luque 02.12.2023 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2023 Witam formowiczów, Ogrzewałem dom na gaz natomiast w tym roku kupiłem pompę ciepła powietrze woda.Nie rezygnowałem na razie z gazu, czy sądzicie że warto zostawić układ hybrydowy. Dom ogrzewany jest zarówno podłogówką jak i kaloryferami na piętrze. Całość wpięta jest w jeden układ. Czy w tej sytuacji jeżeli ogrzewam wstępnie wodę pompą ciepła dolatuje ona do pieca gazowego i jest ogrzewana piec gazowy zużywa mniej gazu w związku z tym że woda ta jest już cieplejsza?Dotyczy to oczywiście ciepłej wody użytkowej oraz wody potrzebnej na ogrzania podłogówki i kaloryferów.I patrząc od drugiej strony Czy pompa ciepła ma łatwiej jeżeli częściowo woda jest już ogrzana przez piec gazowy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.12.2023 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 (edytowane) Ogrzewałem dom na gaz natomiast w tym roku kupiłem pompę ciepła powietrze woda. Nie rezygnowałem na razie z gazu, czy sądzicie że warto zostawić układ hybrydowy. Warto mieć dwa żródła ciepła Grzanie CWU pompą - najbardziej korzystne jest przy Tz > 0, Pompa Ciepła - najkorzystniej pod względem finansowym ; ... - współpracuje z instalacją PV oraz w II taryfie prądowej Dom ogrzewany jest zarówno podłogówką jak i kaloryferami na piętrze. Całość wpięta jest w jeden układ. Czy w tej sytuacji jeżeli ogrzewam wstępnie wodę pompą ciepła dolatuje ona do pieca gazowego i jest ogrzewana piec gazowy zużywa mniej gazu w związku z tym że woda ta jest już cieplejsza? Dotyczy to oczywiście ciepłej wody użytkowej oraz wody potrzebnej na ogrzania podłogówki i kaloryferów. I patrząc od drugiej strony Czy pompa ciepła ma łatwiej jeżeli częściowo woda jest już ogrzana przez piec gazowy? To jest oczywiste, Istotne - jakie są koszty gazu a jakie prądu Edytowane 3 Grudnia 2023 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luque 03.12.2023 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 Zgadza się ale mam taryfę G11 tak żeby podłogówka była ciepła w dzień. Natomiast pytanie jest takie Czy jeżeli gaz ogrzewa wodę z kranu podejrzewam że bez podgrzewania zimne ma około 8 stopni Celsjusza to czy lepiej jest gdy wstępnie okrzewia ją pompa ciepła na przykład do temperatury 30 paru stopni a do zadanej temperatury na przykład 45 ogrzewają gaz Czy lepiej w ogóle wyłączyć ogrzewanie wody w pompie ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.12.2023 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 Obecnie jest limit 3000 kWh/rok dla zużycia prądu dla niższej stawki,Zobacz ;http://www.cena-pradu.pl/tabela.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luque 03.12.2023 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 Wiem. Mam też panele. Ale pytanie czy ma to sens i podgrzana woda przez pompę ciepła sprawia że piec gazowy zużywa mniej energii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.12.2023 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 Mam też panele. Należy zrobić bilans kosztów Mając OZC budynku ; - wiesz ile energii on potrzebuje do ogrzania, - sprawność PC - przyjmijmy 3,0, - sprawność kotła kondensacyjnego - przyjmijmy 1,0, Ale pytanie czy ma to sens i podgrzana woda przez pompę ciepła sprawia że piec gazowy zużywa mniej energii? To jest oczywiste, że wówczas kocioł gazowy zużyje mniej energii Też mam; gaz + PC + 3,5 kW PV + II taryfa, ok;110 m2 - ogrzewanie lokalu; 3500 kWh+ 3000 kWh zużycie własne, - do tej pory - używam tylko PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luque 03.12.2023 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 Dla mnie jest to logiczne, ale nie oczywiste. Bo np w piecu gazowym nie ma opcji podgrzania wody o lub do 15C tylko min 45C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.12.2023 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 Bo np w piecu gazowym nie ma opcji podgrzania wody o lub do 15C tylko min 45C Ponieważ posiadasz kocioł gazowy o wysokiej mocy minimalnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luque 03.12.2023 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 Może tak, a Ty masz inny?I odnośnie mojego, to dobrze czy źle?Dobrze to rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luque 03.12.2023 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 Saunier Duval Isotwin Condens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.12.2023 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 Córka ma Victrix 24 TT 2 ErP - czyli porównywalny; - na grzejniki ( dużo przewymiarowane ) daje 32 C, - na CWU daje ; 35 - 37 C pod prysznic - bez dolewki zimnej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luque 03.12.2023 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 Jak można wyłączyć dolewkę zimnej wody? Ja mam porównywalnie, może byłbyś w stanie tu też doradzić ....1) Dlaczego na pompie gdy jest ustawiona temperatura zasilania ok 38-41 C, a na buforze jest tylko ok 29C - czy to jest ok?roznica ok 10C i więcej.(na rozdzielaczach wejście i wyjście praktycznie taka sama temp na wejściu i wyjściu, tylko ok 26-29C) -> Czy nie można podgrzewać wody do podłogówki do niższej temperatury bezpośrednio z pompy, np. 35C ? (z pominięciem bufora)Teraz woda płynie do gospodarczego na piętrze i na dół do garażu, do rozdzielni wg mnie. 2) Zimna podłoga w górnej łazience (pasek 40 cm ma ok 22C, a reszta ok 19,5C) ; na dole podłoga ok 23-25C ; kaloryfery ok 27 – 33C (obecnie dzienne zużycie prądu ok 30-35kWh, czasami dochodzi do 45 kWh na dobę ; zimno w domu) to chyba nie najlepszy wynik?temperatura na dworze ok+2 do -8C 3) W instrukcji pompy są krzywe temperatury otoczenia dla nastawy niskiej temperatury grzania i wysokiej temperatury grzania. ja mam ustawioną wysoką, krzywa nr 7, przy -5C na dworze na pompie zasilanie wynosi 38C.przykladowo dla niskiego przy -5C jest na krzywych 27-36C ; dla wysokiego: 38-53C. Od czego to zalezy czy ludzie stosuja krzywe niskiego lub wysokiego grzania? (w domu co prawda nie ma podlogowki na pietrze, ale dom jest energooszczedny, docieplony.pompa ciepla pracuje teraz praktycznie 24H/dobe czy moge i czy jest to oplacalne (zuzycie energi i eksploatacja,bezawaryjnosc pompy ciepla) zeby niejako "wylaczyc kaloryfery" i ogrzewac tylko podlogowke, tak jakby w domu byla tylko podlogowka bez kaloryferow?co dzieje sie z woda grzana np do 38 stopni skoro na rozdzielaczu podlogowki jest tylko 28C? mam jeszcze gaz.czy uwazacie ze warto stosowac oba systemy razem lub np gaz tylko w nocy ? każdaporada będzie cenna.pozdarawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.12.2023 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 Czy w tej sytuacji jeżeli ogrzewam wstępnie wodę pompą ciepła dolatuje ona do pieca gazowego i jest ogrzewana piec gazowy zużywa mniej gazu w związku z tym że woda ta jest już cieplejsza? PC grzeje wodę, gdy temperatura powrotu plus minimalna delta jest mniejsza od temperatury docelowej. Jak podgrzejesz gazem to powrót będzie za ciepły i PC się w ogóle nie włączy i całość będziesz grzał gazem. Takie łączenie nie ma większego sensu nawet, jak ktoś jest super doświadczonym i inteligentnym instalatorem takich sprzętów i potrafi to maksymalnie zgrać. Generalnie łączenie szeregowo dwóch źródeł to proszenie się o kłopoty a robienie bufora z osobnymi wężownicami dla PC i gazu to drogie i obniżające COP rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luque 03.12.2023 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 Tak właśnie myślę. Z tym że gdy jest zimno na dworze, dom jest niedogrzany a zużycie prądu znaczne... Dziękuję jednak za poradę. Czy mogę jeszcze prosić o informację na powyższy post? Z 12:45 dzis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.12.2023 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 Zgadza się ale mam taryfę G11 tak żeby podłogówka była ciepła w dzień. Klik w sygnaturkę w bezwładność podłogówki. -> Czy nie można podgrzewać wody do podłogówki do niższej temperatury bezpośrednio z pompy, np. 35C ? (z pominięciem bufora) Jak tylko pompa obiegowa wbudowana w PC daje radę obsłużyć całą podłogówkę, to jest najlepsze wyjście pod każdym względem. Bez żadnych sprzęgieł, buforów czy grup mieszających. Najwyższy COP czyli najniższe koszty ogrzewania i całe sterowanie ogarnia PC. 2) Zimna podłoga w górnej łazience (pasek 40 cm ma ok 22C, a reszta ok 19,5C) ; na dole podłoga ok 23-25C ; kaloryfery ok 27 – 33C Łączenie podłogówki i grzejników to najgorsze rozwiązanie. W wersji taniej (a wygląda, że taką masz) podłogówka jest zasilana tą samą temperaturą, co grzejniki tylko przepływ jest dławiony zaworem RTL. Przez to na początku pętli woda jest za gorąca a dalej za chłodna. Zbytnie zwiększenie temperatury na zaworze RTL może być szkodliwe dla podłogi. Generalnie eksperymentowałbym ze stopniowym zmniejszaniem temperatury zasilania (obniżaniem krzywej grzewczej) i zwiększaniem nastawu na RTL, żeby jak najmniej tłumił przepływy przez podłogę. Zmniejszy to moc grzewczą grzejników jeżeli zawory termostatyczne obecnie ich nie zamykają i grzeją pełną parą. Od czego to zalezy czy ludzie stosuja krzywe niskiego lub wysokiego grzania? Zależy od domu i systemu grzewczego. Im niższa temperatura zasilania jest potrzebna, tym niższa krzywa grzewcza wystarczy. Generalnie grzejniki wymagają wyższej temperatury zasilania a podłogówka niższej. Im bardziej energooszczędny dom - tym niższa temperatura zasilania. (w domu co prawda nie ma podlogowki na pietrze, ale dom jest energooszczedny, docieplony. pompa ciepla pracuje teraz praktycznie 24H/dobe czy moge i czy jest to oplacalne (zuzycie energi i eksploatacja,bezawaryjnosc pompy ciepla) zeby niejako "wylaczyc kaloryfery" i ogrzewac tylko podlogowke, tak jakby w domu byla tylko podlogowka bez kaloryferow? Spróbuj obniżać temperaturę zasilania - to będzie zmniejszało moc grzejników. Oczywiście mowa o sterowaniu temperaturą która idzie na system grzewczy - jak masz bufor, to nie jest ta sama, co wychodzi z PC czy kotła. co dzieje sie z woda grzana np do 38 stopni skoro na rozdzielaczu podlogowki jest tylko 28C? To zależy. Może to być temperatura powrotu jeszcze zdławiona RTLem. A jeżeli jednak masz grupę mieszającą (miesza powrót z zasilaniem) to może to być temperatura po zmieszaniu. mam jeszcze gaz.czy uwazacie ze warto stosowac oba systemy razem lub np gaz tylko w nocy ? Koszt grzania gazem w znikomym stopniu zależy od temperatury zasilania. Przy niskiej temperaturze zasilania (prawidłowo wykonana podłogówka w energooszczędnym domu) koszty grzania prądem po przekroczeniu limitu i gazem są bardzo podobne. Przy wyższej temperaturze taniej wyjdzie gaz. Ale wszystko przegra z PC zasilaną prądem po zeszłorocznych cenach (ale to mogłoby się stać chyba tylko gdy ktoś teraz się wprowadza i do teraz nie miał żadnego zużycia i cały limit ma na grudzień). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luque 03.12.2023 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 Układ wcale nie był tani..... Informację wejściowe: Dom: z 2019roku, 180m^2, kubatura ponad1000m^3, okolice Poznania, dotychczasowe ogrzewanie: gaz, obecne pompa ciepła powietrze-woda. parter - podłogówka ok 100m^2, 6 pętli, rotatory ustawione na maksa, 5 l/min; piętro tez ok 100m^2 kaloryfery + podłogówka w łazience górnej.Pompa De Dietrich 10kw,mooblock. cel-temperatura w domu 21-22C 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.12.2023 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 1) Dlaczego na pompie gdy jest ustawiona temperatura zasilania ok 38-41 C, a na buforze jest tylko ok 29C - czy to jest ok? - roznica ok 10C i więcej. - (na rozdzielaczach wejście i wyjście praktycznie taka sama temp na wejściu i wyjściu, tylko ok 26-29C) Ustaw delte T = 5 C, Zapewnij odpowiednie przepływy na buforze; - temperatura wejscia wody z PC do bufora, - powinna być taka sama jak na wyjściu z bufora, Nalezy zakupić zestaw 4-czujników temperatury ; - i pobawić się w ustawieniu pom zasilającej w PC jak i za buforem https://forum.muratordom.pl/showthread.php?380405-Ustawienie-wydajno%C5%9Bci-pomp-obiegowych https://forum.muratordom.pl/showthread.php?381887-Pompa-ciep%C5%82a-zbiornik-buforowy-instalacja-grzejniki-pod%C5%82og%C3%B3wka/page3&highlight=Podmieszanie+buforze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.12.2023 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2023 Układ wcale nie był tani..... Co steruje temperaturą zasilania na rozdzielaczu podłogówki? Masz tam jakąś (jaką?) automatykę? Najlepiej wrzuć fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luque 04.12.2023 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2023 Ktos cos doradzi? [attach=config]467260[/attach][attach=config]467261[/attach][attach=config]467262[/attach] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luque 04.12.2023 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2023 CZY JEST OPCJA POMINIECIA BUFORU I POLACZENIA pc BEZPOSREDNIO Z PODLOGOWKI, ZEBY NIE TRZEBA BYO PODGREWAC WODY NP DO 40 STOPNI TYLKO DO 30 ? TERAZ MAJA 40TONA ZEGARZE Z PODLOGOWKI JEST OK 26-28C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts