Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplnie wełną strychu

Lasuchel

Recommended Posts

Witajcie,

Mieszkam od 1,5 miesiąca w nowym domu. Nie zdarzyłem przed zimą ocieplić nieużytkowego strychu. Mam to w planach ponieważ trzymam tam centralę rekuperacyjną, która wymaga +5 stopni do prawidłowego działania.

Obecnie bez żadnego docieplenia temperatura wynosi ok 5 stopni in plus w stosunku do temperatury zewnętrznej. Dane domu mam w stopce.

Czy według Was wystarczy dać wełnę 10cm między krokwie (mam je 15cm)? Następnie planuje dobić do krokwi OSB bez układania wełny na krokwiach.

Oczywiście mówię o średnich temperaturach a nie przejściowych egzotycznych mrozach po -20%.

Z góry dzięki za odpowiedź

Łukasz

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
W Twoim przypadku, lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie pianki PUR między krokwie zamiast wełny. Pianka PUR ma wyższą wartość izolacyjną, wiec zapewni lepszą ochronę termiczną przy mniejszej grubości materiału. Po drugie, zajmuje mniej przestrzeni niż wełna, co może być istotne w ograniczonej przestrzeni między krokiewkami. Po trzecie, jest mniej podatna na wilgoć, co jest istotne, zwłaszcza przy centrali rekuperacyjnej. Dodatkowo, pianka PUR może zapewnić lepsze uszczelnienie przeciwwiatrowe i przeciwwilgociowe, co pomoże w utrzymaniu stabilnych warunków temperaturowych na strychu. W kontekście utrzymania wymaganej temperatury na poziomie +5 stopni, pianka PUR skuteczniej chroni przed zimnem niż wełna. Jakbyś chciał porozmawiać z ekspertem. Jeśli jesteś z okolic Dolnego Śląska Smart Budownictwo by pomogło.

Dzięki. Mam pianę PUR na poddaszu użytkowym i pod podłogą strychu - jestem zadowolony ale mam wątpliwości co do pianowania na strychu. Powodem jest wentylacja kalenicowa, którą piana by zatkała oraz dostęp do desek, którą zapewni wełna gdybym musiał kiedyś rozbierać.

Dzięki za propozycję ale wydaje mi się, że położenie na stropie da mi docieplenie poddasza użytkowego pod strychem a nie samego strychu.

Chcesz grzać strych?

Rekuperacja będzie go wentylować, czy ogrzewanie strychu z WG pochłonie więcej kWh niż reszty domu z rekuperacja?