Elektryk247 07.12.2023 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 Witam, piszę o dość nietypowym (bądź typowym) temacie. Bez rozpisywania się, spotkałem się z taką sytuacją. Inwestor sam rozłożył instalacje elektryczną, zarządcą budynku doprowadził do mieszkania nowy przewód WLZ (5-cio żyłowy, pod 3 fazy), a elektryk z zewnątrz ,,łączył” rozdzielnie mieszkaniową (różnicówka i ok 6 bezpieczników). Różnicówka została źle podłączona i na następny dzień (po ok 24 godzinach) zaczęła się przepalać, cały przedpokój zrobił się siwi. Awaria została szybko usunięta, jednak było blisko pożaru. Co gdyby powstał pożar i mieszkanie się spaliło? Konsekwencje poniósłby elektryk, tylko jakie? Z jego ubezpieczenie mieszkanie zostało by wyremontowane? Przepraszam, jeżeli temat i pytanie jest idiotyczne. Ps. To nie ja jestem tym elektrykiem, a znajomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.12.2023 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 Za źle wykonaną instalację lub część instalacji odpowiada jej wykonawca. Czytaj tutaj (ostatni post kolegi retrofood) : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1663459.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 07.12.2023 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 Konsekwencje poniósłby elektryk, tylko jakie? Z jego ubezpieczenie mieszkanie zostało by wyremontowane? Przepraszam, jeżeli temat i pytanie jest idiotyczne. Ps. To nie ja jestem tym elektrykiem, a znajomy Ma to znaczyć, żę znajomy elektryk ma cykora i boi się konsekwencji? Czasem bywa tak, że nawet ewidentna wina elektryka nie jest podstawą do wypłaty odszkodowania z ubezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.12.2023 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 .....Różnicówka została źle podłączona i na następny dzień (po ok 24 godzinach) zaczęła się przepalać, cały przedpokój zrobił się siwi. Nigdy nie eksperymentowałem ale nasuwa mi się pytanie: 1. co można sknocić z podłączeniem "różnicówki" ....... zamienić fazę z neutralnym? 2. elektryk który ma problemy z odczytaniem opisów na aparatach lub instrukcji obsługi powinien dla bezpieczeństwa samego siebie i klientów zaprzestać wykonywania zawodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts