loratadyna 12.01.2024 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia Dzień dobry. Posiadam komin jak na załączonym zdjęciu. [ATTACH=CONFIG]467729[/ATTACH],Komin ten posiada 4 piony (o ile tak się to nazywa), ma betonową czapkę i ta czapka obudowana jest blachą. Zauważyłem, że na wewnętrznej strony czapki betonowej skrapla się woda i skapuje na dół do mieszkania (obszar zaznaczony na czerwono). Czy taka czapka powinna być jakoś ocieplona? Jeśli tak to czy takie ocieplenie powinno być od jej wewnętrzej strony czy zewnętrznej? Nie chciałbym, aby woda uszkadzała wnętrze komina i też czapkę, dlatego proszę o poradę co w tej sytuacji należy zrobić? Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.01.2024 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia Wyjścia sa dwa, wyburzyc komin, albo zapomnieć o "problemie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loratadyna 13.01.2024 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia A czy ktoś jeszcze może coś doradzić poza tą mało użyteczną odpowiedzią powyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.01.2024 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia (edytowane) Widać wykwity solne wokół kratki. Komin obłożony styropianem i dopiero tynk czy tylko tynk na pustaki. Ciepłe powietrze z domu niesie ze sobą pary wilgoci które stykając się z zimną powierzchnią betonowej czapy powoduje wykraplanie się jej. Woda nie skapuje do mieszkania bo do dziwnie brzmi tylko raczej do fundamentu.W kanale dymowym czasem jest jej dużo więcej dlatego tam pod poziomem wyczystki znajduje się odskraplacz czyli np miseczka z rurką odprowadzajaca nadmiar, Edytowane 13 Stycznia przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loratadyna 13.01.2024 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia Dziękuje za odpowiedź. Te jaśniejsze miejsce wokół kratek to nie wykwity solne. Powiększałem te troszkę te otwory za pomocą szlifierki kątowej i osadził się tam pył.Komin deweloper zbudował tak, że jest ocieplony styropianem i na to tynki. Woda wpada do domu, bo na końcu kanału mam anemostat i uderzające od czasu do czasu krople uderzają w niego. Widziałem na youtube, że jak niektórzy robią tak, że zaślepiają te kanały od góry styropianem zanim wyleją czapkę, ale nie wiem czy to jest zalecane, dlatego chciałem to zweryfikować tutaj na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.01.2024 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia Widziałem na youtube, że jak niektórzy robią tak, że zaślepiają te kanały od góry styropianem zanim wyleją czapkę, ale nie wiem czy to jest zalecane, dlatego chciałem to zweryfikować tutaj na forum. dotnij paski styropianowe które wsadzisz przez otwory. Głębokość taka aby weszły na wcisk. Dodatkowo można wkleić je klejem piankowym do styropianu do czapy od spodu. One zmniejszą chłodną powierzchnię i zmniejszą ilość wilgoci się tam skraplającej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal50 22.01.2024 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia Dzień dobry, Ja mam takie kominy jak na zdjęciach. Jeden od komina z płaszczem wodnym, drugi grawitacyjny. Domek ogrzewany jest raz na miesiąc ponieważ to domek sezonowy, nie mieszkam w nim na stałe. Problem polega na tym że na poddaszy wzdłuż kominów na ścianach pojawia się wilgoć, obecnie nawet nawet pleśń. Czego to może być przyczyna? Braku daszków na kominach? Czy bardziej skraplania się wody i przenikania przez fugi do ścian? Czy jeszcze czegoś innego? Muszę coś z tym w miarę szybko zrobić.[ATTACH=CONFIG]467820[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal50 22.01.2024 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia Nie wiem jak dodać parę zdjęć w jednym poście....[ATTACH=CONFIG]467821[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts