Lasuchel 24.12.2023 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2023 (edytowane) Dzień Dobry jestem nowy na forum. Dom 150 m (130 m użytkowej). Posiadam rekuperator HD3 Clear Vent (projekt rekuperacji jest na 290m3) oraz kozę Rollo z kratek 8KW z dopływem powietrza z zewnątrz. Proszę o pomoc w ustaleniu programu kominek. Domyślnie producent skonfigurował - (minus) 20m3 wywiew oraz + (plus) 20m3 nawiew. Wydaje mi się to nielogiczne gdyż celem programu powinno redystrybucja ciepłego powietrza z kozy, Mam możliwość edycji programu kominek w aplikacji ale nie wiem ile i szukam inspiracji od Was. Dodam jeszczem, że koza jest drugim źródłem ciepła i nie ma dodatkowych instalacji i znajduje się w największym pomieszczeniu w domu (salon+kuchnia+przedpokój = ok. 50 metrów2). Najbliższe anemostaty wywiewne oddalone są 1) w łazience - 2metry odległości od kozy, 2) Przedpokój - 4m - 3) Kuchnia 5m odległości. Z góry dziękuje za opinie i życzę Wesołych ŚwiatŁukasz Edytowane 24 Grudnia 2023 przez Lasuchel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.12.2023 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2023 Jeżeli koza jest szczelna (tutaj nie jest wymieniona) i całość powietrza pobiera z zewnątrz szczelnym doprowadzeniem to w żaden sposób nie wpływa na rekuperację. Zwiększenie nawiewu może być przydatne przy kozach pobierających powietrze z pomieszczenia, ale nie jest niezbędna - klik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lasuchel 24.12.2023 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2023 Dzięki za odpowiedź. Tu jest ta kozahttps://kratki.com/pl/piec-stalowy-koza-rollo-o-150-8-kw-158487 Dziwie się, że nie ma wpływu ponieważ nagrzewa pomieszczenie zatem, na logikę, wywiew zaczerpnie cieplejsze powietrze do centrali. Nie wiem jaki % da ale pewnie jakieś da. Kiedy palimy w kozie i termostat w pomieszczeniu pokazuje 2-3 stopnie więcej. Termostat jest ok. 2 metry od wywiewu w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.12.2023 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2023 (edytowane) Dziwie się, że nie ma wpływu ponieważ nagrzewa pomieszczenie zatem, na logikę, wywiew zaczerpnie cieplejsze powietrze do centrali. Nie wiem jaki % da ale pewnie jakieś da. Kiedy palimy w kozie i termostat w pomieszczeniu pokazuje 2-3 stopnie więcej. Termostat jest ok. 2 metry od wywiewu w kuchni. I jaki to ma wpływ na rekuperator? m3 w żaden sposób to nie zmienia i czy w domu masz 16*, czy 26* - to nie ma znaczenia dla pracy wentylatorów i przepływów (zmienią się temperatury na króćcach - ale ciągle się zmieniają). A co do szczelności kozy - często producenci dają celowo nieszczelność przy szybie, żeby mniej się brudziła. To akurat łatwo sprawdzić kadzidełkiem czy innym źródłem dymu, czy zasysa. Nieszczelności w innych miejscach trudniej wykryć. A nieszczelność działa, niestety 24/7 czy palisz, czy nie palisz. Dlatego owszem, szczelność kozy przy rekuperacji jest ważna. Ale nie ma znaczenia, czy po otwarciu SZCZELNEGO doprowadzania powietrze to powietrze jest pobierane z wnętrza, czy jest doprowadzone z zewnątrz. Edytowane 24 Grudnia 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.12.2023 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2023 (edytowane) Dzień Dobry jestem nowy na forum. Posiadam rekuperator HD3 Clear Vent (projekt rekuperacji jest na 290m3) oraz kozę Rollo z kratek 8KW z dopływem powietrza z zewnątrz. Proszę o pomoc w ustaleniu programu kominek. Domyślnie producent skonfigurował - (minus) 20m3 wywiew oraz + (plus) 20m3 nawiew. Wydaje mi się to nielogiczne gdyż celem programu powinno redystrybucja ciepłego powietrza z kozy, Program kominek nie służy do redystrybucji ciepła (bo WM niespecjalnie się w tym sprawdza), tylko wytworzeniu delikatnego nadciśnienia, abyś (szczególnie przy rozpalaniu, czy późniejszym dokładaniu) nie miał zjawiska cofki/buchnięcia dymu Fakt jest faktem, żę te wartości są źle ustawione gdyż w mrozy, jeśli będziesz palił dłużej, to niepotrzebnie wychładzasz dom, zwiększasz też prawdopodobieństwo zamarznięcia wymiennika Edytowane 24 Grudnia 2023 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lasuchel 24.12.2023 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2023 Czyli jak polecacie?-Zmieniać te wartości programu kominek? -Czy według pomiarów użytkownika Kaizen w ogóle ich nie włączać skoro to ma takie niewielkie znaczenie? Łukasz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.12.2023 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2023 Wg mnie nie ma sensu włączać tego. Jak ci będzie koza poddymiała przy otwieraniu drzwiczek (co przy rozgrzanym kominie nie powinno mieć miejsca) to włączysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts