jowik2 30.12.2023 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 Witam W projekcie jedyna informacja o ściance kolanowej to wysokość 36cm i średnica szpilki 16mm.Po kontakcie z biurem projektowym odpowiedziano, że ścianka ma być wykonana jako murowana i nie musi być żadnych szczegółów bo takich rzeczy nie trzeba umieszczać, po prostu ma być wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną. Kierownik godzi się na różne warianty murowana, pustaki k 25 z miejscem na rdzeń 17x17c, wylewany z szanowaniem i kolejny z wieńcem z kształtek u. Niestety wysokość jest mocno nietypowa bo idealnie bez docinania cegieł/pustaków nie wychodzi 36 cm. Dom jest budowany z Porothermu. Który wariant powinienem wybrać, niedługo będzie robiony wieniec stropowy i muszę wiedzieć. Proszę o poradę, najbardziej liczy się solidność rozwiązania, estetyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieogarniam 31.12.2023 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2023 jaka wysokosc budynku?co do wymiarów budynku masz tolerance 2%, jak Ci mało brakuje to zrób trochę wyzej.Projekt powinien zakąłdać wysokosc wienca z cegieł, murłaty, rozkład rdzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowik2 01.01.2024 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia Wysokość budynku 4,65m.Po parterze zostały mi 3 palety porothermu i chciałem wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.01.2024 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia Kierownik godzi się na różne warianty murowana, pustaki k 25 z miejscem na rdzeń 17x17c, wylewany z szanowaniem i kolejny z wieńcem z kształtek u. Niestety wysokość jest mocno nietypowa bo idealnie bez docinania cegieł/pustaków nie wychodzi 36 cm. I jaki masz z tym problem. Jeśli jest ścianka kolankowa to istnieją także trzpienie żelbetowe. Na murowanej ściance konieczny jest także wieniec żelbetowy w którym zakotwione będą rdzenie. Na wieńcu zaś jest jeszcze murłata. Zatem te 36cm to nie jest tak iż sam bloczek pustaka z porothermu ma mieć tyle. Dlatego oprucz opisu zobacz dokładnie w projekcie i rzucie bocznym. Tam to jest wyszczególnione. Po drugie to zamiast murować a następnie szalować i wylewać elementy żelbetowe możesz wszystko wylać z betonu i wtedy zrobisz sobie pod wymiar taką jaka będzie tobie idealna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowik2 01.01.2024 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia Napisałem, że w projekcie nie ma informacji jak ta ścianka ma być wykonana. Zostało mi: 3 palety porothermu i paleta cementuwięc chciałem to wykorzystać. Biuro projektowe powiedziało, że wystarczy tylko murowana bez rdzeni i wieńca. Chciałem zrobić lepiej więc się zapytałem co będzie lepsze rdzenie czy wieniec, czy rdzenie i wieniec.Praktycznie to sam sobie muszę zdecydować, jak to ma być zrealizowane. Tak nie będzie żadnych sił rozpychajacych,.Strop mam jeszcze nie zalany, a muszę powiedzieć ekipie, czy mająrobić te rdzenie czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 02.01.2024 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia Witam W projekcie jedyna informacja o ściance kolanowej to wysokość 36cm i średnica szpilki 16mm. Po kontakcie z biurem projektowym odpowiedziano, że ścianka ma być wykonana jako murowana i nie musi być żadnych szczegółów bo takich rzeczy nie trzeba umieszczać, po prostu ma być wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną. No widzisz : jest różnica ( cenowa również ) pomiędzy opracowaniem : 1 - Projektu Budowlanego ( zgodnego z przepisami i Rozporządzeniem w sprawie szczegółowego zakresu i forma Projektu Budowlanego ), a 2 - Projektu Budowlanego ( zgodnego z przepisami i Rozporządzeniem w sprawie szczegółowego zakresu i forma Projektu Budowlanego ) oraz uszczegółowionego do stopnia pozwalającego nie tylko do uzyskanie Pozwolenia na Budowę, ale również dla jego bezproblemowej realizacji ( w szczególności dot. Projektu Wykonawczego konstrukcji, który nie stanowi części Projektu Budowlanego i nie jest wymieniony w Rozporządzeniu ) No i pytanie : - na etapie oferty cenowej na opracowanie Projektu Budowlanego budynku i Zagospodarowania działki, byłbyś w stanie za projekt wydać np. 2x więcej, aby na etapie realizacji nie zastanawiać się, czy są potrzebne rdzenie, czy nie ? czy może jakiś zapomniany więniec jest potrzebny ? albo nie .... Z okazji nowego 2024 roku - życzę wszystkim Inwestorom, aby nie mieli takich dylematów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.01.2024 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia (edytowane) Napisałem, że w projekcie nie ma informacji jak ta ścianka ma być wykonana. Zostało mi: 3 palety porothermu i paleta cementu więc chciałem to wykorzystać. Biuro projektowe powiedziało, że wystarczy tylko murowana bez rdzeni i wieńca. Chciałem zrobić lepiej więc się zapytałem co będzie lepsze rdzenie czy wieniec, czy rdzenie i wieniec. Praktycznie to sam sobie muszę zdecydować, jak to ma być zrealizowane. Tak nie będzie żadnych sił rozpychajacych,. Strop mam jeszcze nie zalany, a muszę powiedzieć ekipie, czy mają robić te rdzenie czy nie Jeśli to jest budynek z dachem płaskim to wystarczy porotherm ale jeśli spadzisty jakikolwiek to mają być rdzenie i wieniec., Jeśli strop nie jest zalany to z wieńca stropu muszą wypuścić pionowe pręty zbrojeniowe do rdzeni. Najlepiej to zamieść lub podeślij na priv rzuty z projektu. No widzisz : jest różnica ( cenowa również ) pomiędzy opracowaniem : 1 - Projektu Budowlanego ( zgodnego z przepisami i Rozporządzeniem w sprawie szczegółowego zakresu i forma Projektu Budowlanego ), a 2 - Projektu Budowlanego ( zgodnego z przepisami i Rozporządzeniem w sprawie szczegółowego zakresu i forma Projektu Budowlanego ) oraz uszczegółowionego do stopnia pozwalającego nie tylko do uzyskanie Pozwolenia na Budowę, ale również dla jego bezproblemowej realizacji ( w szczególności dot. Projektu Wykonawczego konstrukcji, który nie stanowi części Projektu Budowlanego i nie jest wymieniony w Rozporządzeniu ) . Jaka to jest różnica. ....... uszczegołówienie? !!! Opis najważniejszych elementów takich jak strop, wieniec i rdzenie, ich ilość, zbrojenie itp powinno znajdować się w projekcie. To są najważniejsze rzeczy konstrukcyjne Jeszcze się nie spotkałem z projektem w którym nie ma takich rzeczy. Kto to ma według Ciebie sobie wymyślić i dopisać....... ekipa budowlana wymyśli jak ma wyglądać zbrojenie stropu, podciągów, nadciągów itp, czy kierownik budowy? Kto wymyśli belki rozdzielcze w Terivie, Brakować to może zbrojenia pod oknem w przedostatniej warstwie bloczków. Edytowane 2 Stycznia przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 03.01.2024 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia Projekt Budowlany składa się ( w dużym skrócie ) z :1 – Projektu Zagospodarowania Działki2 – Projektu Architektoniczno Budowlanego3 – dokumentów formalno prawnych4 – Projektu Technicznego w zakresie rozwiązań : Konstrukcji + instalacji Sanitarnych + instalacji Elektrycznych + projektowanej charakterystyki energetycznej. Wówczas taki Projekt jest opracowaniem KOMPLETNYM ! Uszczegółowieniem Projektu Architektoniczno Budowlanego w zakresie opracowań branżowych jest Projekt Techniczny ( w tym PT_Konstrukcji )Uszczegółowieniem Projektu Technicznego Konstrukcji może być ( a wg mnie powinien ! ) Projekt Wykonawczy Konstrukcji, charakterystyczny dla samej realizacji budynku. Szczerze i od samego początku nie rozumiem pytań jowik2 do pracowni projektowej i ich odp. „ wykonania zgodnie ze sztuką budowlaną ”, skoro rozwiązania konstrukcji powinny znajdować się czarno na białym w Projekcie Technicznym, skoordynowane przez architekta i spójne z opracowaniami 1+2+3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 03.01.2024 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia a może projekt nie jest KOMPLETNY ( ? ), nie ma Projektu Technicznego ( ? ) albo sam Projekt Techniczny jest uszczuplony do granic możliwości ( ? ) - byle był i nic więcej. Bardzo jestem ciekaw ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowik2 03.01.2024 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia (edytowane) Projekt jest 1+2+3+4, do zbrojenia rdzeni, fundamentów nie miałem żadnych zastrzeżeń.Strop wyjaśniłem na forum, później z kierownikiem i projektantem, osoba z forum udzieliła naprawdę bardzo fajnej porady. Każdy wziął kasę i niestety nie ma chęci cokolwiek pomóc, więc muszę to wziąć w swoje ręce i się douczyć, żeby zadziałać dalej. Jeśli chodzi o ściankę kolankową to po prostu jej w projekcie nie ma, biuro projektowe, autorzy projektu napisali, że nie ma jej, bo ma być po prostu murowana, bez rdzeni i wieńca. A na projekcie nie ma bo informacji jak mają być ułożone pustaki też nie ma, faktycznie przy takiej wysokości podobno nie potrzeba wzmocnień. Z tego powodu, tej ścianki to już nie da się poprawić, chciałbym zrobić to porządnie, bo osobiście zrobiłbym podmurówkę z cegły pełnej 12cm + 1m zaprawa + kształka U phorotherm 23,8cm + 1cm zaprawy to by wyszło 37,8 cm czyli 1,8 cm za dużo, ale ok, rdzenie co 3m i zbrojenie w wieniec kształtki U. Szpilki mają być co 1m starowane z wieńca stropu, więc całość będzie solidna i miała sens. Oczywiście jestem inwestorem i to mój pierwszy i raczej ostatni dom, który buduje. Edytowane 3 Stycznia przez jowik2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 04.01.2024 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia Dla mnie dobrze wykonany projekt to taki, który nie dopuszcza pytań z budowy ( inwestora, kierownika budowy, ... ) czy i jak daną " rzecz " wykonać. Ale przynajmniej ( pozytywnie ) dobrze, że masz kontakt z projektantami dla wyjaśnienia wszelkich wątpliwości związanych z realizacją budynku na podstawie projektu, choć odp. " wykonać zgodnie ze sztuką " nie jest wg mnie adekwatna do pytania kogoś, kto ma prawo nie znać się na " budowlance ", nie jest projektantem obiektu, a tym bardziej projektantem konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.01.2024 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia Tak jak napisałem na priv. Nie ma pustaków na ściance kolankowej bo jest ona wylewana i zintegrowana razem z wieńcem stropu. Projekt raczej z tych ubogich w informacje. Na projekcie istnieje uskok wścianie parteru na długości 2,71mb i głębokości 0,6mb. To chyba gdzieś w salonie- projektanci lubują się w takich udogodnościach? Niektórzy nawet je zaokrąglają Pomimo iż połać dachowa jest bez uskoków na jednym poziomie bez wykuszy i nawet murłaty są na tym samym poziomie. Tam cianka kolankowa która musi istnieć na ścianie przed uskokiem nie jest już ujęta. Nawet na fundamencie uskoku nie ma.:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 04.01.2024 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia jowik2 :a to projekt indywidualny, czy też tzw. " gotowy " z tzw. " adaptacją " ?gdzieś czytałem, że przy tzw. " adaptacji " konstruktorzy " lecą " po obliczeniach i zastanych rysunkach i temat szybko zamykają pieczątką ( ale może się mylę ? ), co nie zwalnia z ich obowiązku wydania poprawnej dokumentacji i przyjęcia odpowiedzialności zawodowej za takie, a nie inne rozwiązania projektowe przyjęte w projekcie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowik2 04.01.2024 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia (edytowane) jowik2 : a to projekt indywidualny, czy też tzw. " gotowy " z tzw. " adaptacją " ? gdzieś czytałem, że przy tzw. " adaptacji " konstruktorzy " lecą " po obliczeniach i zastanych rysunkach i temat szybko zamykają pieczątką ( ale może się mylę ? ), co nie zwalnia z ich obowiązku wydania poprawnej dokumentacji i przyjęcia odpowiedzialności zawodowej za takie, a nie inne rozwiązania projektowe przyjęte w projekcie ! Jest to gotowy z adaptacją. Z tą odpowiedzialnością, to wszystko było fajnie do momentu zapłaty, a później architekt, na pytanie o ścianę kolankową chce żeby mu zapłacić, a gdzie gwarancja, reklamacja za swoją pracę... Najlepszy hit to pion kanalizacyjny 110 w ściance działowej 115. Edytowane 4 Stycznia przez jowik2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 05.01.2024 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia .... Najlepszy hit to pion kanalizacyjny 110 w ściance działowej 115. no to w sumie byłyby 2 ścianki przecięte instalacją ( oczywiście żartuję ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts