jarrettl 06.01.2024 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2024 Jestem ciekawa, czy ktoś ma bezpośrednie doświadczenie z wewnętrznymi ścianami ze sklejki jako alternatywą dla płyt kartonowo-gipsowych. Podoba mi się wygląd drewna i czytałem, że może być niedrogą alternatywą przy bezpośrednim porównaniu pokrytej przestrzeni. Wiem jednak, że płyta gipsowo-kartonowa może szybko się podnieść i dość łatwo jest ukryć problemy z dopasowaniem za pomocą taśmy/tekstury/farby itp. Wyobrażam sobie, że tak nie jest w przypadku sklejki. Czy ktoś ma sklejkę w swoim domu, czy sam ją zainstalował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.01.2024 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2024 Jestem ciekawa, czy ktoś ma bezpośrednie doświadczenie z wewnętrznymi ścianami ze sklejki jako alternatywą dla płyt kartonowo-gipsowych. Podoba mi się wygląd drewna i czytałem, że może być niedrogą alternatywą przy bezpośrednim porównaniu pokrytej przestrzeni. Wiem jednak, że płyta gipsowo-kartonowa może szybko się podnieść i dość łatwo jest ukryć problemy z dopasowaniem za pomocą taśmy/tekstury/farby itp. Wyobrażam sobie, że tak nie jest w przypadku sklejki. Czy ktoś ma sklejkę w swoim domu, czy sam ją zainstalował? Nie mam , ale czytałam o doświadczeniach z nią w czasopiśmie wnętrzarskim. Właściciele są zachwyceni, efekt wizualny piękny, ale mieli problemy z montażem. Po pierwsze spasowanie płyt aby nie było szczelin wymagał indywidualnego szlifowania każdej płyty. Po drugie - mimo sezonowania płyt one się wypaczały zaraz po montażu i kilka razy je demontowali, szlifowali na nowo i na nowo spasowywali. Po jakimś czasie wilgotność w domu się ustabilizowała i problemy ustały. Oni robili wykończenie z pełnych płyt 2,5x1,2 m. Prawdopodobnie gdyby wykorzystać mniejsze kawałki, pracowałyby mniej. Właściciele domu mieli ekipę wykonawców współpracującą z biurem architektonicznym. Bo może być problem ze znalezieniem ekipy, która będzie sie bawiła z dopasowaniem płyt i będzie umiała realnie wycenić swoją robociznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.01.2024 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2024 O cie pieron, w latach '80 ubegłego wieku w mieszkaniu mieliśmy wykończenie ścian w przedpokoju sklejką. Nie sądziłem nigdy ze to tak wyprzedzilo czasy. Sklejka z tego co kojarzę miała koło 4-5mm grubości, na stykach były listwy maskujące styk i mocujące sklejkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cegłamaster 06.03.2024 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2024 Też pamiętam z lat '80 wszechobecną sklejkę w domkach kempingowych w każdym ośrodku wypoczynkowym. Krzywizny powalały, ale domki były drewniane i w zimie nieogrzewane, więc... Czasy się zmieniają. Moda też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts