chcialbympompe 07.12.2023 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 Patrząc na te dane to faktycznie turbina nie ma sensu (przynajmniej w Białymstoku). Tyle, że ich PV też wyprodukowała dziwnie mało.Nie wiem na ile są wiarygodne te dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikomir 07.12.2023 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 hahah, dwie turbiny o mocy 5kW każda dały w trakcie tego roku (od stycznia do listopada) zawrotne 280 kWh. No, trzeba przyznać, że turbiny się opłacają i warto o nich myśleć Uzupełniając, koszt takiej poziomej 5 kW to ponad 150 tys. netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikomir 07.12.2023 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 Patrząc na te dane to faktycznie turbina nie ma sensu (przynajmniej w Białymstoku). Tyle, że ich PV też wyprodukowała dziwnie mało. Nie wiem na ile są wiarygodne te dane. Są wiarygodne, mam pod opieką turbinę poziomą 5 kW i wyniki równie mizerne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 07.12.2023 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 dlatego właśnie pisałem, że jedynym argumentem ZA turbiną wiatrową jest wkurzanie sąsiada, zwłaszcza jak się kręci. Innych brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.12.2023 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 Masz na myśli turbinę wiatrową napędzaną silnikiem elektrycznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 08.12.2023 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 Patrząc na te dane to faktycznie turbina nie ma sensu (przynajmniej w Białymstoku). Tyle, że ich PV też wyprodukowała dziwnie mało. Nie wiem na ile są wiarygodne te dane. Wystarczy kliknąć w daną elektrownię i masz info: 1. Pod kątem ok. 38 stopni do poziomu, kierunek południowy (180 stopni) (teraz przykryte śniegiem) 2. Układ nadążny (tracker), który śledzi dwuosiowo ruch Słońca po nieboskłonie według zegara astronomicznego (teraz przykryte śniegiem) 3. Pod kątem ok. 90 stopni do poziomu, azymut 160 stopni. 4. Pod kątem ok. 90 stopni do poziomu, azymut 250 stopni. 5. Po zachodniej stronie budynku przy ul. Zwierzynieckiej 10,(maszt 15,61 m) 6. Po zachodniej stronie budynku przy ul. Zwierzynieckiej 10,(maszt 15,27 m) Masz nasłonecznienie z mocą 66W/m2 to ile energii wyprodukujesz... Masz wszystko podane (rodzaj paneli, inwertery, producent wiatraka). Temu lepiej dać więcej paneli, niż bawić się w "śmigła". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.12.2023 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 Domowe turbiny wiatrowe nie mają sensu.Dają zarobek tylko producentom i sprzedawcom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts