Lasuchel 14.01.2024 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia Witajcie, Mieszkam od 1,5 miesiąca w nowym domu. Nie zdarzyłem przed zimą ocieplić nieużytkowego strychu. Mam to w planach ponieważ trzymam tam centralę rekuperacyjną, która wymaga +5 stopni do prawidłowego działania. Obecnie bez żadnego docieplenia temperatura wynosi ok 5 stopni in plus w stosunku do temperatury zewnętrznej. Dane domu mam w stopce. Czy według Was wystarczy dać wełnę 10cm między krokwie (mam je 15cm)? Następnie planuje dobić do krokwi OSB bez układania wełny na krokwiach. Oczywiście mówię o średnich temperaturach a nie przejściowych egzotycznych mrozach po -20%. Z góry dzięki za odpowiedźŁukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzonzi 28.01.2024 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia Cześć, po co ocieplać krokwie na strychu nieużytkowym? Czemu nie lepiej położyć wełny albo celulozy na stropie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lasuchel 11.02.2024 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego W Twoim przypadku, lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie pianki PUR między krokwie zamiast wełny. Pianka PUR ma wyższą wartość izolacyjną, wiec zapewni lepszą ochronę termiczną przy mniejszej grubości materiału. Po drugie, zajmuje mniej przestrzeni niż wełna, co może być istotne w ograniczonej przestrzeni między krokiewkami. Po trzecie, jest mniej podatna na wilgoć, co jest istotne, zwłaszcza przy centrali rekuperacyjnej. Dodatkowo, pianka PUR może zapewnić lepsze uszczelnienie przeciwwiatrowe i przeciwwilgociowe, co pomoże w utrzymaniu stabilnych warunków temperaturowych na strychu. W kontekście utrzymania wymaganej temperatury na poziomie +5 stopni, pianka PUR skuteczniej chroni przed zimnem niż wełna. Jakbyś chciał porozmawiać z ekspertem. Jeśli jesteś z okolic Dolnego Śląska Smart Budownictwo by pomogło. Dzięki. Mam pianę PUR na poddaszu użytkowym i pod podłogą strychu - jestem zadowolony ale mam wątpliwości co do pianowania na strychu. Powodem jest wentylacja kalenicowa, którą piana by zatkała oraz dostęp do desek, którą zapewni wełna gdybym musiał kiedyś rozbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lasuchel 11.02.2024 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego Cześć, po co ocieplać krokwie na strychu nieużytkowym? Czemu nie lepiej położyć wełny albo celulozy na stropie? Dzięki za propozycję ale wydaje mi się, że położenie na stropie da mi docieplenie poddasza użytkowego pod strychem a nie samego strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.02.2024 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego Dzięki za propozycję ale wydaje mi się, że położenie na stropie da mi docieplenie poddasza użytkowego pod strychem a nie samego strychu. Chcesz grzać strych? Rekuperacja będzie go wentylować, czy ogrzewanie strychu z WG pochłonie więcej kWh niż reszty domu z rekuperacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts