radek majsterek 18.01.2024 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2024 Proszę wytłumaczyć, dlaczego w wielu postach pisze się o błądzie jeśli chudziak jest zbyt nisko poziomu zero?Komuś np. wylano chudziaka 5 cm poniżej ławy i gromkie ostrzeżenia, że to błąd, że izolacja pozioma będzie niewłaściwa. Czy to w ogóle jest jakiś błąd? co za problem wtedy wywinąć papę te 5cm w górę i doizolować te brakujące 5cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.01.2024 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2024 Czy to w ogóle jest jakiś błąd? co za problem wtedy wywinąć papę te 5cm w górę i doizolować te brakujące 5cm? Pod ławy daje się zazwyczaj chudziaka. To żaden błąd. Izolacja pozioma jest tak naprawdę istotna z metry wyżej - na ścianie fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek majsterek 18.01.2024 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2024 Nie, nie chodzi mi o chudziaka pod stopę fundamentu tylko o chudziaka na ubity piasek w piwnicy. U mnie jest zlicowany poziom chudziaka z górną powierzchnią fundamentu ale piaszą, że jak jest zbyt nisko to już jest nieprawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 20.01.2024 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2024 Chudziaka robi się na kilka sposobów, każdy ma swoje wady i zalety.Współcześnie większość domów niepodpiwniczonych robiona jest tak, że fundamenty zasypywane są "pospółką" (piachem kopanym o mieszanych frakcjach), zagęszczanie i chudziak lany jest na zagęszczony piach. To rozwiązanie ma kilka zalet: można zrobić ciągłą izolację przeciwwilgociową całej powierzchni (folia, papa, chemia, nie miejsce na takie dyskusje) i jest w miarę tanim rozwiązaniem. Natomiast ma jedną wielką wadę - przy słabym zagęszczeniu albo podmyciu, albo budowie na terenach "bagiennych" (np wszystko na wschód od Warszawy aż do Mińska Mazowieckiego, czy tereny nadmorskie) grozi opadnięciem chudziaka i remontem generalnym.Drugi w miarę popularny sposób to wylanie już nie chudziaka tylko coś mocniejszego i zazbrojonego np siatką z drutu fi8 na ścianach fundamentowych i zrobienie coś pomiędzy chudziakiem a płytą. Zabezpieczać to ma przed osiadaniem chudziaka jak w pkt 1 ale generuje kilkanaście-kilkadziesiąt dodatkowych tyś zł. Są i inne ale mniej popularne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek majsterek 23.01.2024 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2024 Właśnie myślałem, żeby zamiast chudziaka dać siatkę + beton B20. Tylko myślałem o fi 6 a nie o fi 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts