Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie ścian

Recommended Posts

Jestem ciekawa, czy ktoś ma bezpośrednie doświadczenie z wewnętrznymi ścianami ze sklejki jako alternatywą dla płyt kartonowo-gipsowych. Podoba mi się wygląd drewna i czytałem, że może być niedrogą alternatywą przy bezpośrednim porównaniu pokrytej przestrzeni. Wiem jednak, że płyta gipsowo-kartonowa może szybko się podnieść i dość łatwo jest ukryć problemy z dopasowaniem za pomocą taśmy/tekstury/farby itp. Wyobrażam sobie, że tak nie jest w przypadku sklejki.

Czy ktoś ma sklejkę w swoim domu, czy sam ją zainstalował?

Jestem ciekawa, czy ktoś ma bezpośrednie doświadczenie z wewnętrznymi ścianami ze sklejki jako alternatywą dla płyt kartonowo-gipsowych. Podoba mi się wygląd drewna i czytałem, że może być niedrogą alternatywą przy bezpośrednim porównaniu pokrytej przestrzeni. Wiem jednak, że płyta gipsowo-kartonowa może szybko się podnieść i dość łatwo jest ukryć problemy z dopasowaniem za pomocą taśmy/tekstury/farby itp. Wyobrażam sobie, że tak nie jest w przypadku sklejki.

Czy ktoś ma sklejkę w swoim domu, czy sam ją zainstalował?

Nie mam , ale czytałam o doświadczeniach z nią w czasopiśmie wnętrzarskim.

Właściciele są zachwyceni, efekt wizualny piękny, ale mieli problemy z montażem. Po pierwsze spasowanie płyt aby nie było szczelin wymagał indywidualnego szlifowania każdej płyty. Po drugie - mimo sezonowania płyt one się wypaczały zaraz po montażu i kilka razy je demontowali, szlifowali na nowo i na nowo spasowywali. Po jakimś czasie wilgotność w domu się ustabilizowała i problemy ustały.

Oni robili wykończenie z pełnych płyt 2,5x1,2 m. Prawdopodobnie gdyby wykorzystać mniejsze kawałki, pracowałyby mniej.

Właściciele domu mieli ekipę wykonawców współpracującą z biurem architektonicznym. Bo może być problem ze znalezieniem ekipy, która będzie sie bawiła z dopasowaniem płyt i będzie umiała realnie wycenić swoją robociznę.

O cie pieron, w latach '80 ubegłego wieku w mieszkaniu mieliśmy wykończenie ścian w przedpokoju sklejką. Nie sądziłem nigdy ze to tak wyprzedzilo czasy. Sklejka z tego co kojarzę miała koło 4-5mm grubości, na stykach były listwy maskujące styk i mocujące sklejkę.

• 1 month później...