Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieszczelne okna, wieje pod podłogę

Recommended Posts

Mam taki problem w mieszkaniu - spod okna było czuć, że lekko wlatuje powietrze. Majster stwierdził, że jak przyjdzie podłoga, to problemu nie będzie. Podłoga już jest, jednak teraz jest bardzo zimno w pokoju, a podłoga przy oknie (fragment zaznaczony) jest też zimna, dużo zimniejsza niż w innych pomieszczeniach. Co teraz można z tym zrobić? Podłoga weszła pod ościeżnice okienną, tak że z chyba jak już to odciąć 2 cm, uszczelnić (ale czym?) i włożyć tam listwę przypodłogową?

Jest to budynek 17 piętrowy, nowe budownictwo. W innych pokojach tego problemu nie mam

[ATTACH=CONFIG]467163[/ATTACH]

Edytowane przez oserot

Mam taki problem w mieszkaniu - spod okna było czuć, że lekko wlatuje powietrze. Majster stwierdził, że jak przyjdzie podłoga, to problemu nie będzie. Podłoga już jest, jednak teraz jest bardzo zimno w pokoju, a podłoga przy oknie (fragment zaznaczony) jest też zimna, dużo zimniejsza niż w innych pomieszczeniach. Co teraz można z tym zrobić? Podłoga weszła pod ościeżnice okienną, tak że z chyba jak już to odciąć 2 cm, uszczelnić (ale czym?) i włożyć tam listwę przypodłogową?

Jest to budynek 17 piętrowy, nowe budownictwo. W innych pokojach tego problemu nie mam

[ATTACH=CONFIG]467163[/ATTACH]

Czy w innych pokojach o których mówisz, że nie ma problemu tak jak w tym na zdjęciu okna są do samej podłogi?

• 2 weeks później...
Czy w innych pokojach o których mówisz, że nie ma problemu tak jak w tym na zdjęciu okna są do samej podłogi?

W jednym jest nieco lepiej, a w drugim tylko trochę lepiej.

Był u mnie serwis od okien (podwykonawca dewelopera) i stwierdzili, że mam jakąś wadę, nie mieli narzędzi by to dokładniej zweryfikować, ale powiedzieli, że najprawdopodobniej jest nieszczelność między podłogą a ścianą i trzeba będzie to podkuć, przewiercić i wpuścić piankę.

Chcą, bym rozebrał podłogę, ale też stwierdzili, że odcięcie paska 3-4 cm wystarczy. No to skontaktowałem się z firmą która kładła podłogę i mogą mi multi toolem odciąć podłogę przy oknie (listwa i tak ma 4.9 cm, więc przykryje cięcie).

Czy w tej sytuacji mogę oczekiwać od dewelopera/podwykonawcy, że zapłacą za tą usługę (ok. 500 zł)? Mam zapłącić, wziąć fakturęi kazać by oddali mi kasę?

• 3 weeks później...

Ok, panele już odcięte, niedługo będzie serwis poprawiał. W przypadku salonu wygląda to tak jak na zdjęciu. Taka szpara jest ok? Wg serwisanta, w salonie ja już nic nie zrobię, bo tam pianki wcisnąć nie będę mógł. Ma on racje?

[ATTACH=CONFIG]467669[/ATTACH]