wiktorj1990. 17.01.2024 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2024 Dzień dobry, niebawem ruszam z budową.Mam zaprojektowaną posadzę w taki sposób, że ocieplenie 12cm + podłogowe ogrzwanie + wylewka będzie wykonana w głębi bloczków fundamentowych.Czyli na wysokości większości budów chudziaka, ja będę miał wlaściwą podłogę.Co myślicie o tym rozwiązaniu jakie ma zalety?Bo ja widzę dużo problemów.1. Boje się o wychładzanie ogrzewania podgłogowego, gdyż bloczek sam w sobie jest zimy, a jego ocieplenie to tylko 12cm, więc myśle zastosować płyty PIR, żeby utrzymać izolacje fundamentu na wysokim poziomie.2. A powiedzcie mi jak dojechac kostą brukową do domu??? Bo nie mam pomysłu.Przy klasycznym rozwiązaniu okna maja nadstawki i ładnie się kostką dojedzie.W moim przypadku będzie okno postawione prosto na bloczku, skoro tak mam panel, a od strony zewnętrnej będzie na równi styropian fundamentowy. Teraz jak mam tu dojechać kostką? Przy tarasie można dać blachę, ale przy garażu? Jedyne rozwiązanie wycinać ocieplenie bloczka.3. A Kolejna sprawa ramy okienne przy ziemi? Rozumiem, że wszędzie beda wysokie progi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.01.2024 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2024 Nie widzę żadnej zalety w dobie wysokich kosztów energii kłaść 12 cm styropianu w posadzce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.01.2024 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2024 Co myślicie o tym rozwiązaniu jakie ma zalety? Nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts