Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Daikin wypuścił aktualizacje. Tym co serwisują Pompy, przed aktualnym sezonem instalowali aktualizację softu, podczas rocznego przeglądu.

Z aktualizacjami softu - to w sumie obawiam się sabotażu.

Przepraszam ,moja wina , skracam często myśli , przez co wychodzą nieporozumienia , więc muszę zadać to pytanie jeszcze raz....

Czy Panasonic wypuścił aktualizację , którą można było uaktualnić płytę główną pompy ciepła Aquarea?

Za czasów pomp na R410a pisano na forum, że pompy modulują do 30% mocy kompresora.

A może 1,5 roku temu w temacie Daikina jeden z forumowiczów uzyskał informacje od serwisu Daikina, że ten potrafi modulować do 20% mocy kompresora. Czyli w epoce czynnika R32.

I tak się zastanawiam, może czynnik R32 daje jednak szerszy zakres możliwości modulacji niż wcześniejszy R410a :confused:

To czemu w T-Cap jest odwrotnie :confused:

Bo jednak coś mi tu nie gra.

Toshiba Estia moduluje od 10 do 100 Hz, a Kaisai od 28 do 100(?) i obie pompy są na R32, więc nie ma tu raczej żadnych reguł.

Czy Panasonic wypuścił aktualizację , którą można było uaktualnić płytę główną pompy ciepła Aquarea?

Tak. https://media.solar.pl/mdm/data/technicals/95CB497F2BCA4786F53D7A70903577A4.pdf

Pytanie kto i jak miałby ją wykonać, bo raczej przeciętny instalator nie ma takich możliwości.

Modulacią do 20 czy 10Hz nie jest żadna nowością/tajemnicą, można tylko trzeba chcieć i dodatkowo zaimplementować algorytm okresowego zwiększenia RPM dla powrotu oleju.

Dotryski nie zwiększają mocy, one tylko poszerzają kopertę pracy poprzez dochłodzenie głowicy sprężarki mokrymi parami.

Tak. https://media.solar.pl/mdm/data/technicals/95CB497F2BCA4786F53D7A70903577A4.pdf

Pytanie kto i jak miałby ją wykonać, bo raczej przeciętny instalator nie ma takich możliwości.

Tak , czyli co ? podłączam się do płyty ,uruchamiam program i firmware się aktualizuje ?

Czy też wylutowuję eeprom i zanoszę go do Panasonica ?

Czy też wyjmuję płytę główna zanoszę do Panasonica i dostaję nową ?

Czy też od dnia tego i tego od numeru seryjnego tego i tego jest nowe firmware , a starsi mają pecha ?

Która opcja ?

Szczerze wątpię , żeby złączem CN-CNT dało się przeprogramować firmware pompy. Ale chętnie to zobaczę i proszę o informację , czy ktoś takie "przepogramowanie dostał.

Złączem CN-CNT na pewno da się ustawić wszystkie parametry pompy ( krzywe grzewcze , i inne ustawienia) , ale nie przeprogramować oprogramowanie.Jeśli by tak było, to każd moduł CZ-TAW1 ( czli Smart/Sevice Cloud ) zrobiłby ty od ręki , a ja bym to zlogował.

Szczerze wątpię , żeby złączem CN-CNT dało się przeprogramować firmware pompy. Ale chętnie to zobaczę i proszę o informację , czy ktoś takie "przepogramowanie dostał.

Złączem CN-CNT na pewno da się ustawić wszystkie parametry pompy ( krzywe grzewcze , i inne ustawienia) , ale nie przeprogramować oprogramowanie.Jeśli by tak było, to każd moduł CZ-TAW1 ( czli Smart/Sevice Cloud ) zrobiłby ty od ręki , a ja bym to zlogował.

[ATTACH=CONFIG]467550[/ATTACH]

Czy to ze zdjęcia nie nie ma coś wspólnego z wgrywaniem oprogramowania .

Czy ktoś wie do czego służy SW2 i ten wciskany przełącznik on off obok . Zdjęcie powinno być obrócone zgodnie z ruchem wskazówek zegara o 90*

Edytowane przez kwiatek8

Na pewno mają , tylko równie dobrze może to służyć do wgrania w fabryce tylko raz , po czym w eepromie przepalany jest bezpiecznik ,i ani się go nie da zewnętrznie odczytać , ani tym bardziej wgrać , więc może miało to coś wspólnego z wgrywaniem , ale już nie ma :)

A nawet jeśli wciąż ma , to teraz zmuś producenta , żeby przyjechał i Ci przeprogramował...

W najnowszych gen H zdaje się są już funkcje z J w stylu Smart DHW , jakby producent tak chętnie dawał aktualizacje , to również starszym dałby możliwość upgrade.

Niech ktoś po prostu da znać ,czy ktoś z Panasonica pzyjechał ,i przeprogramował. A może jakiś instalator niech się pochwali , czy ma taką możliwość i sprzęt do tego ( bo z tego co wiem to nie ma).

Wiem ,że ten DIP ( któryś ) trzeba przełączyć , jak się dokłada grzałkę tacy.

Czy ktoś już pisał coś na formularzu kontaktowym w tej sprawie lub dowiedział się czegoś na infolinii Panasonica? :(

Może ktoś potrafiłby fachowym językiem i jednocześnie zwięźle ten objaw opisać , co by można taki tekst wysłać do serwisu Panasonica ?

• 3 weeks później...
witam po przerwie, podłączyłem do swojej pc dodatkowy czujnik zewnętrzny NTC 4,7 bez zadnych potencjometrów( koszt ok 30 zł, dzięki kwiatek8) który podbija faktyczną temperature zewnetrzną o ok. 4,5 st. C, dzieki temu w przedziale temp. od +1 do + 5( czyli w przedziale najwiekszego taktowania) pc pracuje niemal ciagle poprzez modulacje do 19HZ, poniżej 0 st. praca pompy jest w miarę akceptowalna, poza tym nie chciałem żeby schodziła nizej z częstotliwoącia w temp. ujemnych. Mam tylko nadzieje że jej to nie zaszkodzi. Oczywiscie trzeba tez zmodyfikowac krzywa , też podbić , także dla posiadaczy tcap serii J z problemem taktowania w zakresie temp (0, +5) jest to jakies rozwiazanie. Edytowane przez tomy76
brak

Dobra , ale co się dzieje poza tymi zakresami ?

Zrobiłeś tabelkę zależności realna temperatura na zewnątrz vs pokazywana na pompie ?

generalnie co się stanie przy realnych -10... Zaraz może się okaże ,że (strzelam) defrost się nigdy nie włączy...

przy -10 sterownik powinien widzieć ok. -5,5, na razie pc pracowała w zakresie temperatur faktycznych -5+ 5, za kazdym razem pc widziała temperatury wyższe właśnie o te ok. 4,5 st., defrosty przebiegały według mnie normalnie.
Dobra , ale co się dzieje poza tymi zakresami ?

Zrobiłeś tabelkę zależności realna temperatura na zewnątrz vs pokazywana na pompie ?

generalnie co się stanie przy realnych -10... Zaraz może się okaże ,że (strzelam) defrost się nigdy nie włączy...

Przy - 10* będzie tak jak kiedyś wspominałeś czyli defrost co 35 min. Kolega @Gepam też o tym wspominał .

Oszukanie ma sens ale tylko o 4-5* w górę i tylko w temperaturach rzeczywistych zewnętrznych 0 do 5* ( i w wyższych bo wtedy łagodniej startuje - jest mniej agresywna ) do tego jeszcze HA żeby sterował tym przekłamaniem . Poniżej 0* po prostu defrosty występują częściej niż wymaga tego stan oblodzenia ( zaszronienia ) pompy . Przy tym przekłamaniu oczywiście zbiornik CWU ogrzewa się wolniej ( dłużej ) .

Edytowane przez kwiatek8
Przy - 10* będzie tak jak kiedyś wspominałeś czyli defrost co 35 min. Kolega @Gepam też o tym wspominał .

Oszukanie ma sens ale tylko o 4-5* w górę i tylko w temperaturach rzeczywistych zewnętrznych 0 do 5* ( i w wyższych bo wtedy łagodniej startuje - jest mniej agresywna ) do tego jeszcze HA żeby sterował tym przekłamaniem . Poniżej 0* po prostu defrosty występują częściej niż wymaga tego stan oblodzenia ( zaszronienia ) pompy . Przy tym przekłamaniu oczywiście zbiornik CWU ogrzewa się wolniej ( dłużej ) .

dzisiaj u mnie +3, pc bez oszukania sterownika pracowala by pewnie z 25 min i przerwa, a tak na sterowniku + 7 i pracuje niemal non stop na 20HZ z cop blisko 5, nie wiem co bedzie przy -10 , te defrosty o którys kiedys pisałem to były bez podmiany czujnika, wszystko zalezy od wilgotnosci pow., przy realnym -5 st. nie zauważyłem jakichs częstszych defrostów ( na sterowniku -0,5)

Edytowane przez tomy76
witam po przerwie, podłączyłem do swojej pc dodatkowy czujnik zewnętrzny NTC 4,7 bez zadnych potencjometrów( koszt ok 30 zł, dzięki kwiatek8) który podbija faktyczną temperature zewnetrzną o ok. 4,5 st. C, dzieki temu w przedziale temp. od +1 do + 5( czyli w przedziale najwiekszego taktowania) pc pracuje niemal ciagle poprzez modulacje do 19HZ, poniżej 0 st. praca pompy jest w miarę akceptowalna, poza tym nie chciałem żeby schodziła nizej z częstotliwoącia w temp. ujemnych. Mam tylko nadzieje że jej to nie zaszkodzi. Oczywiscie trzeba tez zmodyfikowac krzywa , też podbić , także dla posiadaczy tcap serii J z problemem taktowania w zakresie temp (0, +5) jest to jakies rozwiazanie.

Rozumiem.że ten czujnik to termistor 4,7 kohm , ale pod jakie styki na płycie należy go podłączyć? A przy okazji, gdzie w pompie umiejscowiony jest czujnik temperatury zewnętrznej ?

na płycie głównej masz external air sensor po prawej stronie , kabel czujnika ma 2 styki nieważne jak podłączysz, w sterowniku zmieniasz -dodatkowy czujnik temp. zewnetrznej na TAK, czujnik temp. zewnetrznej ten w pc jest gdzieś z tyłu pc na górze w środkowej części, on zostaje, go nie dotykasz. Ja kupiłem taki

https://allegro.pl/oferta/czujnik-ntc-4-7-silikon-14662635847

dzisiaj u mnie +3, pc bez oszukania sterownika pracowala by pewnie z 25 min i przerwa, a tak na sterowniku + 7 i pracuje niemal non stop na 20HZ z cop blisko 5, nie wiem co bedzie przy -10 , te defrosty o którys kiedys pisałem to były bez podmiany czujnika, wszystko zalezy od wilgotnosci pow., przy realnym -5 st. nie zauważyłem jakichs częstszych defrostów ( na sterowniku -0,5)

To by się wszystko zgadzało bo te tak częste defrosty były jak miałem przestawiony czujnik o +10* a przy przestawieniu o +5* będzie znacznie lepiej bo będzie mniejsza różnica pomiędzy temperaturą zewnętrzną a temperaturą orurowania zewnętrznego ( to właśnie wpływa na defrosty i kto wie co jeszcze ) .

Dodam tylko , że czujnik z zewnętrznego na wewnętrzny Heishamon da radę przełączyć w locie bez zatrzymywania pompy ( Service cloud na pewno ją zatrzyma) ,

więc z jakimś jeszcze czujnikiem temperatury zewnątrznej w domowej automatyce da radę ten proces przełączania zautomatyzować i uzależnić od faktyczniej temperatury zewnętrznej,

W takim wypadku niepotrzebny nawet termistor , tylko dokładna rezystancja ustawiona na 3stopnie ( czy tam 4 , w zależności przy jakiej jeszcze da się do 19Hz zmodulować) , i np. przy poniżej -3 stopni lub powyżej 3 na dworze przełączamy na czujnik pompy , a jak jest pomiędzy -3 a 3 to przełączamy na zewnętrzny a ten daje pompie cały czas te 3 stopnie.

Dodam tylko , że czujnik z zewnętrznego na wewnętrzny Heishamon da radę przełączyć w locie bez zatrzymywania pompy ( Service cloud na pewno ją zatrzyma) ,

więc z jakimś jeszcze czujnikiem temperatury zewnątrznej w domowej automatyce da radę ten proces przełączania zautomatyzować i uzależnić od faktyczniej temperatury zewnętrznej,

W takim wypadku niepotrzebny nawet termistor , tylko dokładna rezystancja ustawiona na 3stopnie ( czy tam 4 , w zależności przy jakiej jeszcze da się do 19Hz zmodulować) , i np. przy poniżej -3 stopni lub powyżej 3 na dworze przełączamy na czujnik pompy , a jak jest pomiędzy -3 a 3 to przełączamy na zewnętrzny a ten daje pompie cały czas te 3 stopnie.

Czyli rezystor 73 K połączony równolegle ( co daje +4* ) , uruchamiany przekaźnikiem i HA lub po prostu termostatem ze stykami beznapięciowymi .

Edytowane przez kwiatek8
na płycie głównej masz external air sensor po prawej stronie , kabel czujnika ma 2 styki nieważne jak podłączysz, w sterowniku zmieniasz -dodatkowy czujnik temp. zewnetrznej na TAK, czujnik temp. zewnetrznej ten w pc jest gdzieś z tyłu pc na górze w środkowej części, on zostaje, go nie dotykasz. Ja kupiłem taki

https://allegro.pl/oferta/czujnik-ntc-4-7-silikon-14662635847

Dzięki. Ale mam inny opis . Pompa WH-MXC09J3E5 Pod kontaktami TANK SENSOR (podłączony czujnik bojlera) jest EXTERNAL CONTROL , a nad jest OUTDOOR AIR SENSOR . Przynajmniej tyle widzę na zdjęciu , które posiadam. Nie wiem czy pogoda pozwoli jutro tam zajrzeć.