Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak długo powinna pracować sprężarka?

SzabelFTN

Recommended Posts

Wszędzie w internecie piszą, że sprężarka powinna włączać się od 1 do max 3 razy na godzinę. Ta informacja jest dla mnie bez sensu.

Przyjmijmy, że włącza się dwa razy na godzinę. Ale na jak długo? Bo co z tego jak włącza się tylko dwa razy na godzinę, jeśli pracuje wtedy przez 20 minut. 2 x 20 daje np. 40 minut na godzinę. U mnie przykładowo włącza się raz na godzinę ale pracuje około pół godziny (przy temp. Zewn. 0 stopni). I to dobrze czy nie?

Jest to mój trzeci rok z tą pompą i próbuje różnych ustawień. Pierwszy rok (zima, bo nie głównie chodzi) był bez termostatu wewnętrznego. To była lipa. I na drugi rok pracowałem już z termostatem wewnętrznym. Było ok. Pracowała często ale krótko. W tym roku testuje "Tryb" rzadko ale długo. Stąd moje pytanie jak to powinno wyglądać książkowo.

Przy 0*C to już nie powinna wcale taktować.

Jak taktuje to wychodzi na to, że jest zbyt mocna na potrzeby budynku.

Pod kątem taktowania to bym patrzył nie pod kątem uruchomień w ciągu godziny, a ilości zatrzymań w ciągu godziny.

Im dłużej pracuje po uruchomieniu to lepiej.

Defrostów się nie wlicza do taktowania. A jedynie zatrzymania z powodu przekroczenia temperatury grzanej wody.

Właściwie to ja o Inverterze piszę.

Twoja to Inverter? czy On/Off? - skoro już tą kwestię poruszyłeś.

Od trzech lat to już głównie invertery się montuje.

Ale przy mniej znanych pompach mogły się trafić jakieś On/Off - jak do tego klient był nieświadomy za co płaci.

Edytowane przez Marco36

20 kWh przy takich warunkach, to nie jest źle.

Przypuszczam ,że z ogrzewaniem podłogowym.

U mnie przy grzejnikach niskotemperaturowych wyszło środa/czwartek po 25,5 kWh (samo CO).

I uważam, że jest to dobra wartość przy grzejnikach i starym budynku po termomodernizacji.

Edytowane przez Marco36