Dzonzi 13.01.2024 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia Cześć,Zaczynam budowę na wiosnę. Dom parterowy 146m2, poddasze nieużytkowe, strop monolityczny. Wysokość pomieszczeń ok. 3 metry z założeniem że będą sufity podwieszane. Rekuperator planuję wstawić do kotłowni. Ogrzewanie gazem, 100% podłogówka. Którędy najlepiej poprowadzić rury od reku? Mam takie ułożenie pomieszczeń, że rury mogły przechodzić pod sufitem przez ścianę działową i stamtąd mogą iść w suficie podwieszanym w korytarzach i do każdego pomieszczenia. Czy może lepiej rury puścić poddaszem i po prostu zrobić przepusty podczas lania stropu? Czy gdybym puścił je w suficie podwieszanym to czy nie byłoby słychać żadnego szumu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.01.2024 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia Lepiej na stropie, bo strop dobrze odizoluje akustycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lasuchel 17.01.2024 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia Ja polecam rury do wentylacji dać tam gdzie masz warstwy izolacji. Ja, dla wentylacji parteru, mam na stropie w 10 cm styropianie a dla poddasza mam pod jętkami w izolacji pianą pur. Sufit podwieszany jeśli będziesz tam miał izolację to czemu nie , Przepusty w laniu stropu na logike też nie pasują bo wtedy będziesz musiał wciskać rury a one muszą mieć jak najmniej oporów. Szum zawsze jakiś będzię - taki lajf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.01.2024 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia Sufit podwieszany jeśli będziesz tam miał izolację to czemu nie W przestrzeni ogrzewanej nie ma sensu izolacja rur nawiewu i wywiewu. Przecież nie będzie tam strat ciepła. Przepusty w laniu stropu na logike też nie pasują bo wtedy będziesz musiał wciskać rury a one muszą mieć jak najmniej oporów. Szum zawsze jakiś będzię - taki lajf. Jak wciskać? Lejąc strop dajesz rury osłonowe - rozmiar szersze niż średnica rury idącej z puszki rozprężnej do anemostatu. Różnica pomiędzy instalacją pod stropem a na stropie to dłuższe te rury (od skrzynki rozprężnej do anemostatu) o grubość stropu. A co do akustyki to nie o szum chodzi, a o przenoszenie dźwięków zbieranych dużą powierzchnią rury między pomieszczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts