Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie rury spiro na nieogrzewanym poddaszu - wentylacja grawitacyjna

Recommended Posts

Cześć,

Posiadam dom parterowy z poddaszem nieużytkowym, nieogrzewanym i nieocieplonym. Poddasze na wiązarach, ocieplenie tylko w podłodze sufitu. Sufit z płyt GK na którym leży wełna. W suficie zamontowane anemostaty i rury spiro 125 fabrycznie ocieplone wełną 2,5cm. Wentylacja grawitacyjna. Nawiewniki w oknach.

Problemem jest skraplająca się woda w rurach spiro. Na początku myślałem że leci z kominka wentylacyjnego wirowent i zamontowałem skraplacze wody tej samej marki z odprowdzeniem wody na zewnątrz. Włożyłem wężyk w plastikową rurkę i wystawiłem na zewnątrz membrany. Niestety nie rozwiązało to problemu. Na dodatek woda w wężyku zamarza i leje się znowu przez rury spiro. Temperatury na poddaszu nieogrzewanym i nieocieplonym są takie same jak temperatury na zewnątrz.

Próbowałem owinąć zwykłą wełną ale bez rezultatu.

W jaki sposób to zrobić poprawnie? Jakie ocieplenie rury? jakie mocowania itp?

W załączeniu przesyłam zdjęcia. Jedna rura na zdjęciu jest zagięta ponieważ jest odpięta.

[ATTACH=CONFIG]467422[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]467423[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]467424[/ATTACH]