Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma fundamentów na masie KMB ? I inne pytania

Recommended Posts

Witam serdecznie,

grunt to glina. Na dniach ma być robiony zasyp fundamentu i zagęszczanie. Ściany fundamentowe z obu stron dysperbit, na zewnątrz dodatkowo 2x masa kmb. Na to 12cm XPS i folia kubełkowa. I tutaj pojawia się moje pytanie - zostało 1 wiadro 30kg tej masy kmb, czy jest sens nakładać ją poziomo na górę ostatniego bloczka fundamentu i potem na to grzać papę ? Ryzyko jakie widzę, to że papa nie połączy się z bloczkiem, tylko z masą i w razie przerwania izolacji kmb, papa również odpadnie bo jest połączona właśnie z masą, a nie bloczkiem.

Chyba, że źle myślę ? Ma to ręce i nogi czy lepiej odpuścić temat i normalnie na zagruntowany dysperbit grzać papę ?

Mam jeszcze parę innych pytań:

na załamaniu izolacji papy na ławach z fundamentami wykonawca wykonał fasety z masy kmb (czyli ściany zewnętrzne fundamentu o czym pisałem wyżej, plus lekka zakładka na papę na ławie), ale te fasety są dość małe, nie tak okazałe i grube jak na filmach instruktażowych na YT. Raczej bym powiedział, że są minimalne, tzn masa kmb może tylko na 0,5 - 1cm zachodzi na powierzchnię poziomą z pionowej). W związku z czym chciałbym jeszcze możliwie najlepiej poziomo odizolować fundament od ścian nośnych. Hurtownia dostarczyła papę Jarbit V60 S30 i ona była użyta na połączenie ława fundamentowa -> pierwszy bloczek ściany fundamentowej. Jednak raczej nie nadaje się na dobrą izolację fundamentów od silikatów. Czy papa IcoPal Fundament 4.0. będzie w tym celu najlepsza i będzie faktycznie izolować od podciągania wody ?

skoro fundament jest już z zewnątrz ocieplony i przyklejony XPS na równi z górną powierzchnią bloczka, to jak taką papę zgrzać na bloczku, aby obejmowała bloczek z zewnątrz i wewnątrz? Na wewnątrz słyszałem że robi się dodatkowe 10cm zakładki na chudziaka, ale jak połączyć ją od zewnątrz z izolacją kmb, skoro tam już jest przyklejony XPS ?

odnośnie chudziaka, w projekcie mam napisane: "Podłoga parteru na gruncie - wylewana płyta betonowa z gładzią (dylatować placki 6m2) na podkładzie ze styropianu produkcji Termo Organika typ dach-podłoga i podkładzie chudo betonowym." I tu pytania - czy taka dylatacja jest konieczna, czy raczej nie? Jeśli już czytałem o dylatacji chudziaka, to o obwodowej od ścian fundamentu, a nie o dylatacji chudziaka od chudziaka co 6m2, bo domyślam się że o to chodzi) Nie ma również informacji czy lać chudziaka na równo z bloczkiem, czy niżej oraz jak gruby ten chudziak ma być.

szerokie zagadnienie to też izolacja pozioma chudziaka, ale tym się na razie nie przejmuję, bo po wylaniu chudziaka kolejny etap to murowanie ścian zewnętrznych - dobrze to rozumiem? O izolację chudziaka interesować się jak przyjdzie czas na posadzki ? Jestem trochę laikiem budowalnym dlatego interesuję się aktualnym etapem i powiedzmy dwoma kolejnymi, żeby nie wszystko od razu bo jako osoba która nigdy nie miała z tym styczności, mógłbym się pogubić.

Teoretycznie na te wszystkie pytania mógłby odpowiedzieć kierbud, ale życie nauczyło mnie już aby wszystko weryfikować jeszcze we własnym zakresie i w paru źródłach, bo jak sam o siebie się nie zamartwisz to nikt tego nie zrobi za Ciebie.

Z góry dziękuję za pomoc.

Poniżej osobiste przemyślenia jakbym to zrobił

1. Odpuścić sobie kmb i grzać normalnie papę

2. Nie bardzo rozumiem - masz przecież papę na ławie tak? Najlepiej wrzuć jakieś zdjęcie poglądowe

3. Do wewnątrz wywiń na zakładkę a od zewnątrz nic, papę zgrzej do styropaniu - ścianę pionową i tak już masz zaizolowaną.

4. Dylatacja po obwodzie wystarczy - co do wysokości ustal z kierownikiem budowy zgodnie z projektem (powinno być na jednym ze schematów projektu)

5. Izolacje chudziaka możesz sobie jeszcze darować na tym etapie - skup się na tym żeby przed wylaniem chudziaka wypuścić wszystkie rury do kanalizy, peszle, odpowiednio ubić zagęszczenie i zastosować zbrojenie. Przed laniem i w trakcie koniecznie wezwij kierownika na sprawdzenie.