kwiatek8 23.12.2023 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 masz racje , w te dni co PC modulowała do 20HZ temp. zewnetrzna była + 5 i więcej, jak oszukałes czujnik ? ociepliłes go ? mozna też go wykalibrować ale tyko o 2 st.C Tak jak piszesz , najpierw przekalibrowałem go o 2 stopnie . Później podłączyłem na kablu NTC 3.3 k jako alternatywny czujnik zewnętrzny z podłączonym w szereg potencjometrem ( mogę sprawdzić jaka wartość ) a potencjometr na kablu pociągłem do kotłowni . Potencjometrem reguluję przekłamanie i mogę uzyskać przekłamanie w górę od 0 do 14 stopni . Tylko uwaga NTC 3,3 k + rezystor ma inną charakterystykę i np przy 0 stopni ( rzeczywistych ) przekłamuje o 10 , przy -10 to już tylko 8 stopni a przy +10 przekłamanie jest więcej niż 10. Do tego wszystkiego trzeba jeszcze dostosować odpowiednio krzywą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomy76 23.12.2023 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 Jprdl a mogłem kupić ,,normalna" pompę, tam w stetrowniku zmieniałes że podłączasz dodatkowy czujnik temp. zewnętrznej? A ten oryginalny wypiąłeś z płyty głównej? Potrzebna płyta rozszerzeń? Też się zastanawiam nad czym co pisał Marco36, z jakiegoś powodu ona nie schodzi niżej poniżej 5 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek8 23.12.2023 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 Jprdl a mogłem kupić ,,normalna" pompę, tam w stetrowniku zmieniałes że podłączasz dodatkowy czujnik temp. zewnętrznej? A ten oryginalny wypiąłeś z płyty głównej? Potrzebna płyta rozszerzeń? Też się zastanawiam nad czym co pisał Marco36, z jakiegoś powodu ona nie schodzi niżej poniżej 5 st. Pod płytę główną wpinasz czujnik dodatkowy czyli zewnętrzny i w ustawieniach robisz żeby czytał temperature z tego czujnika . Tak na marginesie normalna pompa to jaka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek8 23.12.2023 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 Pod płytę główną wpinasz czujnik dodatkowy czyli zewnętrzny i w ustawieniach robisz żeby czytał temperature z tego czujnika . Tak na marginesie normalna pompa to jaka ? Może zdław jej max przepływ pompa wyczuje że osiągnęła docelowa wyjściową to się wcześnie zmoduluje . Jaki masz przepływ jak startuje z zimnej np . po defroście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 23.12.2023 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 (edytowane) Jprdl a mogłem kupić ,,normalna" pompę, .... Bez paniki. OZC ci wyszło w okolicy 11 kW - to ten T-Cap powinien być odpowiedni. Patrząc na wykres OZC i minimalną modulację - powinno pasować i w zasadzie poniżej +7*C powinna pracować stale na minimalnych obrotach. Przy twoim OZC złapie temp. biwalentną w okolicy -14*C. By tyle uzyskać na innych pompach, to musiałbyś szukać coś w okolicy 12-14 może nawet do 16 kW. W przypadku tak mocnej PC podejrzewam, że za mocno zszedłeś z temp. wody przy grzejnikach. Skoro masz niską temp. wody to prawdopodobnie przydałby się większy zład wody w instalacji. Możesz też dołożyć ogrzewanie garażu i w ten sposób mocniej obciążyć PC (spożytkować generowaną moc). Edytowane 23 Grudnia 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek8 23.12.2023 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 Bez paniki. OZC ci wyszło w okolicy 11 kW - to ten T-Cap powinien być odpowiedni. Patrząc na wykres OZC i minimalną modulację - powinno pasować i w zasadzie poniżej +7*C powinna pracować stale na minimalnych obrotach. Przy twoim OZC złapie temp. biwalentną w okolicy -14*C. By tyle uzyskać na innych pompach, to musiałbyś szukać coś w okolicy 12-14 może nawet do 16 kW. W przypadku tak mocnej PC podejrzewam, że za mocno zszedłeś z temp. wody przy grzejnikach. Skoro masz niską temp. wody to prawdopodobnie przydałby się większy zład wody w instalacji. Możesz też dołożyć ogrzewanie garażu i w ten sposób mocniej obciążyć PC (spożytkować generowaną moc). To OZC 11 kw to czasem nie wyszło koledze przy - 20 stopniach Celcjusza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomy76 23.12.2023 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 Może zdław jej max przepływ pompa wyczuje że osiągnęła docelowa wyjściową to się wcześnie zmoduluje . Jaki masz przepływ jak startuje z zimnej np . po defroście ? PC startuje z przepływem ok 21 potem schodzi do ok 17,18 po wyłączeniu PC przepływ 13,5. Próbowałem ustawić stały przepływ ok 18 ale nie zauważyłem poprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomy76 23.12.2023 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 Max przepływ mam teraz ok 32 ale wiadomo ze przepływy reguluje też delta, ja mam 6 , im większą delta tym PC startuje z mniejszym przepływem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek8 23.12.2023 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 (edytowane) PC startuje z przepływem ok 21 potem schodzi do ok 17,18 po wyłączeniu PC przepływ 13,5. Próbowałem ustawić stały przepływ ok 18 ale nie zauważyłem poprawy No to u mnie było inaczej bo startowała z przepływem 32l na minute więc momentalnie załadowała bufor i się wyłączyła bo osiągnęła temp bufora . Jak ustawiłem deltę wysoko np 8 to to nawet zmniejszyła przepływ do 13 L na minutę ale znowu się wyłączyła bo przekroczyła docelową wyjściową . Ty masz bufor szeregowo a ja równolegle jeszcze z wymiennikiem pośrednim więc zachowanie jest trochę inne . Myślę że Twoja i moja pompa jest za dużej mocy . Moje OZC wyszło 12,4 kW przy - 20 st Edytowane 23 Grudnia 2023 przez kwiatek8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek8 23.12.2023 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 (edytowane) Max przepływ mam teraz ok 32 ale wiadomo ze przepływy reguluje też delta, ja mam 6 , im większą delta tym PC startuje z mniejszym przepływem Kurde u mnie startuje zawsze z przepływem 32 a jak szybko z tego zejdzie zależy właśnie od ustawionej delty . Jak ustawię delte 4 to w zasadzie zejdzie tylko do 30 litrów na minutę Edytowane 23 Grudnia 2023 przez kwiatek8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek8 23.12.2023 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 Max przepływ mam teraz ok 32 ale wiadomo ze przepływy reguluje też delta, ja mam 6 , im większą delta tym PC startuje z mniejszym przepływem Napisz jeszcze jaką masz docelową temperaturę w strefie ( czyli na tych przewymiarowanych grzejnikach ) przy temperaturze zewnętrznej 0 stopni . U mnie jest to 30 stopni na grzejnikach i na podłodze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomy76 23.12.2023 23:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 Lepiej było zamontować słabszą PC żeby parę razy załączyła grzałki niż taktowala przez pół sezonu albo więcej, teraz trzeba ratować to co jest. Przy 0 st. u mnie wychodzi 35 na zasilaniu według krzywej. Masz ustawiony czynnik obiegu na glikol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek8 24.12.2023 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2023 (edytowane) Lepiej było zamontować słabszą PC żeby parę razy załączyła grzałki niż taktowala przez pół sezonu albo więcej, teraz trzeba ratować to co jest. Przy 0 st. u mnie wychodzi 35 na zasilaniu według krzywej. Masz ustawiony czynnik obiegu na glikol? Tak mam ustawiony czynnik obiegu : glikol ale też ustawiłem anty-zamarzanie tak na wszelki wypadek bo glikol ma -10 st. Glikol etylenowy jest w małym obiegu : PC , zasobnik CWU , bufor , wymiennik . Za wymiennikiem jest woda i stara instalacja CO . Kurde przy tych 35 st. to powinno już fajnie chodzić . U mnie przy 0 st. docelowa w strefie to 30 st. ale docelowa wychodząca z PC to już 32 st . ( tak ustala PC ) , w moim przypadku te 2 st. straty jest na wymienniku pośrednim . Edytowane 24 Grudnia 2023 przez kwiatek8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 24.12.2023 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2023 PC startuje z przepływem ok 21 potem schodzi do ok 17,18 po wyłączeniu PC przepływ 13,5. Próbowałem ustawić stały przepływ ok 18 ale nie zauważyłem poprawy A na próbę ustawiałeś jeszcze mniej , np na stałe 13,5l/min ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 24.12.2023 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2023 (edytowane) To OZC 11 kw to czasem nie wyszło koledze przy - 20 stopniach Celcjusza ? Odruchowo założyłem -20*C, ale w sumie nie wiem w jakiej strefie tomy76 mieszka. Dlatego później nakładam to na wykres, który więcej pokazuje: [ATTACH=CONFIG]467513[/ATTACH] - niezależnie czy zakotwiczę wykres OZC na +18*C, czy +15*C , to poniżej +7*C dom pobiera więcej energii niż minimalna modulacja T-Cap. Tym samym poniżej +7*C PC powinna już stale pracować bez wyłączeń. W okolicy 0*C dom już pobiera ok. 5 do 5,5 kW mocy grzewczej. przy OZC=11 kW. I 5,5 do 6,0 kW przy OZC=12 kW. Za wyłączenia PC w waszych przypadkach prawdopodobnie odpowiada kombinacja niskiej temp. wody i małego zładu wody - jak na potrzeby tak mocnej pompy. Chyba, że jeszcze T-Cap generuje więcej mocy grzewczej niż 2,5 kW na minimalnej modulacji. Wg strony klimatyzacjakatowice, macie dobrze dobraną pompę T-Cap 9 kW do budynków z OZC 10-12 kW. A minimalna moc T-Cap'a 9 kW to 3 kW. z tym, że w artykule jest mowa o serii H. https://klimatyzacjakatowice.pl/2020/06/12/pompa-ciepla-panasonic-t-cap-9kw/ Edytowane 24 Grudnia 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 24.12.2023 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2023 (edytowane) Chyba, że jeszcze T-Cap generuje więcej mocy grzewczej niż 2,5 kW na minimalnej modulacji. Może produkować więcej , może produkować mniej , wszystko zależy od temperatury zewnętrznej... Poza tym to założenie jest dla gen H i 19Hz , jeśli J nie schodzi poniżej 34Hz , to jest to znacznie więcej. EDIT: Tu już kiedyś to mierzyem: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=8107393&viewfull=1#post8107393 Edytowane 24 Grudnia 2023 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 24.12.2023 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2023 (edytowane) No właśnie - ile?Można to jakoś przeliczyć? Seria J osiąga COP 3,81 przy A+2*C / W+35*C.https://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/catalogues/leaflet-for-end-users/2022/AQUAREA%20T-CAP%20MONOBLOK%20R32.pdf - tabelka na ostatniej stronie. Koledzy mają niższą temp. wody to COP może być bliżej 3,9.Chociaż ten COP może być dla mocy nominalnej,to przy modulacji minimalnej może być mniejszy zgodnie z poniższym wykresem. [ATTACH=CONFIG]467512[/ATTACH] Edytowane 24 Grudnia 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek8 24.12.2023 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2023 I 5,5 do 6,0 kW przy OZC=12 kW. No u mnie wychodzi że przy 0* dom pobiera 4,8 do 5 kW no jak już wszystko się ustabilizuje wygrzeje . Problemem jest to ze nasze sprężarki nie chcą zejść niżej z modulacją ( schodzą tylko do 34 Hz ) w temperaturach poniżej +4* . U mnie udało mi się zejść do 19 Hz poprzez " oszukanie temp zew o +10* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek8 24.12.2023 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2023 Odruchowo założyłem -20*C, ale w sumie nie wiem w jakiej strefie tomy76 mieszka. Dlatego później nakładam to na wykres, który więcej pokazuje: [ATTACH=CONFIG]467511[/ATTACH] - niezależnie czy zakotwiczę wykres OZC na +18*C, czy +15*C , to poniżej +7*C dom pobiera więcej energii niż minimalna modulacja T-Cap. Tym samym poniżej +7*C PC powinna już stale pracować bez wyłączeń. W okolicy 0*C dom już pobiera ok. 5 do 5,5 kW mocy grzewczej. przy OZC=11 kW. I 5,5 do 6,0 kW przy OZC=12 kW. Za wyłączenia PC w waszych przypadkach prawdopodobnie odpowiada kombinacja niskiej temp. wody i małego zładu wody - jak na potrzeby tak mocnej pompy. Chyba, że jeszcze T-Cap generuje więcej mocy grzewczej niż 2,5 kW na minimalnej modulacji. Wg strony klimatyzacjakatowice, macie dobrze dobraną pompę T-Cap 9 kW do budynków z OZC 10-12 kW. A minimalna moc T-Cap'a 9 kW to 3 kW. z tym, że w artykule jest mowa o serii H. https://klimatyzacjakatowice.pl/2020/06/12/pompa-ciepla-panasonic-t-cap-9kw/ Ten załącznik nie działa , nie ma go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 24.12.2023 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2023 (edytowane) Zauważyłem i wstawiłem na nowo. Już powinien działać. Tak sobie myślę, a może seria J po podbiciu częstotliwości do 34 Hz generuje bliżej 4-5 kW mocy grzewczej? Edytowane 24 Grudnia 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts