Rohbar 09.01.2024 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 Cześć wszystkim. Jestem rolnikiem, od kilku lat prowadzę kilkunastohektarowe gospodarstwo sadownicze. Na jednej z moich działek rolnych (pow. 3,2ha, klasa IVa) chciałbym wybudować swój dom. Jakie formalności jako rolnik muszę spełnić, aby cała procedura przeszła jak najszybciej i najtaniej? Jestem kompletnie zielony w tych sprawach. Działka nie jest objęta MPZP, ma dostęp do drogi publicznej, najbliższe zabudowania mieszkalnie znajdują się 100m od granicy działki. Wiem, że jako rolnik mógłbym skorzystać z zabudowy zagrodowej, jednak nie potrzebuję żadnych budynków gospodarczych, gdyż całą potrzebną bazę (chłodnie, garaże, magazyny itp.) mam na innej działce. Chyba, że wystarczy postawienie niewielkiego budynku opisanego jako budynek garażowo-magazynowy, który faktycznie będzie użytkowany jako garaż samochodowy? Jak to wygląda w praktyce? Z góry dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 10.01.2024 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2024 Na start jeden temat podpowiem: zagladasz w gminie na Studium Zagospodarowania, ( częsc opisowa, urzędnik powie co i jak) czy nie ma gdzieś zapisu: obowiązuje zakaz wznoszenia nowych zabudowań/budynków poza terenem zwartej zabudowy. Jeśli takiego zapisu nie ma, to spokojnie pytasz o resztę. Widziałem, więc podpowiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rohbar 11.01.2024 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2024 Ok, dzięki za informację, mam nadzieję, że w gminie znajdę odpowiedź na moje pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KingaS 19.01.2024 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2024 Podpowiem, co przeszło u nas. Na PZT w projekcie budowlanym został naniesiony budynek gospodarczy, a w projekcie zostało opisane, że "będzie objęty odrębnym postępowaniem". Naniesiony budynek ma tylko 35m2 powierzchni zabudowy. My go będziemy budować, ale pewnie za jakiś czas, a w projekcie ani w pozwoleniu na budowę nie ma żadnych terminów, więc de facto można go zbudować w bliżej nieokreślonej przyszłości. Tyle, że nie wiem, czy każde starostwo na to pójdzie, ale spróbować zawsze można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts