damianpommaciepla 27.12.2023 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2023 Witam,Co ile najlepiej dawać ogrzewanie podłogowe przy pompie ciepła czy dając co 15 cm pętle zamiast co 10-12 uzyskam będę musiał grzać dużo wyższym parametrem ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 27.12.2023 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2023 Aż tak dużo wyższym nie ale wg mnie lepiej robić co 10 cm bo i zład wody większy szybsze nagrzewanie jednym słowem więcej zalet niż wad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianpommaciepla 27.12.2023 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2023 żeby zrobić ogrzewanie co 10 cm musiałbym przekuwać się przez ściany w kilku pokojach lub strop żeby dodatkową pętle puścić, jakbym robił co 15 cm mógłbym podpiąć się pod zasilanie i powrót z grzejników wtedy długości pętli licząc od rozdzielacza byłaby 113-114 metrów przy takich długościach pętli nie będzie problemu z grzaniem pex16 ? Co lepiej zrobić prży pompie ciepła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.12.2023 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2023 Aż tak dużo wyższym nie ale wg mnie lepiej robić co 10 cm bo i zład wody większy szybsze nagrzewanie jednym słowem więcej zalet niż wad. Po co robic co 10 cm wszedzie skoro w nie we wszystkich pomieszczeniach jest taka potrzeba, bardzo rzadko, a praktycznie nigdy nie zdarza sie tak aby obciazenie cieplne na m2 było jednakowe w kazdym pomieszczeniu. Zwykle jest i 10 i 15 i czasem 20 cm a nawet rzadko 25 cm. Wszedzie co 10 cm to zwiekszony koszt materiału i robocizny, ale mozna to zrobic bez obliczen, natomiast zróznicowanie rozstawów wymaga obliczen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.12.2023 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2023 żeby zrobić ogrzewanie co 10 cm musiałbym przekuwać się przez ściany w kilku pokojach lub strop żeby dodatkową pętle puścić, jakbym robił co 15 cm mógłbym podpiąć się pod zasilanie i powrót z grzejników wtedy długości pętli licząc od rozdzielacza byłaby 113-114 metrów przy takich długościach pętli nie będzie problemu z grzaniem pex16 ? Co lepiej zrobić prży pompie ciepła ? Przekucie to jakis problem? wiekszym są petle pex16 powyzej 100 mb, w takim przypadku nalezy podzielic na 2 petle. Nie muszą byc jednakowej długosci ale dobrze by było zeby były zblizone. Oczywiscie ze potrzebny wiekszy rozdzielacz, ale podłogówka musi byc dobrze zaprojektowana i wykonana, mozliwosci poprawy po wykonaniu sa praktycznie zadne bez demolki pomieszczen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianpommaciepla 27.12.2023 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2023 ok dziękuję za informacje faktycznie będzie lepiej dać po dwie pętle mam 3 pokoje po 16m2 i jeden 22m2 i tam dam po 2 pętle dodatkowo mam już w 2 łazienkach + 2 grzejnik drabinka i w łazienkach to wszystko podepnę pod nowy rozdzielacz typowo do podłogówki Pion do zasilania rotametru mam w miedzi 22 taka średnica będzie wystarczającą czy tez trzeba wymienić na większa średnicę jeśli tak to jaka w takim przypadku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.12.2023 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2023 ... Pion do zasilania rotametru mam w miedzi 22 taka średnica będzie wystarczającą czy tez trzeba wymienić na większa średnicę jeśli tak to jaka w takim przypadku ? Pion do zasilania rozdzielacza, nie rotametru. Cu22 bedzie tak na styk w tym przypadku, ale Cu28 by nie zaszkodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.12.2023 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2023 Witam, Co ile najlepiej dawać ogrzewanie podłogowe przy pompie ciepła czy dając co 15 cm pętle zamiast co 10-12 uzyskam będę musiał grzać dużo wyższym parametrem ? https://forum.muratordom.pl/entry.php?131620 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?369560 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts