xSebo 30.12.2023 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 Witam, czy mozna podłączyc 2 falowniki różnych producentów do jednego magazynu energii, chodzi o to ,że jeden falownik przy pochmurnej pogodzie nie jest w stanie naładować magazynu, nie mam mozliwosci dolozenia modułów do tego falownika, natomiast mam drugi falownik z dodatkowymi modułami, który jedynie ładowałby akumulator, wyjście napięcia AC, byłoby jedynie z pierwszego falownika, czy jest mozliwe podłączenie drugiego falownika do tego samego magazynu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 30.12.2023 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 Witam, czy mozna podłączyc 2 falowniki różnych producentów do jednego magazynu energii, chodzi o to ,że jeden falownik przy pochmurnej pogodzie nie jest w stanie naładować magazynu, nie mam mozliwosci dolozenia modułów do tego falownika, natomiast mam drugi falownik z dodatkowymi modułami, który jedynie ładowałby akumulator, wyjście napięcia AC, byłoby jedynie z pierwszego falownika, czy jest mozliwe podłączenie drugiego falownika do tego samego magazynu ? Mam 3 falowniki Victrona w systemie 3-fazowym i dwie ładowarki MPPT podłączone do jednego magazynu. Przed tym stoi falownik ON-grid Froniusa. Wyjście AC Froniusa i wejścia AC Victronów są połączone. Dom jest zasilany z wyjścia AC Victronów. Victrony nadzorują SOC magazynu przy pomocy "shunta" mierzącego prądy wchodzące i wychodzące z Magazynu. Moim zdaniem można do jednego magazynu podłączyć dwa falowniki hybrydowe jeśli jeden z nich jest tylko ładowarką a drugi kontroluje SOC magazynu. Kontrola SOC magazynu może się odbywać po sygnale CAN (magazyn musi mieć BMS-a z wyjściem CAN) albo przy pomocy "shunta" informującego kontrolujący inwerter o SOC magazynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts