Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana lokalizacji przydomowej oczyszczani ścieków i zmiana typu odprowadzanie wody.

Damyan006

Recommended Posts

Dzień dobry,

Witam na forum.

Otrzymałem pozwolenie na budowę, a w projekcie budowlanym zawarta jest oczyszczalnia z drenażem rozsączym

Oczywiście wykonana była opinia hydrogeologia, w której wspominany jest drenaż rozsączny to samo w projekcie.

-Moje pytanie czy mogę zamontować oczyszczalnie w innym miejscu na działce względem tego co jest na PZT, bez żadnego zgłaszania, aktualizacji PZT i wizyt w Starostwie?

-I drugie pytanie czy można wybrać studnie chłonną ( gdy w projekcie jest drenaż rozsączny) bez podobnych zabiegów jak w pytaniu wyżej i innych typu Wody Polskie.

Czy takie zmiany są zmianami istotnymi?

Pozdrawiam

Okej, czy ktoś może zakwestionować dezyzje projektanta?

" Każda zmiana musi zostać odnotowana w projekcje" dobrze rozumiem że chodzi o dziennik budowy?

Prawo Budowlane

Art. 36a.

[...]

6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia od zatwierdzonego projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego, lub innych warunków decyzji o pozwoleniu na budowę, a w przypadku uznania, że jest ono nieistotne, jest obowiązany zamieścić w projekcie zagospodarowania działki lub terenu lub projekcie architektoniczno-budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące tego odstąpienia. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego, lub innych warunków decyzji o pozwoleniu na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę oraz ponownego zgłoszenia.