Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rdza w buforze wody od co , ktoś już tak miał?

e_nygma

Recommended Posts

Witam

Tak jak w tytule ,mam pytanie czy to normalne że typowy jaki montują instalatorzy zbiornik buforowy Galmet 80 l w instalacji co cwu z pompą ciepła i ogrzewania podłogowego rdzewieje w środku po 2 latach pracy?.

Dane domu w stopce, instalacja uruchomiona równo 2 lata temu ale zbiornik kupiony sierpień lub wrzesień 2021 .

Teraz był przegląd pompy i okazało się że jest rdza w układzie.

Cała instalacja to mosiądz lub po , cwu nierdzewka, tylko bufor i zbiorniki ciśnieniowe metalowe ale belki też mosiądz.

Kamera zajrzałem do galmeta i jest tam rdza.

Gwarancja minęła .

To normalne że może rdzewieć w środku po dwóch latach ?

Woda zwykła z wodociągu taka jaką pijemy.

Ps będę zmieniał na jakiś bufor nierdzewny , może ktoś wie jaki by pasował na podmianę żeby pasowały podłączenia i wymiary, musi wejść w miejsce wadliwego bufora z galmetu

Układ zamknięty, wody dolewam tylko przy czyszczeniu filtrów, raz , góra dwa razy na rok tak po kilka litrów.

Woda raczej dobra , na filtrze od reduktora ciśnienia zero kamienia czy osadu , nawet koloru nie zmienił po 2.5 roku użytkowania .czajnik elektryczny czyściutki , nie trzeba odkamieniać ani .

Niestety nie dałem inhibitorów i Galmet się wypnie mimo że wg mnie to wada fabryczna skoro rdza pojawiła się od środka w miejscu wspawywania króćców do wody.

Ps szukam bufora 80l nierdzewny który wejdzie miejsce tego stalowego, Galmet nie ma nierdzewnej.