Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Viessmann Vitocal 333-g problemy z obiegiem grzewczym

Matglogow

Recommended Posts

Witam serdecznie, otóż pojawił mi się problem z PO od Wieśmana Vitocalem 333-g. Budynek z ok 2010 r ja w nim mieszkam 4 rok i do tej pory nie było problemów z ogrzewaniem poza 2 awariami pomp obiegowych. Ogrzewanie podłogowe, dom ok 140m2. Od połowy października zaobserwowałem że mimo włączonego ogrzewania w domu jest ciągle zimno, na pompie ustawione 22, parter temp 20 piętro 18-19. Odwiedziło mnie 2 różnych serwisantow i stwierdzili że wszystko ok może trochę podnieść krzywa, ale sprzęt w super kondycji. Pominę współczynnik pracy sprężarki do wlaczen na poziomie 23tys h pracy do 62tys wlaczen.(dopiero przy obecnych problemach dokształciłem się na temat taktowania PO, więc nie hejtujcie)

Ale to co opisze teraz to was z butów wywali

Edytowane przez Matglogow

Witam serdecznie, otóż pojawił mi się problem z PO od Wieśmana Vitocalem 333-g. Budynek z ok 2010 r ja w nim mieszkam 4 rok i do tej pory nie było problemów z ogrzewaniem poza 2 awariami pomp obiegowych. Ogrzewanie podłogowe, dom ok 140m2. Od połowy października zaobserwowałem że mimo włączonego ogrzewania w domu jest ciągle zimno, na pompie ustawione 22, parter temp 20 piętro 18-19. Odwiedziło mnie 2 różnych serwisantow i stwierdzili że wszystko ok może trochę podnieść krzywa, ale sprzęt w super kondycji. Pominę współczynnik pracy sprężarki do wlaczen na poziomie 23tys h pracy do 62tys wlaczen.(dopiero przy obecnych problemach dokształciłem się na temat taktowania PO, więc nie hejtujcie)

Ale to co opisze teraz to was z butów wywali ������

Temp na dworze 8 stopni, zadana 22 temp zasilania z krzywej 37. Od godziny 10:00 do 23:00 (13h) sprężarka pracowała 2h w czym jeszcze jest podgrzew CWU. O 23:00 temp zasilania 25 powrotu 32. Myślę sobie, ok, podłoga wygrzana bo ostatnie 2 dni zimniej. Ale zrobię restart. Po restarcie sprężarka włączyła się na 5 min: zasilanie 34 powrót 32. Sprężarka staje a tam…. Powrót 41 stopni. ������ Nigdy nie widziałem takiej wartości na powrocie po grzaniu z zasilaniem 34. Po 1:40 temp zasilania 24 a powrotu 38. Rozdzielacze podłogówki zimne, rurki, podłoga wszystko zimne a tutaj takie wartości. I niech mi ktoś powie że to gowno poprawnie działa.

Może ktoś polecić sprawdzony serwis Viessmanna z okolic Wrocławia lub dolnegoslaska ?

A CWU podgrzewa prawidłowo? Może zawór 3 drogowy się zacina?

Najprawdopodobniej jest uszkodzony czujnik temperatury na powrocie z obiegu grzewczego, co zresztą sugerowałem serwisantom na podstawie obserwacji temperatur i tego że do 30 stopni temp spadała w miarę liniowo a poniżej 30 trzeba było czekać bardzo długo na zejście do 29/28.

Ogólnie na drugi dzień rano po napisaniu posta na pompie wyświetlała się temp na powrocie z podłogówki 91 stopni

• 2 months później...
Jak znajdziesz tego serwisanta to zwróć mu uwagę na jeszcze jedną rzecz. Te godziny pracy. Ja mam dom z tych samych lat i podobne m2. Sprężarka do tej pory przepracowała około 16 tyś godzin, załączeń mam 17,7 tyś. U Ciebie od początku coś kuleje. Jest możliwe, że właśnie ten czujnik. Te pompy działają tylko na podstawie czujnika pogodowego, czyli zewnętrznego. A swoje parametry pracy opiera na temperaturze wody powrotnej. Jeżeli czujnik temperatury powrotu jest uszkodzony to ona jest cała "upośledzona" ;) Stąd takie parametry pracy i ilość załączeń. Swoją drogą ta pompa nie ma jeszcze soft startu i jak załączyła się już 62 tys razy to o swoją powinienem być spokojny :)