DominikRak 16.01.2024 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia Chcę zamontować wąski, aluminiowy teownik między płytkami, a panelami. Czy w "szparę" wcisnąć silikon i włożyć teownik czy może dodatkowo silikon powinien iść na oba boki teownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 16.01.2024 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia W szparę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.01.2024 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia Teownik z regóły ma swój fabryczny zatrzask z tworzywa sztucznego. Jeśli ten z jakiegoś powodu nie zdaje egzaminu to silikon zarówno w szparę jak i na teownik pod jego spodnią część. W taki sposób ewentualny piasek itp. nie będzie wchodził pomiędzy i wydawał denerwujących dzwięków.Jeśli panele są na grubszej piance która podczas chodzenia ugina się to takie rozwiązanie przy brzegu należy skorygować.Z list maskujących najlepiej jednak zdają egzamin te w kształcie małej litery H której to brzeg zatopimy w kleju do płytek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DominikRak 16.01.2024 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia Teownik z regóły ma swój fabryczny zatrzask z tworzywa sztucznego. Jeśli ten z jakiegoś powodu nie zdaje egzaminu to silikon zarówno w szparę jak i na teownik pod jego spodnią część. W taki sposób ewentualny piasek itp. nie będzie wchodził pomiędzy i wydawał denerwujących dzwięków. Jeśli panele są na grubszej piance która podczas chodzenia ugina się to takie rozwiązanie przy brzegu należy skorygować. Z list maskujących najlepiej jednak zdają egzamin te w kształcie małej litery H której to brzeg zatopimy w kleju do płytek. Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienia. To jest taka listwa -> link Niestety jest tak jak napisałeś - przy brzegu delikatnie się uginają i to jest powód wymiany teownika, bo tamten "odskoczył" do góry i haczył/zbierał bród. Nie mam pomysłu jak ten uskok skorygować. Chciałem napakować właśnie więcej silikonu, przycisnąć mocno panele do podłogi przy klejeniu i przycisnąć listwę na te 12 godzin po położeniu - licząc, że całość dociśnie te panele i wyrówna przejście. Poprzednio fachowiec położył teownik bez żadnego dociskania, więc wystarczyło kilka razy stanąć na rancie panela i całość się "odkleiła". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.01.2024 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia Zamieść fotkę jak to wygląda. Bez tego jakakolwiek porada i pomysł praktyka będzie czczym gadaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DominikRak 17.01.2024 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia (edytowane) Zamieść fotkę jak to wygląda. Bez tego jakakolwiek porada i pomysł praktyka będzie czczym gadaniem. Obecnie już usunąłem Jest taka szpara między płytkami a panelami -> https://i.imgur.com/8byi5tl.jpeg Tak jak wspomniałem - panele przy naciśnięciu na krańcu uginają się koło 1-2 mm. Mam taki teownik https://i.imgur.com/15mPJRR.png Czy mam nawalić silikonu na maksa w tą szparę i docisnąć ten teownik i coś ciężkiego na to położyć? Czy lepiej dać mniej silikonu w szparę, trochę na oba zagłębienie teownika i docisnąć? (Pod panelami jest korek) Edytowane 17 Stycznia przez DominikRak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.01.2024 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia Jeśli koniecznie chcesz mieć ten teownik to silikonu daj tylko trochę pomiędzy panele a płytkę tak aby w czasie pracy czyli uginania się paneli teownik w miarę możliwości pracował razem z nimi.Nanieś także silikon od spodu z obu stron na daszek teownika tak by przykleił się on do paneli i płytki.Korek ugina się raczej niewiele więc to powinno zdać egzaminOczywiście przed operacją przymierz całość i na panele i płytki w miejscu styku przyklej taśmę malarską tak by nadmiar silikonu który wyjdzie ich nie ubrudził tylko spoczoł na taśmie..Oczywiście teownik trzeba równomiernie obciążyć tak by dolegał do płytek i paneli..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts