Oldeq 07.12.2023 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 (edytowane) Części - czym więcej czytam, tym więcej nie wiem o co chodziCo do delty jedni piszą że większa Delta = większy Cop inni na odwrót, czy ktoś może stwierdzić prawdziwą wersję, posiadam instalację która jest na samych grzejnikach aluminiowe jaki przepływ szybki czy wolny jaka Delta.. Edytowane 7 Grudnia 2023 przez Oldeq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldeq 08.12.2023 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 Forum - Murator, kiedyś to było forum- teraz niestety -UMARŁO- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c1ory6 10.12.2023 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2023 (edytowane) Jest to różnica temperatur (dT), obliczenie w następujący sposób: [(Tflow+Treturn)/2]-Troom. Gdzie Tflow to temperatura przepływu płynu grzewczego z kotła, a Treturn to temperatura, przy której płyn powraca do kotła. Troom to temperatura, jaką chcesz mieć w swoim pokoju (prawdopodobnie 18-20°C w korytarzu). Dla twojej informacji, zazwyczaj możesz ustawić temperaturę zasilania płynu grzewczego w kotle (lub innym źródle ciepła), a temperatura na powrocie jest najprawdopodobniej o 10°C niższa.router loginWiększość kotłów gazowych pracuje przy temperaturze zasilania 80°C i powrocie 60°, więc dT wynosi [(80-60)/2]-20 = 50°C. To odpowiadałoby T50 na twoim zrzucie ekranu. Mam nadzieję, że to pomoże Edytowane 14 Grudnia 2023 przez c1ory6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 10.12.2023 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2023 Jest to różnica temperatur (dT), obliczenie w następujący sposób: [(Tflow+Treturn)/2]-Troom. Gdzie Tflow to temperatura przepływu płynu grzewczego z kotła, a Treturn to temperatura, przy której płyn powraca do kotła. Troom to temperatura, jaką chcesz mieć w swoim pokoju (prawdopodobnie 18-20°C w korytarzu). Dla twojej informacji, zazwyczaj możesz ustawić temperaturę zasilania płynu grzewczego w kotle (lub innym źródle ciepła), a temperatura na powrocie jest najprawdopodobniej o 10°C niższa. Większość kotłów gazowych pracuje przy temperaturze zasilania 80°C i powrocie 60°, więc dT wynosi [(80-60)/2]-20 = 50°C. To odpowiadałoby T50 na twoim zrzucie ekranu. Mam nadzieję, że to pomoże Nowa matematyka. Mi z tego wyliczenia wychodzi -10 A miało być [(80+60)/2]-20=50*, to T50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldeq 25.12.2023 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2023 Czy do defrostu pompa ciepła potrzebuje dużego przepływu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 26.12.2023 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 (edytowane) Części - czym więcej czytam, tym więcej nie wiem o co chodzi Co do delty jedni piszą że większa Delta = większy Cop inni na odwrót, czy ktoś może stwierdzić prawdziwą wersję, posiadam instalację która jest na samych grzejnikach aluminiowe jaki przepływ szybki czy wolny jaka Delta.. Już o tym na forum pisałem 2x może ze 3x. Na grzejniki średniotemperaturowe do 55*C zalecana jest delta 10*C. Trochę przerośnięta bajka o delcie: (mało przejrzysta, bo trzeba interpretować między wierszami) link - https://blog.karbon.com.pl/bez-kategorii/pompa-ciepla-i-delta-t/ Gdy grzejniki są niskotemperaturowe do +45*C - można pokusić się o obniżenie delty między 5*C a 10*C. Ja w Daikinie zmieniłem promienniki na klimakonwektory i teraz system PC sam reguluje deltę między 3*C a 8*C. Deltę 3*C do 5*C uzyskuje przy wodzie +30*C do +35*C, a ze wzrostem temp. wody wzrasta też delta. Przy promiennikach ustawionych na grzejniki grawitacyjne delta ustawiana przez system jest sztywna i ma 10*C. Przy narzucaniu pompie delty ważna jest temp. wody zasilającej. Do uzyskania małej delty jest potrzebny duży przepływ wody. To po pierwsze pompka obiegowa szybciej będzie się zużywała i po drugie więcej prądu będzie pobierała (pompka obiegowa). Na pompkach starszej generacji była tabelka (podaję z pamięci to trochę się mogę rozminąć): I bieg 45 Watt II bieg 60 Watt III bieg 80 Watt. - nowsze pompki są oszczędniejsze i na I biegu chyba mogą zejść do 24 Watt. COP lepszy (wyższy) wychodzi przy mniejszej delcie. Ale to wychodzi pośrednio. Bo obniżając deltę można obniżyć temp. wody zasilającej, a średnia temp. wody w obiegu zostanie zachowana. Lepszy COP więc nie wynika z mniejszej delty bezpośrednio, a wynika głównie z obniżenia temp. wody zasilającej grzejniki. Grzejniki przy delcie 5*C mają o ok. 10-12% większą wydajność grzewczą w porównaniu do delty 10*C. Stąd możliwość obniżenia temp. wody zasilającej o 1-2*C. Obniżenie krzywej grzewczej po stronie dodatniej. Czy do defrostu pompa ciepła potrzebuje dużego przepływu Z reguły tak. W Daikinie można ustawić w systemie ograniczenie przepływu wody (delta wtedy jest niegwarantowana). Ale podczas defrostu te ograniczenia nie są brane pod uwagę i pompka obiegowa zawsze kręci na maksymalne obroty (przepływ). A jaki przepływ docelowo uzyska zależy od przekroju rur w instalacji. Mój Daikin przy defroście uzyskuje przepływ 30,5 L/min. (a w kubikach daje to 1,8 m3/h). Jeśli dobrze sobie przypominam, to minimalny wymagany przepływ to był 20 L/min. (dla mojej PC). Tyle przy pompie 6 kW do 9 kW. Pompy o mocy powyżej 10 kW - mogą potrzebować jeszcze większych przepływów wody. Mają też wbudowane mocniejsze pompki obiegowe. Edytowane 26 Grudnia 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldeq 28.12.2023 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 Marco36 - dziękuję, wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts