jowik2 08.12.2023 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 (edytowane) Witam W projekcie mam [ATTACH=CONFIG]467328[/ATTACH] Co to znaczy beton keramzytowy, będzie lany beton B25 i naczytałem się o problemach z Terivą, to jakiś osobno lany beton, wrzucone potłuczone kawałki pustaków keramzytowych, pustaki betonowo komórkowe? Jak czytać takie zbrojenie, to będzie wyglądać, tak jak narysowałem? [ATTACH=CONFIG]467330[/ATTACH] Czytałem różne poradniki, fora, filmy na yt, ale czegoś takiego nie widziałem. Mógłby ktoś pomóc zrozumieć, jak to czytać? Edytowane 8 Grudnia 2023 przez jowik2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.12.2023 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 (edytowane) Mam u siebie terivę z pustakami keramzyto-betonowymi.To jest nic innego jak zaprawa betonowa w której zamiast grubego kruszywa używa się keramzytu.Całość po wylaniu staje się dużo lżejsza.Element który pokazujesz na fotce może dotyczyć określonej części, fragmentu stropu Terivy w której z racji np. komina lub innych elementów nie ma możliwości położenia pustaków.Owy fragment stropu jest wzmacniany z obu stron poprzez 2 lub 3 belki a następnie po zaszalowaniu od spodu wylewany betonem. Przykład zamieściłeś sam na rysunki. Ze względu na komin i jego rozmiar nie wejdzie tam normalny pustak, dlatego ten fragment jesst wzmacniany z obu stron belkami a następnie szalowany od spodu i wylewany.Beton keramzytowy dla zmniejszenia obciążenia może być tu tylko np. nadbetonem który wylewa się nad wcześniej wylanym zwykłym betonem elementem stropu. Tak jak wspominam . Fotka dotyczy określonego fragmentu całego stropu , nie wiadomo gdzie są ściany nośne parteru oraz elementy obciążenia stropu czyli ewentualne słupy więźby lub ściany na poddaszu dlatego musiał byś zamieścić rzut całości aby dowiedzieć się o co tak naprawdę chodzi.Po drugie to zamieszczone zdjęcia są nie najlepszej rozdzielczości. Edytowane 9 Grudnia 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowik2 09.12.2023 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź, ale to chyba nie jest możliwe do zrealizowania, połowę betonu wylać standardowego, a póżniej keramzytowego.Widziałem jak ktoś wrzucał pustaki z betonu komórkowego żeby nie obciążać stropu, ale oczywiście to yt,a nie instrukcja jak to zrobić, dlatego się pytam. Dołączam zrobione zdjęcia w lepszej jakości + rzut stropu. [ATTACH=CONFIG]467331[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467332[/ATTACH] Edytowane 9 Grudnia 2023 przez jowik2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.12.2023 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 Tak to wygląda jak napisałem. Cały pas ze względu na komin jest wylewany z dodatkiem keramzytu.Nie wiem jak projektant chce to zrealizować w praktyce.Pytaj się KB. Jak bym widział cały projekt to przeprojektował bym tą terivę dając tam pustaki i dodatkową belkę idącą do komina opartą o żelbetowy wymian lany podczas zalewania nadbetonu U Ciebie wychodzi na to iż należało by lać beton warstwa po warstwie na zmianę z rozsypywaniem keramzytu lub po zalaniu dołu i przykryciu zbrojenia wstawiać tam na płask całe bloczki z suporeksu.Bloczki na ścianki działowe mają akurat 60 cm długości i 11,5 cm grubości.Pomiędzy bloczkami robić przewry na ok 10 cm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowik2 12.12.2023 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 DziękujęTo samo pomyślałem, dziwnie ten strop zaprojektowano. Nie eidzę, żeby ktoś chciał z ekipy sypać keramzyt, z bloczkami ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts