MiG25 28.12.2023 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 @kwiatek8 , wiesz , że od temperatury zewnętrznej zależy również wykrycie oblodzenia i defrost ? Generalnie im zimniej na dworze , tym zimniejsze musi być orurowanie zewnętrzne ,żeby pompa zdecydowała się na defrost. Jak temperaturę zewnętrzną oszukujesz w górę to defrost też się dużo wcześniej robi. Dobrze , że jest limit 35min... EDIT: Za długo pisałem posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek8 28.12.2023 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 (edytowane) @kwiatek8 , wiesz , że od temperatury zewnętrznej zależy również wykrycie oblodzenia i defrost ? Generalnie im zimniej na dworze , tym zimniejsze musi być orurowanie zewnętrzne ,żeby pompa zdecydowała się na defrost. Jak temperaturę zewnętrzną oszukujesz w górę to defrost też się dużo wcześniej robi. Dobrze , że jest limit 35min... EDIT: Za długo pisałem posta Nie wiedziałem ale domyślałem się że może to mieć wpływ - tylko myślałem że zrobi defrosty później a tu akurat jest odwrotnie . Defrosty były częste jak jechałem na trybie cichym ( przed kombinacjami z podmianą czujnika ) to było coś około właśnie 30 min. Jak wyłączyłem tryb cichy i po podmianie czujnika to defrosty zaczynają się przy +1* czasem +2* ( rzeczywistej temp ) i co godzinę czasem dwie pewnie w zależności od wilgotności . Przy 0* jest podobnie . Czy to często nie wiem , oceńcie sami . Z ciekawostek podam że w trybie cichym defrosty miałem przy +4* a niekiedy nawet przy +5* . To się kurde kupy nie trzyma bo wentylatory pracują przecież wtedy bardzo wolno i sprężarka też startuje z mniejszej częstotliwości . Edytowane 28 Grudnia 2023 przez kwiatek8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kord56 28.12.2023 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 Witam. To mój pierwszy głos na forum , bo nareszcie pojawił się ten temat . Bo mianowicie " mam i ja" ten sam problem. To trzecia zima z monoblokiem t-cap 1 faz 9kw. Instalacja - około 110 l wody w grzejnikach, 30 l w podłodze +wszystkie rury +bufor 200l. Bufor sprawdzany na różne sposoby przy pomocy kilku zaworów. Obecnie jest na powrocie po przekątnej dół-wlot góra wylot .Pompę uruchomiłem na początku grudnia 21r. i na tę chwilę mam 6958 włączeń na 5059 godzin pracy. Ogólnie bym nie narzekał ,bo po zakończeniu długiej walki z instalacją teraz grzeję poniżej 40 stopni prostą i wyłączenia są mniej więcej 1 do 1 godz.pracy. No ale...Dziś rano ok.10 przy temp.3st. wyłączyła się, (a miała zadane prostą 35st. +praca cicha 3),potem grzała cwu, i przeszła na ogrzewanie, a że temp.zewnętrzna wzrosła, to tak sobie pyrka z poborem 1kw, 21-22hz, a przepływ cały czas zmienia się w zakresie 21do 26 l. I tak już ok.8 godz. Tak więc ten problem w generacji J jest faktem. Tylko co my użytkownicy możemy z tym zrobić? Ciekawe , czy ktoś z serwisu Panasonika zagląda na fora. Przydała by się jakaś informacja od producenta. Pozdrawiam szanownych Forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 28.12.2023 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 Tu jest formularz kontaktowy i infolinia Panasonica https://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/aquareaplus/contact/ Q&A - Pompa Ciepła - Odpowiadamy Na Pytania Widzów z Ekspertem Panasonic Czemu w t cap mono 9 kw seria J po niżej 5 stopni modulacja nie schodzi poniżej 35 Hz . Tylko zaczyna taktować od 5 do -1 stopnia Rozmawialiśmy na ten temat za kulisami. Producent zrobił badania i wyszło mu, że w ten sposób układ będzie działał optymalnie/ bez problemów. Z tego co wiem przy wyższych temperaturach ( takich jak dla grzejników) PC się moduluje. oczekiwana modulacja nie występuje tylko przy niskich temperaturach. Nawet nie wiedziałem, że ten temat jest gdzieś rozpatrywany na forach Czyli temat jest znany i olany. Jak producent ma to w dupie to co może polski oddział zrobić. Będą udawać że tak ma być. Teraz jest ryzyko że nowy T-CAP K będzie tak samo spieprzony, bo wygląda niemal identycznie jak J, więc jak ktoś ma kupować to niech się lepiej wstrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomy76 28.12.2023 23:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 Tu jest formularz kontaktowy i infolinia Panasonica https://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/aquareaplus/contact/ Q&A - Pompa Ciepła - Odpowiadamy Na Pytania Widzów z Ekspertem Panasonic Czyli temat jest znany i olany. Jak producent ma to w dupie to co może polski oddział zrobić. Będą udawać że tak ma być. Teraz jest ryzyko że nowy T-CAP K będzie tak samo spieprzony, bo wygląda niemal identycznie jak J, więc jak ktoś ma kupować to niech się lepiej wstrzyma. W tym materiale z linku jest o tym mowa? Obejrzałem do końca i nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 29.12.2023 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 Nie, to komentarz pod filmem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 29.12.2023 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 @Gepam, temat znany i omijany , to byłby ,gdybyś znalazł to rok albo dwa lata temu , a nie komentarz sprzed jednego dnia... To już ten wątek/temat na tym forum jest starszy. A dwa to z całym szacunkiem dla dwóch Panów prowadzących , ale co oni w Panasonicu mogą.... To tak jakby dwóch dealerów samochodu (dajmy na to Mercedesa ) , usiadło i sobie zaczęło gadać o tych samochodach... Raz , że muszą je chwalić bo z tego żyją , a dwa nawet jeśli mieliby cenne uwagi od swoich klientów , to musieliby przekonać do tego projektantów w fabryce. A wierzcie mi , nie jest z tym łatwo... A dwa , Pan po prawej ( nie będę wymieniał z imienia i nazwiska) jest słynny z tego ,że coś robi , umieszcza na ten temat filmiki , po czym za jakiś czas je usuwa i w ogóle się do tego nie przyznaje ( konkretnie wstawiał filmiki ze swoich przeróbek klimatyzatorów na pompy ciepła ). Także równie dobrze za jakiś czas i te filmiki mogą zginąć , bo już nie będzie to w zakresie działalności.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek8 29.12.2023 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 (edytowane) @Gepam, temat znany i omijany , to byłby ,gdybyś znalazł to rok albo dwa lata temu , a nie komentarz sprzed jednego dnia... To już ten wątek/temat na tym forum jest starszy. A dwa to z całym szacunkiem dla dwóch Panów prowadzących , ale co oni w Panasonicu mogą.... To tak jakby dwóch dealerów samochodu (dajmy na to Mercedesa ) , usiadło i sobie zaczęło gadać o tych samochodach... Raz , że muszą je chwalić bo z tego żyją , a dwa nawet jeśli mieliby cenne uwagi od swoich klientów , to musieliby przekonać do tego projektantów w fabryce. A wierzcie mi , nie jest z tym łatwo... A dwa , Pan po prawej ( nie będę wymieniał z imienia i nazwiska) jest słynny z tego ,że coś robi , umieszcza na ten temat filmiki , po czym za jakiś czas je usuwa i w ogóle się do tego nie przyznaje ( konkretnie wstawiał filmiki ze swoich przeróbek klimatyzatorów na pompy ciepła ). Także równie dobrze za jakiś czas i te filmiki mogą zginąć , bo już nie będzie to w zakresie działalności.... Ten drugi czyli Pan Stanisław to twierdził kiedyś że mogą być cykle trzyminutowe i jest to zupełnie normalne , ważne żeby średnia roczna była ponad 15 minut pracy . Jak znajdę filmik z tym twierdzeniem to podam link Edytowane 30 Grudnia 2023 przez kwiatek8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.12.2023 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 Nie mam pompy Panasonica ale uwierz moja pompa potrafi taktować jak szalona. Potrafi nawet 5-6 razy wyłączyć się i załączyć na godzinę ... Bardzo łatwo zrobić aby taktowała a sporo ciężej aby nie taktowała Jak uda się zachować minimalną moc pompy i odpowiedni przepływ to taktowania nie będzie ... Czasami starczy podniesienie temperatury na pompie i skrócenie czasu grzania aby problem zniknął .. U mnie pilnuje pompy termostat z histerezę 0,4 stopnia. Czyli pompa się załącza przy 22 stopniach i wyłącza przy 22,4 stopnia. Dziś pompa załączyła się o 1:30 a wyłączyła o 9:00 i pobrała 5,37KWh. Naprawdę nie ma co narzekać na pompę a starać się ją tak prowadzić aby nie taktowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 29.12.2023 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 (edytowane) To jak ją "poprowadzić" , jak po maksymalnym zmodulowaniu przy 0stopni pompa 9kW produkuje 8,8kW ?https://forum.muratordom.pl/showthread.php?384880-PC-panasonic-taktowanie-s%C5%82abo-moduluje-moc%C4%85&p=8217133&viewfull=1#post8217133 Pół biedy jak się ma podłogówkę , to ciepło się tam zakumuluje na parę godzin , a przy grzejnikach moment i się wyłącza . Edytowane 29 Grudnia 2023 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomy76 29.12.2023 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 To jak ją "poprowadzić" , jak po maksymalnym zmodulowaniu przy 0stopni pompa 9kW produkuje 8,8kW ? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?384880-PC-panasonic-taktowanie-s%C5%82abo-moduluje-moc%C4%85&p=8217133&viewfull=1#post8217133 Pół biedy jak się ma podłogówkę , to ciepło się tam zakumuluje na parę godzin , a przy grzejnikach moment i się wyłącza . a przy +4 to jeszcze wiecej wyprodukuje i jescze szybciej się wyłaczy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 29.12.2023 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 Nieźle , przy +4 okaże się , że pompa ciepła o mocy znamionowej 9kW produkuje ponad 9kW i nie może mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomy76 29.12.2023 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 Witam. To mój pierwszy głos na forum , bo nareszcie pojawił się ten temat . Bo mianowicie " mam i ja" ten sam problem. To trzecia zima z monoblokiem t-cap 1 faz 9kw. Instalacja - około 110 l wody w grzejnikach, 30 l w podłodze +wszystkie rury +bufor 200l. Bufor sprawdzany na różne sposoby przy pomocy kilku zaworów. Obecnie jest na powrocie po przekątnej dół-wlot góra wylot .Pompę uruchomiłem na początku grudnia 21r. i na tę chwilę mam 6958 włączeń na 5059 godzin pracy. Ogólnie bym nie narzekał ,bo po zakończeniu długiej walki z instalacją teraz grzeję poniżej 40 stopni prostą i wyłączenia są mniej więcej 1 do 1 godz.pracy. No ale...Dziś rano ok.10 przy temp.3st. wyłączyła się, (a miała zadane prostą 35st. +praca cicha 3),potem grzała cwu, i przeszła na ogrzewanie, a że temp.zewnętrzna wzrosła, to tak sobie pyrka z poborem 1kw, 21-22hz, a przepływ cały czas zmienia się w zakresie 21do 26 l. I tak już ok.8 godz. Tak więc ten problem w generacji J jest faktem. Tylko co my użytkownicy możemy z tym zrobić? Ciekawe , czy ktoś z serwisu Panasonika zagląda na fora. Przydała by się jakaś informacja od producenta. Pozdrawiam szanownych Forumowiczów. Przy połaczeniu równoległym było gorzej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.12.2023 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 To jak ją "poprowadzić" , jak po maksymalnym zmodulowaniu przy 0stopni pompa 9kW produkuje 8,8kW ? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?384880-PC-panasonic-taktowanie-s%C5%82abo-moduluje-moc%C4%85&p=8217133&viewfull=1#post8217133 Pół biedy jak się ma podłogówkę , to ciepło się tam zakumuluje na parę godzin , a przy grzejnikach moment i się wyłącza . No cóż. Moja pompa przy -2/+2 generuje prawie 8KW więc do słabych nie należy U mnie przy tych warunkach jest zapewne z 4x za mocna , bo sądzę że u mnie 1-2KW przy tych temperaturach spokojnie dała by radę .. A TCAP 9KW ? To jest monstrum. Pompa 16KW z naklejoną nakleją 9KW Pompa 16KW z ograniczoną max mocą za pomocą elektroniki .. Jedynie praca czasowa wchodzi w rachubę. Odbije się to komfortem ale no cóż wyboru nie ma ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 29.12.2023 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 Moja pompa przy -2/+2 generuje prawie 8KW więc do słabych nie należy I w pełni zmodulowana tyle produkuje ? Na pewno to jest jej najniższa możliwa moc produkcji w tych temperaturach ? A TCAP 9KW ? To jest monstrum. Pompa 16KW z naklejoną nakleją 9KW Pompa 16KW z ograniczoną max mocą za pomocą elektroniki .. Tak , u Chińczyków i i u innych "polskich producentów"( co naklejają naklejki "Teraz Polska" na chińskie pompy) byłaby to 16kW, ale starsze generacje są ok , tylko ta J... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 29.12.2023 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 @Gepam, temat znany i omijany , to byłby ,gdybyś znalazł to rok albo dwa lata temu , a nie komentarz sprzed jednego dnia... To już ten wątek/temat na tym forum jest starszy. A dwa to z całym szacunkiem dla dwóch Panów prowadzących , ale co oni w Panasonicu mogą.... To tak jakby dwóch dealerów samochodu (dajmy na to Mercedesa ) , usiadło i sobie zaczęło gadać o tych samochodach... Raz , że muszą je chwalić bo z tego żyją , a dwa nawet jeśli mieliby cenne uwagi od swoich klientów , to musieliby przekonać do tego projektantów w fabryce. A wierzcie mi , nie jest z tym łatwo... Oni nie poruszali tego tematu przez wątek na forum, bo nawet nie wiedzieli że istnieje. Skoro ekspert już wiedział że tak inżynierom wyszło w "badaniach" i tak ma być to znaczy że już wcześniej się z tym spotkał. Podejrzewam że jeszcze przed oficjalną premierą lub niewiele później. Panasonic Polska coś jednak może zrobić. Na przykład wymienić pompę na sprawną. Ten drugi czyli Pan Tomasz to twierdził kiedyś że mogą być cykle trzyminutowe i jest to zupełnie normalne , ważne żeby średnia roczna była ponad 15 minut pracy . Jak znajdę filmik z tym twierdzeniem to podam link Chciałbym zobaczyć jak długo popracuje pompa która ma np. 12000 załączeń na rok. To jak ją "poprowadzić" , jak po maksymalnym zmodulowaniu przy 0stopni pompa 9kW produkuje 8,8kW ? Strach pomyśleć jakiej rzeźby potrzeba żeby ta pompa w miarę normalnie pracowała. Oszukiwanie temperatury zewnętrznej, temperatury orurowania zewnętrznego, jakiś skrypt do defrostów w heishamon i cholera wie co jeszcze. Przy pompie za 25k złotych, absurd. A TCAP 9KW ? To jest monstrum. Pompa 16KW z naklejoną nakleją 9KW Pompa 16KW z ograniczoną max mocą za pomocą elektroniki .. Też tak myślałem dopóki nie zobaczyłem tabeli wydajności Kaisai. Taki Kaisai 12kw praktycznie nie potrafi zejść poniżej 1kw poboru. T-CAP schodzi do 0,7kw. A przy -20 moc Kaisaia oczywiście leci na łeb, a T-CAP trzyma te swoje 9kw. Nie mam pojęcia jak to działa. Czemu konkurencja tak nie potrafi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 29.12.2023 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 Czemu konkurencja tak nie potrafi? Ty chyba nadal wierzysz w Świętego Mikołaja, bez urazy. Potrafi, ale tego nie robi. Jest to czysto marketingowy zabieg, nic więcej. Powszechne są dwie metody klasyfikowania/nazewnictwa pomp. Jedna stosowana głównie w pompach on/off, gdzie brak modulacji. Tu podają wydajność nomonalną, a tym samym max dla parametrów A7/W35 i dlatego wychodzą moce 12-16-18kW, dla domu 180-200m2 Druga dla inwerterowe.Tu jak nazywają 8kW, to mają na myśli taka pompę która przy A-20/W35 dostarczy 8 kW, ale w trybie biwaletnym, zazwyczaj z grzałką 3kW. Czyli 5kW sprężarka +3kW grzałka. Midea poszła dalej i dała grzałkę 9kW, czyli nawet przy awarii sprężarki pompa zapewni 9kW ciepła. Kaisaj 12 - jeżeli chodzi o ten od Midei, to jest to jak już pisałem pompa 16kW, wyboru mocy dokonuje się przedstawieniem dipa i przyklejeniem innej etykiety. Min modulacja to 28Hz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 29.12.2023 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 Z ciekawostek podam że w trybie cichym defrosty miałem przy +4* a niekiedy nawet przy +5* . To się kurde kupy nie trzyma bo wentylatory pracują przecież wtedy bardzo wolno i sprężarka też startuje z mniejszej częstotliwości . Jak powietrze wolno przepływa przez lamelki to chyba się bardziej ochładza - wykropli więcej wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 29.12.2023 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 Moja 7kw nom a max 9,5 kw też za mocna ale tak zrobiłem że teraz idzie godzinę naładuje co ma naładować i staje na jakieś 2,5 godziny i znów to samo , dobowo ednio ok 11 kwh c CWU na 130m2 podłogówki ,mnie to już nie przeszkadza przestałem z tym walczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 29.12.2023 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 Ty chyba nadal wierzysz w Świętego Mikołaja, bez urazy. Potrafi, ale tego nie robi. Jest to czysto marketingowy zabieg, nic więcej. Marketingowy zabieg byłby wtedy jakby T-CAP w rzeczywistości nie działał tak jak jest reklamowany, a działa. Moduluje bardzo nisko? Tak. Ma stałą moc do -20? Ma i żadnej grzałki do tego nie potrzebuje. Zresztą z serią HP jest podobnie. Kaisai 10 gorzej moduluje niż HP 9 i jednocześnie ma mniejszą moc przy -20. Gdzie tu jest twoim zdaniem haczyk? Podaj proszę jakieś modele pomp które są twoim zdaniem na podobnym poziomie lub lepsze. Poza Mitsubishi i Daikin, które są jednak o połowę droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts