Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jakie panele się zdecydować? Proszę o pomoc w wyborze

Lukas8668

Recommended Posts

To liczymy. Magazyn 10 tys zł (dofinansowanie 50%, więc do zapłaty 5 tys zł), inwerter normalny SOFAR 8.8 KTLX-G3 3,8 tys zł, a hybryda SOFAR HYD8KTL 8 tys zł (tutaj dofinansowania nie liczę, bo 5,6 kWp i tak przekroczyła 12 tys zł), więc różnica w cenie inwerterów to tylko 4200 zł Dopłata do magazynu to tylko 9200 zł, więc wyjdziesz na zero dopiero po ponad 27 latach...

Ten falownik hybrydowy nie znajduje się na liście więc go nie podłączysz do sieci.

9kWh do tego falownika kosztuje 21,5K zł

https://allegro.pl/oferta/magazyn-energii-sofar-4x-gtx3000-9kw-modul-12201008697

• Odpowiedzi 127
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli tak naprawdę lepiej poprostu wydać te pieniądze na powiększenie instalacji fotowoltaicznej zamiast bawić się w magazyny?

IMO magazyn co do zasady ekonomicznego sensu nie ma. Chyba, że jest po taniości, wtedy wg poprzednich zasad dopłat MP wychodził jego koszt w okolicach zera - a tyle warto dać za UPSa i możliwość pracy instalacji, gdy napięcie w sieci ponad normę.

Ten falownik hybrydowy nie znajduje się na liście więc go nie podłączysz do sieci.

9kWh do tego falownika kosztuje 21,5K zł

https://allegro.pl/oferta/magazyn-energii-sofar-4x-gtx3000-9kw-modul-12201008697

Toż naciągacz Jimmy twierdzi, że jego magazyn działa z sofarem:

Współpraca z falownikami niskonapięciowymi :

- Deye

- Sofar Solar

- Solis

- LuxPower

- Growatt

- Afore

- Victron energy

- GoodWe

- SMA

Czyli tak naprawdę lepiej poprostu wydać te pieniądze na powiększenie instalacji fotowoltaicznej zamiast bawić się w magazyny?

Myślę, że pojdę za poradą qwerty1986 i zainstaluję 10kW ale instalację przygotuję na więcej np 15kW co za tym idzie odrazu falownik 15kW. Pytanie - czy jeśli zakupię falownik 15kW i przez rok będzie pracował tylko na 10kW to straty będą duże?

I czy jeśli nie zdecyduję się na magazyn energii to inwerter hybrydowy ma sens bytu? Czy pójść w sieciowy?

Zależy jaki Inwerter. IMO pomijalna wartość, bo po to masz MPPT, aby uzyskiwać maksymalną wartość. Elektronika tak jak silnik. Masz wolnossące silniki: 100 KM i 200 KM. Lecisz na autostradzie 140 km/h. Oba dadzą radę z taką prędkością jechać, ale który się bardziej zmęczy? :)

3170kWh

To za 3000 kWh wychodzi przy 70% w taniej strefie G12 1 713,27zł brutto razem z opłatami abonamentowymi a za 170kWh poza limitem 172,58 zł - czyli razem 1885,85 zł za cały rok byś zapłacił, gdybyś nie miał PV.

Nawet w G11 wychodzi 2 202,36 zł + 192,39 zł = 2394,75 zł.

Daleko do 2945 zł.

Ale rozumiem chęć udowodnienia sobie, że montaż PV się opłaci.

Wyliczenia dla PGE - inni sprzedawcy i dystrybutorzy są raczej tańsi.

szkoda ze innych oceniasz swoja miarka,

Przecież naciągnąłeś dane o ponad pół tysiąca złotych. O co w tym zdaniu Ci chodzi?

powinno byc 2341zl plus to co powyzej 3000kWh czyli razem cos kolo 2500zl

Drobne 600zł różnicy.

To G12W? To by było kolejne kilka stówek "na korzyść" PV.

Edytowane przez Kaizen

Cena pradu jest zmienna, tak samo jak limity i dotacje. Na dzien dzisiejszy w moim przypadku nie oplacalo sie instalowac magazynu, ale za rok a moze 5 to bedzie sie oplacac.

A jak wyliczyłeś, że magazyn dałby Ci tylko 334 zł oszczędności?

Ja muszę się liczyć ze zużyciem prawie 5000 kWh. Na razie jestem bez paneli, ale jak będą panele, to zużycie pewnie wzrośnie, np. na grzałkę CWU, może na klimę. Pompy ciepła nie mam.

W moim przypadku magazyn (przydatny też bardzo jako UPS) może być opłacalny.

G12W Energa

W 2023 r nie było opłaty OZE.

Ale fakt, różnica przy założeniu 34% zużycia w drogiej strefie jest nie 600zł, a 2945 zł - 2527,13=417,87 czyli nie 20% a tylko 14%.

Przepraszam, mój błąd.

Nie znalazłem taryfy na energię czynna w G12as Energa - ale jak ktoś nie ma PV to może zmienić sprzedawcę np. na e.on. Wtedy:

attachment.php?attachmentid=468131

A jak wyliczyłeś, że magazyn dałby Ci tylko 334 zł oszczędności?

.

Za caly rok zaplacilem 712zl.

Oplaty stale to 354zl, ponizej tego nie zejde w netbilingu

712-354=358zl

Przez przypadek policzylem stala stawke sieciowa 19,77zl (powyzej limitu) a nie 13,55zl (ponizej limitu), stad nie 334 a 358zl, Kaizen wyliczy ci procenty bledu.

[ATTACH=CONFIG]468132[/ATTACH]

W 2023 r nie było opłaty OZE.

Ale fakt, różnica przy założeniu 34% zużycia w drogiej strefie jest nie 600zł, a 2945 zł - 2527,13=417,87 czyli nie 20% a tylko 14%.

A wg twoich szybkich obliczen 2529zl - 1885zl = 644zl to 25% bledu

Myslic sie moze kazdy i dobrze ze ktos wskaze blad , gorzej jak od razu oceniany jest od oszustow czy manipulantow bo tak to zabrzmialo

"Ale rozumiem chęć udowodnienia sobie, że montaż PV się opłaci.

Wyliczenia dla PGE - inni sprzedawcy i dystrybutorzy są raczej tańsi"

Myslic sie moze kazdy i dobrze ze ktos wskaze blad , gorzej jak od razu oceniany jest od oszustow czy manipulantow bo tak to zabrzmialo

Kogo wyzywasz od oszustów?

Starasz się siebie przekonać, że dokonałeś racjonalnego wyboru. Nie po to sobie liczysz?

Ja liczę, bo w każdej chwili mogę zmienić sprzedawcę i zainstalować PV. A Ty po co liczysz, jeżeli nie dla udowodnienia sobie, że podjąłeś właściwą decyzję, skoro nie możesz zmienić sprzedawcy a PV już masz?

Nauczu sie czytac.

Po co samego siebie oszukiwac, nie rozumiem twojego toku myslenia?

Masz jakis problem ze soba i to wlasnie ty starasz sie wmowic sobie jaki to jestes sprytny. Zabiora limity to szybko i po cichu zamontujesz.

Ja zamontowalem aby sie tym nie przejmowac. Wydanie tych pieniedzy naprawde nie naruszylo mojego budzetu domowego zebym teraz musial sie martwic zwrotem.

Po co to licze. Dla ciebie. Bo jak sie poda mniej wiecej jakie koszty i zwroty to ty zaraz siadasz z kalkulatorkiem i analizujesz procent bledu. Dlatego obliczylem to jeszcze raz specjalnie dla ciebie aby ci udowodnic ze pomyliles sie bardziej niz ja.

Nikogo nie namawiam na PV bo jak kazdy w netbilingu nie wiem jak na tym wyjde ale staram sie podawac uczciwie dane. A ty analizujesz, teoretyzujesz i zarzucasz innym ze CELOWO manipuluja danymi aby CIEBIE wprowadzic w blad, bo przeciez swiat sie kreci wokol ciebie i twoich kompleksow..