Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Źle wykonana instalacja - konsekwencje

Recommended Posts

Witam, piszę o dość nietypowym (bądź typowym) temacie. Bez rozpisywania się, spotkałem się z taką sytuacją. Inwestor sam rozłożył instalacje elektryczną, zarządcą budynku doprowadził do mieszkania nowy przewód WLZ (5-cio żyłowy, pod 3 fazy), a elektryk z zewnątrz ,,łączył” rozdzielnie mieszkaniową (różnicówka i ok 6 bezpieczników). Różnicówka została źle podłączona i na następny dzień (po ok 24 godzinach) zaczęła się przepalać, cały przedpokój zrobił się siwi. Awaria została szybko usunięta, jednak było blisko pożaru. Co gdyby powstał pożar i mieszkanie się spaliło? Konsekwencje poniósłby elektryk, tylko jakie? Z jego ubezpieczenie mieszkanie zostało by wyremontowane?

Przepraszam, jeżeli temat i pytanie jest idiotyczne.

Ps. To nie ja jestem tym elektrykiem, a znajomy

Konsekwencje poniósłby elektryk, tylko jakie? Z jego ubezpieczenie mieszkanie zostało by wyremontowane?

Przepraszam, jeżeli temat i pytanie jest idiotyczne.

Ps. To nie ja jestem tym elektrykiem, a znajomy

Ma to znaczyć, żę znajomy elektryk ma cykora i boi się konsekwencji?

Czasem bywa tak, że nawet ewidentna wina elektryka nie jest podstawą do wypłaty odszkodowania z ubezpieczenia.

.....Różnicówka została źle podłączona i na następny dzień (po ok 24 godzinach) zaczęła się przepalać, cały przedpokój zrobił się siwi.

Nigdy nie eksperymentowałem ale nasuwa mi się pytanie:

1. co można sknocić z podłączeniem "różnicówki" ....... zamienić fazę z neutralnym?

2. elektryk który ma problemy z odczytaniem opisów na aparatach lub instrukcji obsługi powinien dla bezpieczeństwa samego siebie i klientów zaprzestać wykonywania zawodu.