Bartek123455 13.12.2023 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Witam Jakiś trochę ponad rok temu zakupiłem blizniaka od dewelopera. Ogólnie blizniak to stan surowy zamknięty z położoną elewacją i kostką do okoła oraz podjazdem. Niestety deweloper ułożył kostkę nie od razu lecz z przerwą i teraz kawałek przed drzwiami ma inny odcień niż reszta oraz parę ma ukruszone rogi. Czy deweloper ma obowiązek wymiany tej kostki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.12.2023 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Kostka ma inny odcień, a w jakim jest kolorze? Może ta stara jest poprostu przykurzona albo mokra? Uszkodzone kostki trzeba było zgłaszać przy odbiorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek123455 13.12.2023 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 (edytowane) Przy odbiorze jeszcze kostki nie było, mam w akcie napisane ,że deweloper ma wykonać własnym kosztem obwódkę wokół domu oraz podjazd z kostki. raczej nie jest przykurzona lecz mokra ale mokra jest też ta ciemniejsza , kolor to jasny grafit a ta przy drzwiach jest bardziej jaśniejsza. Edytowane 13 Grudnia 2023 przez Bartek123455 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.12.2023 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Przy odbiorze jeszcze kostki nie było, mam w akcie napisane ,że deweloper ma wykonać własnym kosztem obwódkę wokół domu oraz podjazd z kostki. raczej nie jest przykurzona lecz mokra ale mokra jest też ta ciemniejsza , kolor to jasny grafit a ta przy drzwiach jest bardziej jaśniejsza. Rozumiem że nie było kostki przy odbiorze budynku, ale jak deweloper wyknal brakujące prace to je wtedy chyba odbieraleś. Tu należało wnosic uwagi do koloru i uszczerbień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek123455 13.12.2023 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 (edytowane) Deweloper jeszcze nie skończył, w akcie notarialnym mam datę do której ma skończyć oraz zakres co ma zrobić. Kluczę już mam oraz własność została przepisana więc odbiór został już dokonany lecz pozwolenia na mieszkanie jeszcze nie ma. W akcie też jest napisane iż deweloper ponosi odpowiedzialność za wady budynku na zasadach ogólnych z tytułu rękojmi. Edytowane 13 Grudnia 2023 przez Bartek123455 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.12.2023 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 no to napisz pismo o poprawę kostki w ramach rękojmi. Zadajesz dziwne pytanie, mając umowę czy akt notarialny w ręku, która precyzuje wszystkie kwestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek123455 14.12.2023 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 no to napisz pismo o poprawę kostki w ramach rękojmi. Zadajesz dziwne pytanie, mając umowę czy akt notarialny w ręku, która precyzuje wszystkie kwestie. Tak, ale nie wiem czy inny odcień kostki jest argumentem do jej naprawy/zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.12.2023 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 Tak, ale nie wiem czy inny odcień kostki jest argumentem do jej naprawy/zmiany. Sam odcień raczej nie jest powodem do rekalmacji. Ale na to pewnie nikt z FM nie odpowie ostatecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts