Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PC panasonic, taktowanie, słabo moduluje mocą

tomy76

Recommended Posts

@kord56 , tak styki czujnika temperatury zewnętrznej są opisane jako OUTDOOR AIR SENSOR , kwiatek8 pisał skrótami :)

Czyli rezystor 73 K połączony równolegle ( co daje +4* ) , uruchamiany przekaźnikiem i HA lub po prostu termostatem ze stykami beznapięciowymi .

Jak masz HA ,czujnik zewnętrzny temperatury ( nie z pompy ,tylko zupełnie niezależny) ,to poprzez HeishaMon wydajesz komendę który czujnik pompa ciepła ma w tej chwili używać , czy wewnętrzny , czy zewnętrzny ( czyli nie ma tam żadnych fizycznych przekaźniów).

Patrzysz pod swoim kątem , bo masz jeszcze ten dodatkowy czujnik zewnętrzny do pompy ,ale on jest zbędny ( Ma zastosowanie do tego , że jak pompa byłaby ustawiona na słońcu , to latem nie załączała by CWU , jeśli pompa miałaby na czujniku temperaturę powyżej 35 stopni , stąd pompa stoi w słońcu , czujnik dawany w cieniu i pompa grzeje wodę . Do niczego więcej ten zewnętrzny czujnik nie potrzebny...)

EDIT: Czyli sam rezystor o wartości ok 41-43kOhm wpięty w OUTDOOR AIR SENSOR da odczyt 3-4stopnie jeśli będzie wybrany czujnik zewnętrzny (tak mi wychodzi z charakterystyki) , natomiast prawdziwy odczyt temperatury zewnętrznyej jesli wybrany będzie czujnik wewnętrzny. Rezystory ( bo trzeba będzie kilka w szereg np. 33 i 10 kohm) to kwestia 50gr...

I teraz Hesihamon może zmieniać "w locie" z czujnika zewnętrznego na wewnętrzny.

Edytowane przez MiG25

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

@kord56 , tak styki czujnika temperatury zewnętrznej są opisane jako OUTDOOR AIR SENSOR , kwiatek8 pisał skrótami :)

Jak masz HA ,czujnik zewnętrzny temperatury ( nie z pompy ,tylko zupełnie niezależny) ,to poprzez HeishaMon wydajesz komendę który czujnik pompa ciepła ma w tej chwili używać , czy wewnętrzny , czy zewnętrzny ( czyli nie ma tam żadnych fizycznych przekaźniów).

Patrzysz pod swoim kątem , bo masz jeszcze ten dodatkowy czujnik zewnętrzny do pompy ,ale on jest zbędny ( Ma zastosowanie do tego , że jak pompa byłaby ustawiona na słońcu , to latem nie załączała by CWU , jeśli pompa miałaby na czujniku temperaturę powyżej 35 stopni , stąd pompa stoi w słońcu , czujnik dawany w cieniu i pompa grzeje wodę . Do niczego więcej ten zewnętrzny czujnik nie potrzebny...)

EDIT: Czyli sam rezystor o wartości ok 41-43kOhm wpięty w OUTDOOR AIR SENSOR da odczyt 3-4stopnie jeśli będzie wybrany czujnik zewnętrzny (tak mi wychodzi z charakterystyki) , natomiast prawdziwy odczyt temperatury zewnętrznyej jesli wybrany będzie czujnik wewnętrzny. Rezystory ( bo trzeba będzie kilka w szereg np. 33 i 10 kohm) to kwestia 50gr...

I teraz Hesihamon może zmieniać "w locie" z czujnika zewnętrznego na wewnętrzny.

Rezystor dodany w szereg da odwrotny skutek czyli zwiększy rezystancję całości ( czyli na pompie " pojawi " się niższa temteratura od rzeczywistej ) a tu trzeba " ująć " rezystancji .

Sam rezystor o wartości 41-43 K wpięty w OUTDOOR AIR SENSOR da uwaga odczyt minus 15* , tak wynika z charakterystyki oryginalnego czujnika z mojej pompy ( czyli generacja J )patrz tabela w autodiagnostyce [ATTACH=CONFIG]467869[/ATTACH]

Pompę mam wystawioną na słońce stąd dodatkowy czujnik

EDIT:

Rezystor o wartości 15,604 kohm da odczyt +5*

a o wartości 12,443 kohm da odczyt +10*

Tak należy rozumieć tabelę charakterystyki , bo to są czujniki NTC a nie PTC .

Może Ty w swojej pompie ( generacja H ) masz czujniki o innej charakterystyce .

EDIT:

Te 35* ne tyczy się czasem tylko CO , nie dam sobie reki obciąć ale wydaje mi się że moja pompa ładowała zbiornik CWU w temperaturach wyższych niż 35* było to zanim podłączyłem czujnik zewnętrzny .

Edytowane przez kwiatek8

Dzięki. Ale mam inny opis . Pompa WH-MXC09J3E5 Pod kontaktami TANK SENSOR (podłączony czujnik bojlera) jest EXTERNAL CONTROL , a nad jest OUTDOOR AIR SENSOR . Przynajmniej tyle widzę na zdjęciu , które posiadam. Nie wiem czy pogoda pozwoli jutro tam zajrzeć.

to będzie OUTDOOR AIR SENSOR

tylko że zmiana odczytu czujnika temperatury wiąże sie ze zmianą krzywej, mój czujnik dodatkowy zawyza faktyczne temperatury w przedziale (-5,+5) o ok. 4 stopnie, podniosłem krzywa tez o 4 stopnie i na razie w tym przedziale to pracowało i jest ok. Mam nadzieje ze przy faktycznej -10,-15 tez wskazania sterownika bedą o ok. 4 stopnie wyzsze wiec nic nie bede musiał zmieniac Edytowane przez tomy76

Rezystor dodany w szereg da odwrotny skutek czyli zwiększy rezystancję całości ( czyli na pompie " pojawi " się niższa temteratura od rzeczywistej ) a tu trzeba " ująć " rezystancji .

Sam rezystor o wartości 41-43 K wpięty w OUTDOOR AIR SENSOR da uwaga odczyt minus 15* , tak wynika z charakterystyki oryginalnego czujnika z mojej pompy ( czyli generacja J )patrz tabela w autodiagnostyce [ATTACH=CONFIG]467869[/ATTACH]

EDIT:

EDIT:

Te 35* ne tyczy się czasem tylko CO , nie dam sobie reki obciąć ale wydaje mi się że moja pompa ładowała zbiornik CWU w temperaturach wyższych niż 35* było to zanim podłączyłem czujnik zewnętrzny .

przy temp. zew. +5 i wiecej ( wskazania sterownika) pc staruje z częstotliwoscia 34 hZ I ewntualnie moduluje w dół( prawdopodobnie jest ograniczona zgóry), nie zauważyłem przy tych temperaturach pracy pc z wyzsza czestotliwoscia niezaleznie czy grzała CO czy CWU, dlatego oszukanie sterownika przy faktycznej temp, np. -8 żeby widział +5 moze skutkować niedogrzaniem budynku.

tylko że zmiana odczytu czujnika temperatury wiąże sie ze zmianą krzywej, mój czujnik dodatkowy zawyza faktyczne temperatury w przedziale (-5,+5) o ok. 4 stopnie, podniosłem krzywa tez o 4 stopnie i na razie w tym przedziale to pracowało i jest ok. Mam nadzieje ze przy faktycznej -10,-15 tez wskazania sterownika bedą o ok. 4 stopnie wyzsze wiec nic nie bede musiał zmieniac

Przy chłodniej od 0* przekłamanie będzie wyższe a czym cieplej przekłamanie będzie niższe taka niestety charakterystyka czujnika jednego i drugiego .

EDIT:

EDIT:

Pompa ma ogólny stop powyżej 35 stopni , więc w cieniu tyle musiało być....

I nie mam innej charakterystyki , tylko w tej serwisówce dla J monobloka jest błąd w jedne z charakterystyk( a opisana jako Outdoor air sensor) i akurat korzystałem z tej ... Tak , inne pokazują ok 16kOHm dla 4 stopni ,więc to prawidłowa wartość , skoro potwierdzasz.

I tak , każda zmiana temperatury zewnętrznej może powodować perturbacje z krzywą grzewczą , więc jeśli z niej się korzysta to trzeba mieć to na uwadze ( i znów , automatyka może krzywą w locie podnosić i opuszczać , w zależności jak to sobie wymyślimy).

tylko że zmiana odczytu czujnika temperatury wiąże sie ze zmianą krzywej, mój czujnik dodatkowy zawyza faktyczne temperatury w przedziale (-5,+5) o ok. 4 stopnie, podniosłem krzywa tez o 4 stopnie i na razie w tym przedziale to pracowało i jest ok. Mam nadzieje ze przy faktycznej -10,-15 tez wskazania sterownika bedą o ok. 4 stopnie wyzsze wiec nic nie bede musiał zmieniac

Krzywą powinieneś podnieś chyba o 1 * wszystko zależy od tego jaką masz krzywą - sprawdź tutaj https://vscope.at/heizkurve/?atMin=-15&heatMin=36&atMax=15&heatMax=26&sollWert=0&atCheck=0&atMin_2=-15&heatMin_2=32&atMax_2=15&heatMax_2=25&sollWert_2=-3&atCheck_2=0

Podstaw swoją krzywą i przelicz sobie

Edytowane przez kwiatek8

• 3 weeks później...