Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vitodens 050-W jednofukcyjny - jakie sterowanie?

Recommended Posts

Dzień dobry,

wymieniam wysłużony kocioł gazowy na Vitodensa 050-W, ale w wersji jednofunkcyjnej (podobno nowość) z zasobnikiem Vitocell. Zastanawiam się nad dostępnymi i najlepszymi opcjami sterowania pracą kotła.

Kocioł ma moduł Wi-Fi, natomiast domyślam się, że opcje sterowania z poziomu aplikacji są ograniczone, bo brakuje "danych". Po starym kotle zostaje mi pogodówka, którą można podłączyć do Vitodensa, ale jestem sceptyczny. Obecny kocioł pracuje na pogodówce + sterownik on/off w najchłodniejszym pomieszczeniu. W okresach przejściowych, przy temperaturach w zakresie 0-5 stopni, kocioł okrutnie taktuje, potrafi się włączyć i wyłączyć 20-25 razy na godzinę. Dlatego też wybrałem Vitodensa, aby schodził jak najniżej z mocą w ramach modulacji (wersja 19 kW).

I teraz pytanie: jakie sterowanie wybrać, aby z jednej strony wymusić na kotle jak najdłuższą pracę na jak najniższym parametrze, a z drugiej utrzymać komfortową temperaturę w domu? Dodam, że instalacja jest w 100% grzejnikowa z głowicami termostatycznymi.

Czy pójść w opcję pogodówka + zwykły Vitotrol On/Off, czy może czujnik modulowany ViCare lub jeszcze coś innego? Ideałem byłoby dla mnie, gdyby kocioł zasilał instalację wodą o jak najniższej temperaturze, a pracował w długich cyklach. Chcę też mieć możliwość modyfikowania nastaw w zależności od pory dnia + sterowania godzinami grzania CWU (ale to chyba z aplikacji da się zrobić?).

Oczywiście kocioł uruchomi autoryzowany serwis, natomiast chce się już przygotować do dyskusji z fachowcem.

Dziękuję za pomoc.

Vitodens 050 ma najprostszą automatykę ze wszystkich kotłów wiszących Viessmann. Automatyka ta nie ma wbudowanego zegara co oznacza, że jeśli chcesz korzystać z programów czasowych będziesz musiał zastosować zewnętrzny sterownik. Najekonomiczniejszym rozwiązaniem i jednocześnie najbardziej komfortowym będzie zastosowanie sterowanie pogodowego (tak jak chcesz zmiana temperatury czynnika w zależności od temp. zew.) plus sterownik wł./wył dający opcję sterowania czasowego.

Innym rozwiązaniem jest "wyłączenie" automatyki kotła poprzez zastosowanie sterownika Open-Therm który przejmie cała władzę (będzie ustalał zarówno temperaturę zasilania jak i sterował czasowo.

Aby wydłużyć cykle pracy musi zagwarantować odbiór ciepła z kotła. Tu żadna automatyka nie pomoże. Rozwiązaniem jest instalacja o dużym zładzie wodnym, czyli grzejniki żeliwne albo bufor. W każdym innym przypadku musisz się liczyć z częstymi i krótkimi cyklami pracy. (oczywiście nie mówię o ekstremalnych przypadkach takich jak sterowanie wł./wył z dużą histerezą z racje tego, że to niekomfortowe i nieekonomiczne)

Dziękuję za odpowiedź. Czyli z poziomu aplikacji ViCare w tym kotle nie będę mieć możliwości sterowania np. temperaturą zasilania i wymuszać zdalnie grzania CWU?

Co do sterownika: który model z oferty Viessmanna daje możliwość wprowadzania np. godzin grzania CWU? Może być przewodowy.

Dziękuję za odpowiedź. Czyli z poziomu aplikacji ViCare w tym kotle nie będę mieć możliwości sterowania np. temperaturą zasilania i wymuszać zdalnie grzania CWU?

Co do sterownika: który model z oferty Viessmanna daje możliwość wprowadzania np. godzin grzania CWU? Może być przewodowy.

wszystko zalezy od wybranego trybu i dodatkowych sterowników.

- tylko automatyka kotła z/bez termostat ON/OFF

z poziomu aplikacji bedzie dostepna możliwość zmiany temperatury zasilania C.O. (w trybie stałotemepraturowym), krzywej grzewczej (w trybie pogodowym), temp. CWU.

- automatyka kotła z podłączonym smart termostatem

z poziomu automatyki kotła ustawiamy temeprature zasilania, z poziomu aplikacji ustawiamy wymaganą temeprature C.O. wraz z harmonogramem czasowym, temperature C.W.U.

- automatyka kotła ustawianoa w tryb pracy OpenTherm, wszystkie nastawy dokonujemy tylko i wyłacznie na sterowniku OpenTherm.