Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PC panasonic, taktowanie, słabo moduluje mocą

tomy76

Recommended Posts

Koledzy mają niższą temp. wody to COP może być bliżej 3,9.

Chociaż ten COP może być dla mocy nominalnej,

to przy modulacji minimalnej może być mniejszy zgodnie z poniższym wykresem.

[ATTACH=CONFIG]467512[/ATTACH]

Ten wykres jest tak czytelny , że....

Po pierwsze jaka jest prędkość 100% konkretnej sprężarki ? Bo przecież nie taka ,że produkuje maksymalną moc ( słynne już seria J monoblok , gdzie przy mocach 3kW , 5kW i 7kW jest ta sama sprężarka) , i 3kW ma ten sam problem z modulacją...

A dwa to jak odczytywać COP , Przy 75% jest on wyższy ( niż przy 50% i 100%), ale ile ? dwa razy ( tak by wynikało z proporcji wykresu)? Czy może skala jest umowna i jest to np tylko 5% wyższy ( a może 2% , czyli prawie nie do zmierzenia).

No i jeszcze raz powraca pytanie , jaka prędkość konkretnej sprężarki to 100% , Czy w tej 7kW to osiąga 100% , czy może przy maksimum ma 120% ?

A ta 3kW to maksymalnie osiąga 50% i nigdy nie będzie miała najlepszego COP...

Edytowane przez MiG25

Ten wykres jest tak czytelny , że....

..

Faktycznie. Wcześniej zakładałem i patrzyłem na łuk wykresu, że najwyższy COP wypada przy obciążeniu kompresora na 70-80%.

A teraz przy wstawianiu, tak mnie tknęło co to jest to 4. 3. 2. - czy to COP? czy tylko liczba porządkowa?

Śmiem twierdzić że u mnie przy +4* zauważyłem kiedyś 7 kW , zanim oszukałem czujnik zew. czyli przy 34 Hz

Skoro tak, to anuluję - to co wcześniej pisałem o bezpiecznej temp. pracy kompresora.

Porównując starsze na R410a i nowsze na R32 modele pomp tego samego producenta - to zazwyczaj modele na R32 są o 6 do 10% mocniejsze na wykresach mocy. Przy tym często mają mniej czynnika w obiegu niż wcześniejsze na R410a.

Jeśli generacja H mogła modulować do 2,5 kW - to generacja J też powinna potrafić zejść w okolice 3 kW.

Teraz to zaczynam podejrzewać jakiś pośpiech we wprowadzaniu nowego modelu na R32, przy którym wkradł się jakiś błąd programowy sterujący pracą PC.

Edytowane przez Marco36

Zauważyłem i wstawiłem na nowo. Już powinien działać.

Tak sobie myślę, a może seria J po podbiciu częstotliwości do 34 Hz generuje bliżej 4-5 kW mocy grzewczej?

+5 st na zewnatrz, PC 20Hz, pobór prądu 1kw, produkcja 5,2-5,8 kw takie miałem wykresy ,dzisiaj na zewnatrz 0 st. PC 34 HZ pobór 2,2 kw, produkcja 8,8kw

Śmiem twierdzić że u mnie przy +4* zauważyłem kiedyś 7 kW , zanim oszukałem czujnik zew. czyli przy 34 Hz

+5 st na zewnatrz, PC 20Hz, pobór prądu 1kw, produkcja 5,2-5,8 kw takie miałem wykresy ,dzisiaj na zewnatrz 0 st. PC 34 HZ pobór 2,2 kw, produkcja 8,8kw

Masakra.

Dwie strony teorii, a tu czarno na białym, że tak jak w tytule i tak jak już koledzy pisali wcześniej - jednak nie moduluje.

Nawet jeśli jest w tym przekłamanie i realnie generuje ok. 8,5 kW - to jest jednak blisko mocy nominalnej T-Cap 9 kW.

Moja sugestia - PC jest nowa - to, monitujcie to u swoich serwisantów Panasonica.

Gdy dotrze temat do producenta, to może wypuszczą poprawiony soft do tych pomp.

W okolicy 0*C dom z OZC 10-12 kW, potrzebuje ok. 5 kW, a PC daje moc bliską nominalnej.

To się kłóci z zasadą działania pomp inverterowych.

Tego się hydrauliką nie wyrówna, tu jest potrzebna niższa modulacja PC.

Edytowane przez Marco36

Żeście na koniec Afrykę odkryli.

W pukntach

1 to jest właśnie sedno tego, dlaczego u T-capa "nie spada". Po części chwyt, po części wymóg, kaprys nieznającego się klienta.

2 jak ktoś jeszcze nie zrozumial 9kW przy - 20/55, to więcej niż ma pompa 16kW HP przy tech samych parametrach. Tzn sprężarka tam siedzi jeszcze większą. To odpowiadało by pompie ok 18kW, gdybyśmy ją chcieli uczciwie sklasyfikować.

3 te 34Hz wynika ze spadającej wydajności wolumetrycznej i wydajności układu smarowania sprężarki. Prędkości przepływu czynnika i jego zdolności do przenoszenia oleju w układzie.

4 19Hz zło konieczne, bo w założeniach wtedy pompa pracuje krótko, taktuje, startuje z większej mocy lub grzeje cwu. Gdyby było 34Hz czyli 2kW x COP 6-7 lub więcej latem i pompa nie wyłączała by wentylatorów, to mało który zasobnik miał by taką wężownicę, co by potrzfila tę moc odebrać.

5 zapotrzebowanie tego budynku z pewnością przeszacowane, na moje oko wystarczyło by mu ok 8 do 9kW przy - 20C

6 te wszystkie zawiłości chłodnicze z pewnością wiedzą w firmach które zajmują się klimatyzacją i chłodnictwem, ale trudno tego wymagać od hydraulik ów.

7 uczą doboru i udostępniają tabelę na szkoleniach akredytacyjnych, ale pewnie jak zwykle to bywa, klient nasz Pan i on wie lepiej jaką pompę potrzebuje do swojego domu. Nie raz miałem taką sytuację.

W pukntach

1 to jest właśnie sedno tego, dlaczego u T-capa "nie spada". Po części chwyt, po części wymóg, kaprys nieznającego się klienta.

2 jak ktoś jeszcze nie zrozumial 9kW przy - 20/55, to więcej niż ma pompa 16kW HP przy tech samych parametrach. Tzn sprężarka tam siedzi jeszcze większą. To odpowiadało by pompie ok 18kW, gdybyśmy ją chcieli uczciwie sklasyfikować.

3 te 34Hz wynika ze spadającej wydajności wolumetrycznej i wydajności układu smarowania sprężarki. Prędkości przepływu czynnika i jego zdolności do przenoszenia oleju w układzie.

4 19Hz zło konieczne, bo w założeniach wtedy pompa pracuje krótko, taktuje, startuje z większej mocy lub grzeje cwu. Gdyby było 34Hz czyli 2kW x COP 6-7 lub więcej latem i pompa nie wyłączała by wentylatorów, to mało który zasobnik miał by taką wężownicę, co by potrzfila tę moc odebrać.

5 zapotrzebowanie tego budynku z pewnością przeszacowane, na moje oko wystarczyło by mu ok 8 do 9kW przy - 20C

6 te wszystkie zawiłości chłodnicze z pewnością wiedzą w firmach które zajmują się klimatyzacją i chłodnictwem, ale trudno tego wymagać od hydraulik ów.

7 uczą doboru i udostępniają tabelę na szkoleniach akredytacyjnych, ale pewnie jak zwykle to bywa, klient nasz Pan i on wie lepiej jaką pompę potrzebuje do swojego domu. Nie raz miałem taką sytuację.

Niestety dobór PC pozostawilem,, instalatorom hydraulikom "

Tak , dla mnie to odkrycie Afryki... T-CAP generacji D , generacji F , i generacji H się normalnie do 19Hz modulował , a T-CAP generacji J z gazem R32 już nie...

Nikt tu wcześniej nie takiego tematu nie założył , a ja ani instalatorem ani handlarzem nie jestem ,żeby takie rzeczy pierwszy wiedzieć :)

Raczej było przekonanie , że T-CAP się bardzo dobrze moduluje :)

Przyznaję i gratuluję poziomu wiedzy, rzadkie to na forach

a teraz do rzeczy

Nie znam tej konkretnej przyczyny, przez którą producent narzucił taki brzydki próg modulacji

ale moja teoria, wynikająca ze znajomości "praktyk" zakłąda, że przyczyną były z jednej strony chęć/konieczność zbudowania urządzenia na R32 nie podlegającego pod ograniczenia dot współczynnika GWP dla nowych urządzeń, z drugiej redukcja kosztów na zaprojektowanie i wyprodukowanie odpowiedniego urządzenia od podstaw pod R32.

Wg mnie po prostu poszli na łatwiznę i ograniczyli się do wymiany czynnika i, albo dopiero po testach na korektę niektórych algorytmów i limitów w oprogramowaniu.

W załączniku masz symulację retrofitu z R410 na R32. Przez to, że czynnik ma większą gęstość par, to z jednej strony mamy wzrost wydajności o 11%, a z drugiej okazuje się, że nasze rurociągi są przewymiarowane od 26% do 41%. Im większa rura, tym mniejsza prędkość przepływu czynnika w niej, prędkość która decyduje o tym czy olej powróci do sprężarki czy nie. Prędkość też jest zależna od temperatury parowania. Nie będę liczył, ale obrazowo napiszę, że przy przy parowaniu np -5C i 34Hz, prędkość może być podobna jak przy parowaniu +5C i 19Hz.

Inną powszechną praktyką, choć Panas tu raczej pozytywnym wyjątkiem ze swoją gamą urządzeń, jest handlowe tworzenie urządzeń słabszych z mocniejszych.

i Tak jedni mają w ofercie pompy 4-6-8kW, gdzie tak naprawdę to pompa 6kW, następnie 11-14-16kW z pompy 16kW. Inni mają 3 zakresy 4-6, 8-10, 12-16kW. Cały trik polega tylko i wyłącznie na kręceniu limitami sprężarki.

A teraz wracając do naszej 9 T-cap. Jak patrzymy na tabelę doboru (seria H), to widzimy, że niezależnie od warunków LP/HP ona ma 9kW. Stronę wcześniej mamy High performance gdzie widać stopniową gradację mocy w zależności od war. To oznacza, że sprężarka osiągnęła swój górny limit RPM. Jak już wiemy 9, to przycięta 12, więc patrzymy gdzie ma górny limit 12. I tak 12 1fazowa, to 11,6kW przy -20C/35, 12 3 fazowa pokazuje swój limit 11,4kW dopiero przy -20/55, a przy 35C też jest przycięta. Z analogii będzie to ok 14,5kW. To wszystko w trybie mono, a gdzie praca biwalętna od -7C? Skoro HP16kW ma 9,5kW przy -20/35, to jak nazwać 12 T-cap?

Reasumując ta nasza nieszczęsna 9 jest "przycięta" i z góry i dołu, dodatkowo ma tylko 3kW grzałkę i szczerze nie bardzo wiem w jakim domie mogła by normalnie pracować pokrywając 100% zapotrzebowania i nie taktować przez 80% sezonu w okolicy 0C za oknem.

Kolego możesz mieć ten sam problem co ja W T-Cap 12 kW seria J .

Piszesz tutaj o 34 Hz minimalnej częstotliwości .

U mnie jest tak że przy temperaturze zewnętrznej 5 stopni i powyżej sprężarka schodzi do 19 Hz . Jeśli temperatura zewnętrzna spadnie do 4 stopni Celcjusza ( czyli o jeden stopień niżej ) i poniżej to sprężaka wchodzi na 34 Hz . Podsumowując minimalna częstotliwość przy 5 stopniach to 19 Hz a przy 4 stopniach to 34 Hz.

Efekt jest taki że przy 5 stopniach sprężarka potrafi popracować 3 godziny i nawet więcej a jak temperatura spadnie do 4 stopni to po 10 minutach się wyłączy i pracuje wtedy w cyklach 40 minut pracy i 20 minut postoju .

Spotkał ( zaobserwował ) się ktoś z czymś takim . Czy to program jest tak napisany czy jakiś inny błąd ?

"Mam i ja" i też szukam rozwiązania... ale nie dotarłem jeszcze do końca wątku

Jest to na 100% błąd w oprogramowaniu, jeden z wielu zresztą, tyle że najpoważniejszy do tej pory. Niemożliwe że przy +5 i 19 Hz wszystko gra, a przy +4 trzeba nagle podnosić częstotliwość do 34 Hz żeby sprężarka nie wybuchła. Panasonic się nie spieszył i raczej nie szedł na łatwiznę, bo T-CAP J wyszedł prawie 3 lata później niż HP J jednowentylatorowe, a one pracują normalnie. Od T-CAP H różni go chociażby sprężarka o nominalnej mocy 3kw zamiast 4,3, więc to zupełnie inna jednostka.

Posiadaczom tych pomp radziłbym atakować centralę i to samo kazać instalatorowi, zgłaszać reklamacje z tytułu rękojmi. Popytajcie też dużych instalatorów z forum typu cncpompyciepła, może coś wiedzą na ten temat albo przynajmniej mają jakieś kontakty w Panasonic Polska. Bez rozkręcenia afery może być ciężko coś osiągnąć.

Dzisiaj oszukałem swoją PC, skalibrowalem czujnik temp. zewnętrznej ( podbilem o 2 st. czyli faktyczna +3, a w sterowniku +5) i tak oto PC pracowała sobie godzinami z częstotliwością 19-22hz, pobierając 1 kw, Wieczorem gdy temp. spadła o 1 st ( czyli 4 na sterowniku) znowu modulacja jedynie do 34hz i pobór 2,2.
  • Like 1

Dzisiaj oszukałem swoją PC, skalibrowalem czujnik temp. zewnętrznej ( podbilem o 2 st. czyli faktyczna +3, a w sterowniku +5) i tak oto PC pracowała sobie godzinami z częstotliwością 19-22hz, pobierając 1 kw, Wieczorem gdy temp. spadła o 1 st ( czyli 4 na sterowniku) znowu modulacja jedynie do 34hz i pobór 2,2.

Do tego musisz jeszcze skorygować krzywą .

Ja to zauważyłem na początku zeszłej zimy ( pompa zamontowana w Czerwcu 2022 ) tylko myślałem że to wina mojej instalacji lub ustawień pompy . Szukałem kombinowałem , przerobiłem nawet bufor z równoległego na szeregowy ( po przekręceniu zaworów może byś równoległy lub szeregowy ) . Byłem tak zdesperowany że chciałem dołożyć jeszcze bufor 1000 L .

Serwisant powiedział mi na pierwszym serwisie że pompa ma taki algorytm - raczej nie wsłuchiwał się w to jak mu tłumaczę o co chodzi .

Na forach wszyscy opisywali jak to ładnie im się pompy modulują do 19 Hz .

Jak przeczytałem Twój wpis to mi się lampka zapaliła że to jednak wina pompy a nie mojej instalacji .

Czyli ty dopiero w tym sezonie dolozyles ten dodatkowy czujnik i regulujesz temp zew.? Ciekawe jak PC będzie się zachowywać przy -10, ale teoretycznie będzie dążyć do temp. docelowej i sobie zwiększy moc, chodzi o to że później zejdzie sobie do 20 Hz aby utrzymać deltę, pytanie tylko czy w takiej temp praca z taką częstotliwością jej nie zaszkodzi?

No właśnie.

Tu pojawia się pytanie - na ile to błąd programowy - a na ile celowe działanie, wynikające z obliczeń.

Gdyby się okazało, że jest to celowy zabieg związany ze smarowaniem i odzyskiwaniem oleju,

to ręcznymi modyfikacjami możecie sobie zatrzeć sprężarkę.

Pewnie nie od razu, nie w jeden sezon - ale możecie sobie skrócić żywotność kompresora, który normalnie powinien przetrwać ze 20 lat.

Tym samym - jak najszybciej trzeba dociec skąd taki limit.

Czy to błąd, czy celowy zabieg konstruktorów Panasonica.

Pytanie co jest mniej szkodliwe (mniejsze zło)

- czy taktownie na granicy 0*C,

- czy praca na niskim (słabym) smarowaniu.

Edytowane przez Marco36

No właśnie.

Tu pojawia się pytanie - na ile to błąd programowy - a na ile celowe działanie, wynikające z obliczeń.

Gdyby się okazało, że jest to celowy zabieg związany ze smarowaniem i odzyskiwaniem oleju,

to ręcznymi modyfikacjami możecie sobie zatrzeć sprężarkę.

Pewnie nie od razu, nie w jeden sezon - ale możecie sobie skrócić żywotność kompresora, który normalnie powinien przetrwać ze 20 lat.

Tym samym - jak najszybciej trzeba dociec skąd taki limit.

Czy to błąd, czy celowy zabieg konstruktorów Panasonica.

Pytanie co jest mniej szkodliwe (mniejsze zło)

- czy taktownie na granicy 0*C,

- czy praca na niskim (słabym) smarowaniu.

Święte słowa , ja od siebie dodam że może być to też celowe działanie producenta żeby wykończyć wcześniej sprężarkę ?

Dodam jeszcze jedno co zauważyłem . Taki przeskok z 19 na 34 Hz który występuje w temp 4 i 5 * Uwaga teraz : występuje też przy niższych temperaturach , wtedy przeskok jest z 34Hz na jeszcze więcej tylko nie wiem ( nie pamiętam ) przy jakiej temp i na ile Hz to występuje . Zaobserwowałem to dwa razy więc za mało żeby być pewnym na 100 %

Co do smarowania to moja pompa to monoblok więc tych " rurociągów " długich nie ma . Pompa kolegi to chyba też monoblok .

Edytowane przez kwiatek8

Czyli ty dopiero w tym sezonie dolozyles ten dodatkowy czujnik i regulujesz temp zew.? Ciekawe jak PC będzie się zachowywać przy -10, ale teoretycznie będzie dążyć do temp. docelowej i sobie zwiększy moc, chodzi o to że później zejdzie sobie do 20 Hz aby utrzymać deltę, pytanie tylko czy w takiej temp praca z taką częstotliwością jej nie zaszkodzi?

Kombinowałem całą zeszłą zimę z różnymi czujnikami zewnętrznymi , wiem ile który przekłamuje .

Z tą ostatnią kombinacją pompa pracowała przez pół zeszłej zimy , bywały temp po - 15* i dawała radę .

Tylko takie podmiany czujników to koledzy robicie na własną odpowiedzialność .

Święte słowa , ja od siebie dodam że może być to też celowe działanie producenta żeby wykończyć wcześniej sprężarkę ?

Raczej nie, bo to jedyny model który pracuje w ten sposób. Oprogramowanie w Panasach jest znane z tego że ma więcej błędów niż funkcji, to zapewne jest kolejny z nich. Instrukcja serwisowa na stronie 128 i dalszych dosyć szczegółowo opisuje jak działa ochrona kompresora zależnie od warunków i nie ma tam ani słowa o takim zachowaniu.

https://tda.panasonic-europe-service.com/docs/2z658d83baz1z419c8z656ez706466z26z1bec1269fe4553f4163c1d667b2d8460e4772c9c/tsn3/data/ALL/WHMXC09J3E8/SVC/991749/PAPAMY2110029CE.pdf

Co do smarowania to moja pompa to monoblok więc tych " rurociągów " długich nie ma . Pompa kolegi to chyba też monoblok .

T-CAP J jest tylko monoblok.

Kombinowałem całą zeszłą zimę z różnymi czujnikami zewnętrznymi , wiem ile który przekłamuje .

Z tą ostatnią kombinacją pompa pracowała przez pół zeszłej zimy , bywały temp po - 15* i dawała radę .

Tylko takie podmiany czujników to koledzy robicie na własną odpowiedzialność .

Jak było z defrostami? Pompa decyduje kiedy je robić na podstawie temperatury zewnętrznej i temperatury orurowania zewnętrznego wg tego wykresu. Jeżeli podniosłeś zewnętrzną o np. 10 stopni, to nie było defrostów co chwila?

outdoordeice.png