możesz skorzystać? Czego jeszcze potrzebujesz? Ja wyregulowałem w stelarzu i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oserot 29.11.2023 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 Masz trzy rozwiązania, z których możesz skorzystać? Czego jeszcze potrzebujesz? Ja wyregulowałem w stelarzu i po problemie. Nie wiem które rozwiązanie jest najlepsze. Regulacja w stelażu nie spowoduje czasem, ze tej wody będzie mniej i może słabiej spłukiwać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 29.11.2023 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 (edytowane) To jak to jest - chlapanie jest wynikiem wadliwego produktu, czy montażu? Jeśli produktu, to nie robią testów jakościowych czy co? Niektóre misy potrafią chlapać. Jedyna możliwość to wyregulować strumień wody do spłukiwania sposobami które wymieniłeś. Najpierw spróbuj ilością wody ustawiając minimalną ilość która poradzi sobie z ciężką zawartością. Z kryzami jest problem bo ograniczając szerokość strumienia przyhamowują także uderzenie które powoduje opróżnianie, ale mozliwe że u Ciebie się sprawdzi. Sposób jest uzależniony od kształtu misy więc tu nie ma typu lepszy czy gorszy. Od doczyszczania jeśli to twardsze ubrudzi trochę ścianki jest szczotka. Woda w spłuczce to nie jest karcher i czasem służy tylko do popchnięcia zawartości do kanalizacji aby nie zalegało przykuwając uwagę. Niektóre spłuczki poprzez fikuśny kształt misy i z tym mają problem Edytowane 29 Listopada 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 29.11.2023 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 Niestety te misy bezrantowe to jedno wielkie g. Prawie każda ma podobny problem i najczesciej woda po prostu nie spłukuje całej powierzchni misy. Moją też zmienię na zwykła jak tylko bedzie okazja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oserot 20.12.2023 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2023 Problem rozwiązany. Skontaktowałem się z serwisem geberit i stwierdził fachowiec, że problem jest znany i wynika z tego, że te zawory spustowe jakie kiedyś geberit robił nie miały regulatora przepływu. Kiedyś produkowali taki plastik który wkładało się do tego regulatora, ale od końca 2023 roku już przestają to produkować i teraz zawory będą już miały to w zestawie. W 1 budynku nieadwno wymieniał prawie 100 takich zaworów właśnie na nowe. Przyjechał do mnie, wymienił mi ten zawór w 2 minuty i nic teraz nie chlapie. Nie nie płaciłem. To ten nowy zawór:[ATTACH=CONFIG]467473[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 20.12.2023 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2023 I za to właśnie płaci się trochę więcej za Geberit, jak się schrzani to serwisant będzie za chwilę. Doceniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts