pawel7979 14.12.2023 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 Cześć, Posiadam dom parterowy z poddaszem nieużytkowym, nieogrzewanym i nieocieplonym. Poddasze na wiązarach, ocieplenie tylko w podłodze sufitu. Sufit z płyt GK na którym leży wełna. W suficie zamontowane anemostaty i rury spiro 125 fabrycznie ocieplone wełną 2,5cm. Wentylacja grawitacyjna. Nawiewniki w oknach. Problemem jest skraplająca się woda w rurach spiro. Na początku myślałem że leci z kominka wentylacyjnego wirowent i zamontowałem skraplacze wody tej samej marki z odprowdzeniem wody na zewnątrz. Włożyłem wężyk w plastikową rurkę i wystawiłem na zewnątrz membrany. Niestety nie rozwiązało to problemu. Na dodatek woda w wężyku zamarza i leje się znowu przez rury spiro. Temperatury na poddaszu nieogrzewanym i nieocieplonym są takie same jak temperatury na zewnątrz. Próbowałem owinąć zwykłą wełną ale bez rezultatu.W jaki sposób to zrobić poprawnie? Jakie ocieplenie rury? jakie mocowania itp?W załączeniu przesyłam zdjęcia. Jedna rura na zdjęciu jest zagięta ponieważ jest odpięta.[ATTACH=CONFIG]467422[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467423[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467424[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 14.12.2023 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 To nie jest WG.W sumie to jakaś radosna twórczość murarzatynkarzakrobaty.Spróbuj to owinąć wełną a potem streczem. Tylko tej wełny ma być grubość dwucyfrowa, bo kilka centymetrów nic nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinpl 18.12.2023 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 Miałem podobny problem, rura wentylacyjna alu spiro, izolowana fabrycznie 2.5cm wełny, podłączona do okapu, szła przez nieocieplone poddasze i skraplała się woda. Pomogło owinięcie wełną o grubości 20cm, akurat taką miałem pod ręką. Czy cieńsza da radę, nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts