Maniek82r 13.02.2024 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego To ile w koncu bys zaplacil bez PV? Ile wydales na instalacje i jaka stopa zwrotu w net billingu na podstawie tego minionego roku i poniesionych wydatkow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 13.02.2024 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego Nie ma sensu tu pisac o tym. Sorry. Kaizen mnie wyleczyl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.02.2024 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego Nauczu sie czytac. Po co samego siebie oszukiwac, nie rozumiem twojego toku myslenia? Nie wiesz, po co w głowie miałeś zapisane: Bez PV zapłaciłbym 2945zł ? Masz jakis problem ze soba i to wlasnie ty starasz sie wmowic sobie jaki to jestes sprytny. Zabiora limity to szybko i po cichu zamontujesz. Głośno i z przytupem. Gdy tylko dojdę do wniosku, że się opłaci. W sumie, to już tuż tuż było blisko do opłacalności. Ale wstrzymuję się w oczekiwaniu na taryfy dynamiczne i nową edycje MP. Ja zamontowalem aby sie tym nie przejmowac. Przecież się przejmujesz i liczysz... Wydanie tych pieniedzy naprawde nie naruszylo mojego budzetu domowego zebym teraz musial sie martwic zwrotem. Kupno tysiąca paczek zapałek nie nadwerężyłoby również. Więc co to za argument? Po co to licze. Dla ciebie. Dziękuję Ci bardzo. Szkoda, że nie mogę skorzystać, bo nie mam kabli od Energi. A koledze co prosił nie chcesz pomóc? Czuję się wyróżniony. Nikogo nie namawiam na PV bo jak kazdy w netbilingu nie wiem jak na tym wyjde ale staram sie podawac uczciwie dane. To jakoś słabo wyszło, bo jakbym nie dopytał, to by było daleko od prawdy. A ty analizujesz, teoretyzujesz i zarzucasz innym ze CELOWO manipuluja danymi aby CIEBIE wprowadzic w blad, bo przeciez swiat sie kreci wokol ciebie i twoich kompleksow.. Sam przecież teoretyzujesz. zapłaciłBYM 2945zł podejmując nieracjonalne wybory. Celowo to sobie sam wymyśliłeś. A cokolwiek myślisz - masz rację. Natomiast chyba Twój świat się kręci wokół mnie, skoro na pytanie kolegi odmawiasz, bo rzekomo Cię wyleczyłem. Z czego? Sprawdzaniem? Ja tam lubię, jak ktoś weryfikuje moje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukas8668 24.02.2024 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego (edytowane) Wracając do mojego tematu...Dużo czytałem na temat ne billingu i jego mniejszej opłacalności w stosunku do poprzedniego systemu rozliczeń. Ostateczna decyzja dotyczy tak naprawdę opłacalności fotowoltaiki którą chcę zainstalować. Instalacja 10kW z przygotowaniem na 15kW będzie mnie kosztować ok 30tys zł dopłaty ( wliczając już dofinansowanie z czystego powietrza). Ale jak długo tak naprawdę przy nowym sytemie będzie mi się ta fotowoltaika zwracać? Czy tak naprawdę nie lepiej byłoby jednak zrobić foto 5kW z przygotowaniem na 10kW a to 20 tyś które oszczędzę wydać jakoś inaczej? Np na magazyn energii a jeśli nie to poprostu te pieniądze odłożyc na poczet rachunków za prąd? Będę mial pompę ciepła Mitsubishi 10kW a do tej pory bez pompy zużywałem ok 3 tys kWh rocznie. Jeśli sytuacja fotowoltaiki się poprawi za jakiś czas zawsze mogę kolejne 5 kW dołożyć.Tak to wygląda na audycie. Dom 171m2[ATTACH=CONFIG]468292[/ATTACH] Czy żeby dobrze wykorzystać fotowoltaike do ogrzewania wody użytkowej w miesiącach w których ogrzewać domu nie będę to nie potrzeba tak naprawdę magazynu? Bo przecież w momencie w którym będę grzał wodę (głównie wieczorami) to fotowoltaika pracować nie będzie więc bez magazynu będę musiał wieczorem ten prąd kupić? W takim wypadku czy nie lepiej właśnie pójść w fotowoltaike 5kw i magazyn 5kw i chociaż przez część roku mieć autokonsumpcję na prawie 100 procentowym poziomie? A pieniądze i tak wydam te same a może nawet trochę mniejsze niż na 10kw. Co jest bardziej opłacalne z ekonomicznego punktu widzenia? Edytowane 24 Lutego przez Lukas8668 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 26.02.2024 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego Wracając do mojego tematu... Czy żeby dobrze wykorzystać fotowoltaike do ogrzewania wody użytkowej w miesiącach w których ogrzewać domu nie będę to nie potrzeba tak naprawdę magazynu? Ale przecież bojler możesz latem zaprogramować na grzanie od 9 do 15 i wszystko pójdzie z autokonsumpcji PV. Czym większy bojler tym lepiej zmagazynuje ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.02.2024 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego Ale przecież bojler możesz latem zaprogramować na grzanie od 9 do 15 i wszystko pójdzie z autokonsumpcji PV. Czym większy bojler tym lepiej zmagazynuje ciepło Nie zmagazynuje więcej, niż zużyjesz. Grzejąc PC to jakieś 2-3kWh dziennie latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 27.02.2024 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego Temu lepiej dać więcej PV. Ile razo zużywasz? Tyle ile żona suszarka. Po pracy funkcjonuje pralka, piekarnik, odkurzacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fot 01.03.2024 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca Odwrócę pytanie - jaki falownik zastosowac do 10kw do paneli SUNPRO 705W o pradzie wyjscia 17,5 A skoro te popularne maja prad wejscia max 15A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts