ziginowak81 08.12.2023 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 (edytowane) Witam Państwa,Mam pytanie odnośnie interpretacji poniższego przepisu, dokładnie chodzi o "b) wysokości, długości lub szerokości w zakresie przekraczającym 2%" Czy tyczy się to również zmniejszenia wysokości, długości lub szerokości? Pytam w kontekście zmniejszenia domu w zakresie szerokości o 2,5% poprzez zmiany ścian zewn wraz z ociepleniem. Projektant uznał to za zmianę nieistotną, natomiast przeliczyłem to dokładnie i wychodzi 2,5% mniej w stosunku do szerokości bazowej, Jeszcze nie oddałem dokumentacji do PINBu i się zastanawiam czy nie będzie problemów. "Zgodnie z art. 36a Prawa budowlanego, „Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę stanowi odstąpienie w zakresie:projektu zagospodarowania działki lub terenu, w przypadku zwiększenia obszaru oddziaływania obiektu budowlanego poza działkę, na której obiekt budowlany został zaprojektowany;charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego dotyczących:a) powierzchni zabudowy w zakresie przekraczającym 5%,b) wysokości, długości lub szerokości w zakresie przekraczającym 2%" Dziękuję za pomoc! Edytowane 8 Grudnia 2023 przez ziginowak81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.12.2023 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 Pytasz o zmiany zatwierdzonego projektu w stosunku do rzeczywistych wymiarów gotowego domu czy o zmiany dotyczące samego projektu, jego adaptacji lub zagospodarowania terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 09.12.2023 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 (edytowane) - ja też za bardzo nie rozumiem pytania !- o zmianach istotnych / nieistotnych można rozmawiać po otrzymaniu Pozwolenia na Budowę i w trakcie realizacji budynku i zagospodarowania działki.- Ustawodawca wprowadził te 5%, 2% jako bufor dla realizowanego budynku, gdzie np. tynki zewnętrzne, wysokość dachówki, itp. może zmienić gabaryty realizowanego budynku i zagospodarowania działki w odniesieniu do projektu i PNB - co faktycznie traktowane jest jako zmiana nieistotna ( nieistotne odstąpienie od projektu budowlanego i decyzji o Pozwoleniu na Budowę ) Edytowane 9 Grudnia 2023 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziginowak81 11.12.2023 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2023 Pozwolę sobie doprecyzować:Pozwolenie na budowę zostało wydane, prace wykonane, KB zakończył budowę wpisem. Podczas prac zmieniła się koncepcja, gdzie projektant zmienił elewację ze ściany trójwarstwowej na dwuwarstwową na drugiej z kondygnacji. Projektant przygotował poprawioną dokumentację (rysunki i opis) i będę składał wszystko do PINBu jako końcowy odbiór. Natomiast przeliczyłem to i w przypadku ścian zachód - wschód jest różnica w szerokości 2,5% (szerokość jest węższa od tej zatwierdzonej w PNB), dlatego zastanawiam się czy nie będzie problemów…patrząc na ten przepis "wysokości, długości lub szerokości w zakresie przekraczającym 2%..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.12.2023 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2023 (edytowane) Pomimo iż zmiana dotyczy charakterystycznych parametrów budynku to jednak ta dotycząca elewacji, czyli zmiany okładzin i wykończenia jest nieistotna.Po drugie to nastąpiło zmniejszenie bez większego wpływu na powierzchnię zabudowy.Po złożeniu poprawionej dokumentacji nie powinno być problemów.Znając trochę realia powiem iż przynajmniej tak było by w Zielonej Górze...... co będzie w Katowicach ? Tego nie wiem. Edytowane 11 Grudnia 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 11.12.2023 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2023 Pozwolę sobie doprecyzować: Pozwolenie na budowę zostało wydane, prace wykonane, KB zakończył budowę wpisem. Podczas prac zmieniła się koncepcja, gdzie projektant zmienił elewację ze ściany trójwarstwowej na dwuwarstwową na drugiej z kondygnacji. Projektant przygotował poprawioną dokumentację (rysunki i opis) i będę składał wszystko do PINBu jako końcowy odbiór. Natomiast przeliczyłem to i w przypadku ścian zachód - wschód jest różnica w szerokości 2,5% (szerokość jest węższa od tej zatwierdzonej w PNB), dlatego zastanawiam się czy nie będzie problemów…patrząc na ten przepis "wysokości, długości lub szerokości w zakresie przekraczającym 2%..." Skoro projektant nie zakwalifikował tych zmian jako " istotne ", to raczej nie ma sensu " wychodzić przed orkiestrę " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts