Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Którędy poprowadzić rekuperację?

Recommended Posts

Cześć,

Zaczynam budowę na wiosnę. Dom parterowy 146m2, poddasze nieużytkowe, strop monolityczny. Wysokość pomieszczeń ok. 3 metry z założeniem że będą sufity podwieszane. Rekuperator planuję wstawić do kotłowni. Ogrzewanie gazem, 100% podłogówka.

Którędy najlepiej poprowadzić rury od reku?

Mam takie ułożenie pomieszczeń, że rury mogły przechodzić pod sufitem przez ścianę działową i stamtąd mogą iść w suficie podwieszanym w korytarzach i do każdego pomieszczenia.

Czy może lepiej rury puścić poddaszem i po prostu zrobić przepusty podczas lania stropu?

Czy gdybym puścił je w suficie podwieszanym to czy nie byłoby słychać żadnego szumu?

Ja polecam rury do wentylacji dać tam gdzie masz warstwy izolacji. Ja, dla wentylacji parteru, mam na stropie w 10 cm styropianie a dla poddasza mam pod jętkami w izolacji pianą pur. Sufit podwieszany jeśli będziesz tam miał izolację to czemu nie , Przepusty w laniu stropu na logike też nie pasują bo wtedy będziesz musiał wciskać rury a one muszą mieć jak najmniej oporów. Szum zawsze jakiś będzię - taki lajf.

Sufit podwieszany jeśli będziesz tam miał izolację to czemu nie

W przestrzeni ogrzewanej nie ma sensu izolacja rur nawiewu i wywiewu. Przecież nie będzie tam strat ciepła.

Przepusty w laniu stropu na logike też nie pasują bo wtedy będziesz musiał wciskać rury a one muszą mieć jak najmniej oporów. Szum zawsze jakiś będzię - taki lajf.

Jak wciskać? Lejąc strop dajesz rury osłonowe - rozmiar szersze niż średnica rury idącej z puszki rozprężnej do anemostatu. Różnica pomiędzy instalacją pod stropem a na stropie to dłuższe te rury (od skrzynki rozprężnej do anemostatu) o grubość stropu.

A co do akustyki to nie o szum chodzi, a o przenoszenie dźwięków zbieranych dużą powierzchnią rury między pomieszczeniami.