tomy76 22.12.2023 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2023 Witam, dom parterowy, piętro łącznie około 200 m² powierzchni, średnio docieplony. 100% grzejniki stalowe, przewymiarowane. Pompa ciepła Panasonic monoblock 9 kW T-Cap, podłączona szeregowo z buforem 170 l na powrocie. Pompa ciepła włącza się na około 40 minut, a następnie ma przerwę około 30 minut. Obecnie temperatura jest dodatnia, przy około -5 stopniach Celsjusza pracowała dłużej, ale występowały defrosty. Wiem, że Panasonic dopuszcza 4 włączenia/wyłączenia na 1 godzinę pracy, ale nie ukrywam, że chciałbym osiągnąć przynajmniej 1:1, tak jak u innych użytkowników Panasonica, gdzie pompa ciepła moduluje do 19 Hz i pracuje tak przez godziny. Mam podgląd na pracę pompy ciepła i zauważyłem, że nie schodzi z mocą do 20 Hz, tylko wyłącza się przy 34 Hz (był epizod, że schodziła z mocą przez około 2 doby i dłużej pracowała). Próbowałem różne delty i przepływy, ale bez znaczącej poprawy. Co może być przyczyną takiej pracy? Za duża moc pompy ciepła? Czy można coś poprawić w ustawieniach pracy samego urządzenia, ewentualnie poprawić w instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.12.2023 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2023 Co to znaczy przewymiarowane grzejniki? Przewymiarowane dla pieca na ekogroszek/pellet , gdzie temperatura wody to 60 stopni , a dla pompy ciepła przy temperaturze 35 już nie ?o że się wyłącza nagle i nie zdąża zmodulować oznacza , że po osiągnięciu temperatury docelowej szybko woda się i tak podgrzewa o więcej niż 2 stopnie i się wyłacza.Jakią masz tą temperaturę docelową ? Grzejesz krzywą ?Jeden sposób to po prostu zwiększanie temperatury docelowej ( im wyżej tym dłużej pompa będzie do niej dochodzić , i dłużej woda będzie stygnąć) , druga ,to zwiększenie odbiou ciepła zwiększając grzejniki ( bo te wcale nie muszą być przewymiarowane dla niskiej temperatury wody pompy) , i trzecia to właczenie trybu cichego 3 , spowoduje to ,że pompa nie będzie tak szybko startować z maksymalną mocą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomy76 22.12.2023 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2023 Masz racje, grzejniki przewymiarowane dla temp.60 st. grzeję krzywą 15/32 -15/38, w domu na piętrze mam 24, parter -22, używałem trybu cichego i rzeczywiściencykle pracy nieznacznie się wydłużyły ( o 5-10 minut) natomiast w temp. minusowych miałem wrażenie częstszych defrostów. Zwiekszenie temperatury docelowej spowoduje podniesienie temp. w domu a tego nie chcę. Zastanawia mnie dlaczego pc gdy zbliza się do temperatury docelowej trzymając delte nie zmniejsza mocy i przepływu tylko się wyłącza. Być moze przez podłaczenie bufora równolegle miałbym wiecej możliwości regulacji, nie wykluczam przeróbki , tylko chciałbym wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 23.12.2023 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 Moc cieplna grzejników powinna być ; ..... > / = mocy cieplnej budynku lub mocy pompy PC,...... w zależności która z nich jest większa .Najkorzystniej gdy jest większa, dla temperatur zasilania; 45 C/ 35 C/20 C, Stosować jak największej mocy cieplnej grzejniki ; https://termomodernizacja.pl/temperatura-zasilania-grzejnikow-wplywa-moc/Moc grzejnika dla ; 45/35/20 C to tylko 0,5779 mocy grzejnika dla temperatur 55/45/20 C[ATTACH=CONFIG]467505[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomy76 23.12.2023 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 no dobrze tylko że ja niem mam niedogrzanego budynku. ,Wieksze grzejniki które szybciej oddadzą ciepło ,szybciej dogrzeja dom to bedzie wysoka temp. na powrocie co spowoduje wyłaczenie PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.12.2023 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 (edytowane) Zastanawia mnie dlaczego pc gdy zbliza się do temperatury docelowej trzymając delte nie zmniejsza mocy i przepływu tylko się wyłącza. Bo tak jest zaprogramowana , że moduluje się dopiero po osiągnięciu temperatury docelowej , i nie robi tego od razu tylko stopniowo , przez co taka pełna modulacja z full może trwać powiedzmy 15min. A u ciebie przekroczenie trwa dużo mniej , przez co ona przekracza 2 stopnie czeka 3min i robi off. Przyszło mi do głowy , że może ona właśnie w tym momencie zwiększa przepływ ,żeby zmniejszyć deltę... Spróbuj zmniejszyć maksymalny przepływ w opcjach ( możesz sprawdzić aktualny w menu z informacjiami , z mojego podpisu) , i stosownie ustawić trochę mniejszy... używałem trybu cichego i rzeczywiściencykle pracy nieznacznie się wydłużyły ( o 5-10 minut) natomiast w temp. minusowych miałem wrażenie częstszych defrostów. Kolega @TBomek miał automatyzację , która włączała tryb cichy3 powyżej 5 stopni temperatury otoczenia. I tak , tryb cichy siłą rzeczy zmniejsza obroty wentylatora/wentylatorów , i taki skutek może być. Edytowane 23 Grudnia 2023 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 23.12.2023 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 (edytowane) Jakie masz OZC budynku? Skoro PC taktuje w temperaturach ujemnych, to wygląda że jest zdecydowanie za mocna na ten dom, z jego izolacjami.Przy tym T-Cap to pompy wysokotemperaturowe z kompresorem 12 kW, a w 9 kW modulowanym programowo.Realnie to te kompresory są chyba jeszcze mocniejsze, skoro do -20*C mają stałą moc grzewczą.Zwarzywszy na powyższe T-Cap może mieć kłopot ze współpracą z wodą poniżej +30*C, a być może nawet +35*C.Bufor 170 L powinien cykle pracy wydłużyć, ale może mimo zwiększonej pojemności wodnej - T-Cap nadal jest za mocny na potrzeby budynku. Do tego potrzebna jest znajomość OZC budynku.Choćby przybliżona z kalkulatora : https://cieplo.app/startale jednak znana. Skoro bufor jest szeregowo na powrocie - to króćce w buforze są podpięte po przekątnej?Bo gdyby były na tym samym poziomie to cała pojemność bufora nie będzie wykorzystana. Edytowane 23 Grudnia 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 23.12.2023 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 (edytowane) Bo tak jest zaprogramowana , że moduluje się dopiero po osiągnięciu temperatury docelowej , i nie robi tego od razu tylko stopniowo , przez co taka pełna modulacja z full może trwać powiedzmy 15min. A u ciebie przekroczenie trwa dużo mniej , przez co ona przekracza 2 stopnie czeka 3min i robi off. .... Skoro woda w obiegu zagrzewa się zbyt szybko by PC zdążyła zmodulować - to potwierdza, że T-Cap jest za mocny na ten budynek. Dom ma wysoką temp. +24*C ; grzejniki niskotemperaturowe wymuszają niską temperaturę wody +32*C. Dom i woda o określonej pojemności nie nadążają z odbiorem ciepła produkowanego przez T-Cap'a. Bufor ma 170L, a ile wody jest w instalacji CO? Instalacja grawitacyjna po kotle zasypowym może mieć ok. 150 L wody. Jeśli instalacja jest w miedzi, to może mieć mniejsze przekroje rur i wody będzie może 80 do 100 L. Razem to daje między 250 L do 320 L - może to być jeszcze za mało dla T-Capa przy niskiej temp. wody. U siebie przy Daikinie 6 kW mam ok. 250 L w CO 150L instalacja grawitacyjna + 100 L bufor. Taki Daikin może o 50% niżej zmodulować niż T-Cap. Minimalna modulacja Daikina 6 kW - to pobór w okolicy 380-450 Watt i generacja ciepła 1,5 kW. Pod kątem modulacji 180 L wody mu starczało, ale już za mała pojemność wody była dla defrostów i przy temp. wody niższej niż +37*C. By mógł wykonać szybki defrost tylko z wody. Edytowane 23 Grudnia 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.12.2023 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 (edytowane) Nie nazywajmy pracy 40min on i 30 off od razu taktowaniem... Mogło być lepiej ,ale i tak nie jest źle. Na pewno mniejsza pompa by w tym pomogła , ale znowu , skoro dom jest średnio zaizolowany zaraz może być problem poniżej -10 stopni. Z Heishamon możnaby napisać automatykę , któraby szybko sprowadziła pompe do najmniejszej możliwej modulacji , no ale to wymaga wiedzy odnośnie automatyki domowej... Tak jak marco pisze, dom nie nadąża z odbiorem ciepła produkowanego przez T-CAPA , ale niezmodulowanego.T-CAP 9kW ładnie się moduluje do realnie 715W ( tyle sam mierzę ) , więc przy CAP nawet 3,5 daje 2,5kW... Wg mnie to mało. Tylko kwestia ,żeby tego T-CAPa odpowiednio szybko zmodulować , co by nie przegrzał wody . Edytowane 23 Grudnia 2023 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 23.12.2023 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 (edytowane) tomy76 doprecyzuj, przy jakiej temp. powietrza opisujesz swoją sytuację. Bo zasugerowałem się, że ten problem występuje jeszcze przy -5*C, ale może źle zrozumiałem wpis. Jeśli wyłączenia występują w temperaturach powyżej +4*C, gdy jeszcze nie ma defrostów - to tak bardzo bym się tym nie przejmował.Ważniejsze by nie taktowała poniżej +4*C gdy pojawiają początki defrostów. Jeśli tak jak piszesz PC pracuje 40 minut i robi 30 minut przerwy - to w zasadzie masz 1:1, czyli 1 uruchomienie w ciągu 1 godziny. (1 cykl = 70 minut) Edytowane 23 Grudnia 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek8 23.12.2023 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 (edytowane) Witam, dom parterowy, piętro łącznie około 200 m² powierzchni, średnio docieplony. 100% grzejniki stalowe, przewymiarowane. Pompa ciepła Panasonic monoblock 9 kW T-Cap, podłączona szeregowo z buforem 170 l na powrocie. Pompa ciepła włącza się na około 40 minut, a następnie ma przerwę około 30 minut. Obecnie temperatura jest dodatnia, przy około -5 stopniach Celsjusza pracowała dłużej, ale występowały defrosty. Wiem, że Panasonic dopuszcza 4 włączenia/wyłączenia na 1 godzinę pracy, ale nie ukrywam, że chciałbym osiągnąć przynajmniej 1:1, tak jak u innych użytkowników Panasonica, gdzie pompa ciepła moduluje do 19 Hz i pracuje tak przez godziny. Mam podgląd na pracę pompy ciepła i zauważyłem, że nie schodzi z mocą do 20 Hz, tylko wyłącza się przy 34 Hz (był epizod, że schodziła z mocą przez około 2 doby i dłużej pracowała). Próbowałem różne delty i przepływy, ale bez znaczącej poprawy. Co może być przyczyną takiej pracy? Za duża moc pompy ciepła? Czy można coś poprawić w ustawieniach pracy samego urządzenia, ewentualnie poprawić w instalacji? Kolego możesz mieć ten sam problem co ja W T-Cap 12 kW seria J . Piszesz tutaj o 34 Hz minimalnej częstotliwości . U mnie jest tak że przy temperaturze zewnętrznej 5 stopni i powyżej sprężarka schodzi do 19 Hz . Jeśli temperatura zewnętrzna spadnie do 4 stopni Celcjusza ( czyli o jeden stopień niżej ) i poniżej to sprężaka wchodzi na 34 Hz . Podsumowując minimalna częstotliwość przy 5 stopniach to 19 Hz a przy 4 stopniach to 34 Hz. Efekt jest taki że przy 5 stopniach sprężarka potrafi popracować 3 godziny i nawet więcej a jak temperatura spadnie do 4 stopni to po 10 minutach się wyłączy i pracuje wtedy w cyklach 40 minut pracy i 20 minut postoju . Spotkał ( zaobserwował ) się ktoś z czymś takim . Czy to program jest tak napisany czy jakiś inny błąd ? Edytowane 23 Grudnia 2023 przez kwiatek8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 23.12.2023 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 Dla poprawnej pracy PC, instalacja grzewcza musi spełniać dwa podstawowe warunki ;1/odpowiedniej mocy cieplnej grzejników dla temp; zasilania 45/35/20 C;..... a/ > / = mocy cieplnej budynku lub mocy pompy PC,.......b/ w zależności która z nich jest większa .2/ odpowiedniego zładu wodnego ; moc pompy w kW x ( 20 - 25) l/kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.12.2023 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 Czy to program jest tak napisany czy jakiś inny błąd ? Raczej jakiś inny błąd... Ja swojego H 12kW bez problemu mogę zmodulować do 19Hz przy -20 stopni na zewnątrz ( tak , takie próby robiłem). Masz w menu z informacjami takie rzeczy jak temperaturę docelową i temperaturę wody wyjściowej z pompy. Dla testów , przy tej temperaturze zewnętrznej poniżej 2 stopni ( dla pewności) , ustaw pompę tak ( a w zasadzie ustaw temperaturę docelową ) , żeby docelowa była niższa od wyjściowej o 1. Wtedy za jakiś czas pompa zacznie się modulować , ale i temperatura wyjściowa może spaść , więc potrzeba jest parę korekt. Aż w końcu pompa musi zejść do najniższej częstotliwośći. Trzeba tylko uważać , żeby docelowa nie była niższa o więcej niż 2 stopnie , bo po 3 minutach takiego stanu się wyłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek8 23.12.2023 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 (edytowane) Raczej jakiś inny błąd... Ja swojego H 12kW bez problemu mogę zmodulować do 19Hz przy -20 stopni na zewnątrz ( tak , takie próby robiłem). Masz w menu z informacjami takie rzeczy jak temperaturę docelową i temperaturę wody wyjściowej z pompy. Dla testów , przy tej temperaturze zewnętrznej poniżej 2 stopni ( dla pewności) , ustaw pompę tak ( a w zasadzie ustaw temperaturę docelową ) , żeby docelowa była niższa od wyjściowej o 1. Wtedy za jakiś czas pompa zacznie się modulować , ale i temperatura wyjściowa może spaść , więc potrzeba jest parę korekt. Aż w końcu pompa musi zejść do najniższej częstotliwośći. Trzeba tylko uważać , żeby docelowa nie była niższa o więcej niż 2 stopnie , bo po 3 minutach takiego stanu się wyłączy. Nie ma szans na zejście z częstotliwością do 19 Hz przy temp zew 4 stopnie i poniżej . Zejdzie do 34 Hz i się wyłączy bo przekroczy temp zadane . Walczyłem z tym przez 1,5 roku . Ty masz wersję H a ja J -może coś zmienili w oprogramowaniu ? Ja poradziłem sobie z tym w ten sposób że podłączyłem czujnik temperatury zewnętrznej który przekłamuje o +10 stopni Celcjusza skorygowałem też krzywą o 2 stopnie . Wczoraj osiągnąłem pełen sukces pompa pracowała 8 godzin non stop bo zmieniłem przepływ na stały i o wartości 20 litrów na minutę .Pompa pracowała z częstotliwością 19 do 22 Hz , pobór prądu to 1 kW , produkcja to 4,2 do 4,8 kW dane z Service Cloud i uwaga ani jednego defrostu to wszystko przy temperaturze zewnętrznej " rzeczywistej " -1 do +1 stopnia .Wiem że przy największych mrozach może pompa nie wydoli przy tych ustawieniach , czas pokaże . Edytowane 23 Grudnia 2023 przez kwiatek8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomy76 23.12.2023 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 (edytowane) ciepło.app. wynikmooc grzewcza:11,5kw( CO+CWU), 10,9 kw: maksymalna potrzebna moc grzewcza PC nie zmienia przepływu przed wyłaczeniem przynajmniej w trybie cichym, jak zeszła z mocą do 19HZ przez te 2 doby to zmiejszała stale przapływ (miało to miejsce rzeczywiscie kiedy temp. na zewnatrz była powyżej 5 st.) jezeli chodzi o instalację i zład wody to niestety nie znam dokładnych wartości , parter około 8 grzejników różnej mocy instalacja pp, piętro 7 grzejników i tzw miękka miedź. opisana sytuacja występuje w temp. 0, + 5 st, poniżej zera pompa paracuje dłużej ale nie dłuzej niż 70 min. moja pompa ma oznaczenie WH-MXC09J3E8[ATTACH=CONFIG]467507[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467508[/ATTACH] Edytowane 23 Grudnia 2023 przez tomy76 brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.12.2023 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 Czyli też jak kolegi @kwiatek8 generacja J.... Może jest to faktycznie przypadłość T-CAPów seria J i gazu R32 , że poniżej 4 stopni otoczenia pompa przestaje się modulować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomy76 23.12.2023 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 Nie ma szans na zejście z częstotliwością do 19 Hz przy temp zew 4 stopnie i poniżej . Zejdzie do 34 Hz i się wyłączy bo przekroczy temp zadane . Walczyłem z tym przez 1,5 roku . Ty masz wersję H a ja J -może coś zmienili w oprogramowaniu ? Ja poradziłem sobie z tym w ten sposób że podłączyłem czujnik temperatury zewnętrznej który przekłamuje o +10 stopni Celcjusza skorygowałem też krzywą o 2 stopnie . Wczoraj osiągnąłem pełen sukces pompa pracowała 8 godzin non stop bo zmieniłem przepływ na stały i o wartości 20 litrów na minutę .Pompa pracowała z częstotliwością 19 do 22 Hz , pobór prądu to 1 kW , produkcja to 4,2 do 4,8 kW dane z Service Cloud i uwaga ani jednego defrostu to wszystko przy temperaturze zewnętrznej " rzeczywistej " -1 do +1 stopnia .Wiem że przy największych mrozach może pompa nie wydoli przy tych ustawieniach , czas pokaże . masz racje , w te dni co PC modulowała do 20HZ temp. zewnetrzna była + 5 i więcej, jak oszukałes czujnik ? ociepliłes go ? mozna też go wykalibrować ale tyko o 2 st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 23.12.2023 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 (edytowane) Czyli też jak kolegi @kwiatek8 generacja J.... Może jest to faktycznie przypadłość T-CAPów seria J i gazu R32 , że poniżej 4 stopni otoczenia pompa przestaje się modulować... Dlaczego piszesz o braku modulacji ? Uważam, że nadal moduluje - tylko już nie tak głęboko (tak nisko). Gaz sprężany uzyskuje jakąś określoną temp. pracy. Może ma to z tym związek, konstruktorzy przewidzieli że przy niekorzystnych warunkach pogodowych wymiennik może się oszraniać poniżej +4*C - stąd podbicie mocy w otoczeniu 0*C. A może nie chcieli dopuścić do pracy czynnika poniżej jakiejś określonej temp. wewnątrz kompresora? Bo przykładowo spada smarowanie, olej gęstnieje. I doszli do wniosku, że podnosząc częstotliwość utrzymają minimalną "zdrową" temp. dla samego kompresora?!? Nie jestem szpecem, ale może ma to związek. Utrzymanie optymalnych warunków pracy i wydłużenie życia kompresora. ciepło.app. wynik mooc grzewcza:11,5kw( CO+CWU), 10,9 kw: maksymalna potrzebna moc grzewcza ... jezeli chodzi o instalację i zład wody to niestety nie znam dokładnych wartości , parter około 8 grzejników różnej mocy instalacja pp, piętro 7 grzejników i tzw miękka miedź. opisana sytuacja występuje w temp. 0, + 5 st, poniżej zera pompa paracuje dłużej ale nie dłuzej niż 70 min. ... Zakładając, że T-Cap moduluje minimum do 2,5 kW, to przy OZC w okolicy 10,8 kW w sumie nie powinien taktować poniżej +7*C. (kreska OZC w przybliżeniu, bo siatka wykresu jest do 10 kW) [ATTACH=CONFIG]467509[/ATTACH] - chyba, że dobija go mały zład wody w połączeniu z niską temperaturą wody. Przypuszczam, że PC o mocy 9 kW może potrzebować zładu wody powyżej 300L / 350L, do tego gdy jest niska temp. wody - to ten zład wody może być potrzebny większy. Trochę odmienna sytuacja, bo tobie chodzi o modulację mocy grzewczej - Tak przykładowo, pod kątem defrostów u mnie starczał zład wody 180L gdy temp. wody zasilającej była równa lub wyższa niż +37*C. Poniżej +37*C PC robiła niepełny defrost. A po zwiększeniu zładu wody do 250L mogę zejść z temp. wody do +34*C i nie przerywa to defrostu , bo temp. wody w czasie defrostu obecnie już nie spada poniżej +25*C, a utrzymuje się bliżej +29*C. To przy jednostce jednowentylatorowej o mocy 6 kW. A T-Cap 9 kW jest jednostką dwuwentylatorową o mocy kompresora na poziomie 12 kW a moze większej, bo utrzymuje stałą moc do -20*C. Skoro grzejników jest już tyle, że zszedłeś z temp. wody poniżej +35*C, to może byłby potrzebny większej pojemności bufor, by zoptymalizować pracę po stronie wodnej. Ale to tylko pod warunkiem, że chcesz ten temat dalej drążyć. Bo Jedno uruchomienie PC co 70 minut - nie jest traktowane jako taktowanie. Za taktownie zazwyczaj przyjmuje się więcej niż dwa uruchomienia w ciągu godziny. Defrosty też nie liczą się jako taktowanie, bo PC się nie wyłącza, a kompresor nie wychładza w czasie postoju. Tu masz artykuł o taktowaniu: https://globenergia.pl/czy-to-juz-taktowanie-ile-razy-na-godzine-powinna-sie-wlaczac-pompa-ciepla/ Edytowane 23 Grudnia 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek8 23.12.2023 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 Czyli też jak kolegi @kwiatek8 generacja J.... Może jest to faktycznie przypadłość T-CAPów seria J i gazu R32 , że poniżej 4 stopni otoczenia pompa przestaje się modulować... Nie przestaje się modulować tylko może zejść najniżej do 34 Hz niżej nie zejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.12.2023 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 Dlaczego piszesz o braku modulacji ? Uważam, że nadal moduluje - tylko już nie tak głęboko (tak nisko). . tak ... przestaje się modulować poniżej 34Hz . Skróciłem myśl Przy 0 stopni to może być całkiem pokaźna moc , moja właśnie pracuje z częstotliwością 30Hz , na zewnętrz 0 stopni , pobór 1412W , produkcja 5500W ( wskazania pompy 1200W i 5000W ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts