Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie cokołu z płytek

Janko.

Recommended Posts

Jak powinno wyglądać wykończenie cokołu wykonanego z płytek?

Chodzi mi o standardowy cokół nie zlicowany ze ścianą, tylko "doklejony".

Czy od góry powinien być wykończony np. akrylem i pomalowany pod kolor ściany, tak, aby nie było w ogóle widać bocznej krawędzi płytki (od góry).

Czy też, akryl tylko w szczelinę przy samej ścianie, a sama krawędź płytki widoczna? Wtedy z jednej strony mamy efekt kanciastości i i odcięcia koloru, ale też widać boczną krawędź płytki, która ma inny kolor niż szkliwiona powierzchnia (nawet gdy wszystkie kanty będą oryginalne i a nie cięte).

Która wersja wg was lepsza???

O ile oryginalny kolor płytki jest podobny do szkliwienia i nie jest szpecący to npajlepszy a może najbardziej praktyczny będzie oryginalny kolor płytki docięty pod kąten 45*.

Jeśli kąt będzie prosty to z jednej strony będzie odczucie kańciastości ale nadal praktyczne ze względu na czystość. Proste i pomalowane odpada gdyż po krótkim czasie na pokryciu farbą osiądzie kurz a po przetarciu resztki zostaną wtarte w pory farby.

Akrylem pokrywać tylko szczelinę utworzoną w zależności od grubości kleju.

Ładne są np listwy brzegowe wtopione w klej które pokrywają brzeg docięty pod kątem prostym.

Listwy zaokrąglone z PVC raczej wysły z mody chociaż są najbardziej prakrtczne.ze względu na utrzymanie czystości.

Dziękuję za sugestie.

Cokół jest już wykonany. Od góry w większości jest oryginalny brzeg kafelki, a więc mamy wszędzie 90*, na ewentualne 45* już za późno.

Na listwy też już raczej za późno.

Tak, że zostały chyba tylko 2 możliwości o których pisałem na początku.

Obawiałem się tych surowych brzegów, nie widziałem (ani nie czytałem), żeby ktoś tak wykończył, a do takiego rozwiązania zachęca mnie wykonawca.

Do tej pory obstawiałem pomalowanie, ale faktycznie argument, że będzie się tam brudzić jest dość mocny.

• 2 months później...
Jeśli ściany są białe to akrylem możesz pokryć całość cokołu a nawet uformować na nim wklęsły ćwierćwałek.

Na surowe ostro wykończone brzegi przestaniesz zwracać uwagę po kilku tygodniach gdy nie będzie to już temat świeży i nie będziesz się tym interesować.

Czy to naprawdę może zapobiec zabrudzeniu?

• 1 month później...

To complete a pedestal made of bricks "glued" on the wall, I think there are 2 good options as follows:

Option 1: Cover the entire tile base with acrylic, including the sides. Then, paint the entire surface with a layer of paint that matches the wall color. This will completely cover the tile edges, creating a uniform and seamless surface with the wall. cookie clicker

Option 2: Only cover the space between the tile base and the wall with acrylic, leaving the tile edges exposed. Then, paint the surface of the brick pedestal with a layer of paint similar to the wall. This will preserve the cut-in effect and edges of the tiles, but the tile edges will still be visible.

Edytowane przez Jason967